מה לא נכתב על האבקה הבהירה שהפכה להיות כמעט שם שני לאחד מחמשת הטעמים, אם לא האהוד ביותר: הטעם המתוק. לפעמים נראה שאין תחרות אמיתית להרגשה הטובה שמביא איתה הסוכר, ולכן אף תחליף לא מצליח באמת להשתוות אליו. אם לומר בכנות, זה נכון, אף תחליף לא יכול להעניק לחך שלנו (ובעיקר לרגש) את אותו האפקט שקורה לנו ברגע שסוכר, על שלל צורותיו, מונח לנו על גבי הלשון. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מבלי להלאות אתכם בהסברים לגבי הרכבו הכימי של הסוכר, נסביר בפשטות מדוע זה קורה. סוכר הוא בין היתר חומר ש"נוצר" ע"י אדם, בדיוק כמו חיטה (יש לומר: מהונדסת) שגם היא עוברת תהליך עיבוד תעשייתי ומעוררת אצלנו את אותו אפקט משמח. זו אחת הסיבות למשל שאותה תחושת התרוממות קורית לנו גם שאנו אוכלים לחם לבן או איזה מאפה, לצורך העניין. 

סוכר לבן, חום, קנים או כל ממתיק מלאכותי שהוא, ממכר באותה המידה. הוא משפיע על גופנו בצורה שאף ממתיק טבעי לא יצליח לחקות לעולם, וזאת מפני שסוכר הוא ממתיק מעובד שבתהליך העיבוד שלו, הוא למעשה גורם לנו להשתוקק לו עוד ועוד. סוכר הוא חומר גלם שחסר כל תועלת תזונתית ומשמש אך ורק כחומר לשיפור טעמים. 

אך אל דאגה, יש גם חדשות טובות. מרגע שהגוף שלנו חווה תחליפים זמינים שמספקים לנו את אותה החוויה הרגשית שהגוף רגיל אליה, נוכל מהר מאוד לצאת מ"מעגל ההתמכרות". וכאן למעשה יכולים לעזור לנו התחליפים הטבעיים. שימו לב: גם סוכר טבעי הוא עדיין סוכר והצריכה שלו חייבת להיות תחת גבולות כמותיים מסוימים, מפני שבצריכת יתר גם לו תהיה השפעה לא בריאה על גופנו, בייחוד אם לא נבחן לעומק את התפריט התזונתי השלם שלנו. עם זאת, תוכלו לשים לב כי מרגע שתמירו את הסוכר המעובד בסוכרים שלפניכם, תפחת משמעותית התשוקה שלכם לסוכר ושלוחותיו, ולכך תהא השפעה ישירה על  מינוני הסוכר אליהם אתם רגילים, שיופחתו גם הם. לפניכם מספר חלופות זמינות וטבעיות לסוכר מעובד ותחליפי סוכר: 

אין תמונה
רכז טבעי של פרי התמר

סוכר קוקוס

למראית עין ראשונית, סוכר הקוקוס יזכיר לכם גרסה יותר אבקתית וכהה של הסוכר החום, אך אל תתנו למראה זה להשלות אתכם. מדובר בסוכר מסוג אחר לגמרי, למרות שהוא יכול לתת לכם חוויה דיי דומה. סוכר קוקוס הוא סוכר שמופק מהמיץ של פרחי הקוקוס, שלאחר חימום שלו נוצרים גבישי סוכר קטנטנים. היתרון המשמעתי של סוכר זה - והסיבה שהוא תחליף מצוין לסוכרתיים - הוא כי האינדקס הגליקמי שלו, כלומר: מדד עליית הסוכר, נמוך במיוחד: 33. לצורך השוואה, שליש מהאינדקס הגליקמי של סוכר לבן.

תוכלו גם להרגיש זאת בטעמו השונה במקצת שיהיה עדין יותר ומעט קרמלי. מעבר ליתרון עצום זה, סוכר הקוקוס עשיר בערכים תזונתיים כמו: ויטמיני B, ברזל, אבץ ואפילו מסייע לפריון. ניתן להשיג סוכר זה בחנויות הטבע המובחרות. 

סוכר קוקוס (צילום: JRP Studio, Shutterstock)
עשיר בערכים תזונתיים. סוכר קוקוס | צילום: JRP Studio, Shutterstock

עלי סטיביה מיובשים

מושלם לחליטת צמחים – בה אתם גם ככה מכניסים עלים לקומקום. עלי הסטיביה יעניקו לכם עוד טיפה מתיקות לכל משקה, למרות שרובנו מכירים אותו יותר כמוצר מדף להמתקה שמגיע בצורה נוזלית. למעשה, הצורה הכי טבעית להמתקה בעזרת סטיביה היא ישירות מעלי הסטיביה המיובשים, שניתן לרכוש בחנויות תבלינים וחנויות טבע, ללא שום "צינורות מעבר" של בקבוק מעבדתי. צמח הסטיביה עשיר גם הוא בערכים תזונתיים כגון סיוע בבעיות עיכול, איזון לחץ דם ועוד שלל יכולות ריפוי, אבל החדשות הכי מסעירות לגביו הן שמדובר בצמח חסר קלוריות, שכמעט ולא משנה את רמת הסוכר בדם. עם זאת, הוא מתוק פי עשרות אחוזים מסוכר, כמה עלים זעירים וישר תבחינו ברמת המתיקות העזה שלו. בשל כך, תוכלו גם ליצור ממנו בעצמכם תמצית מתקתקה ולהשתמש בה להמתקת עוגות, שייקים וכל מה שתרצו בעצם.

עוד ב-mako בריאות:
>> מקרה או גנטיקה: מה הסיכוי שיצאו לכם תאומים?
>> לחוצים? הנה 8 דרכים להשתחרר ב-5 דקות
>> ללא מרשם: התופעה המוזרה שתגרום לכם התרופה הפשוטה הזאת

סירופ מייפל טבעי

הדגש העיקרי בממתיק זה הוא על המילה טבעי. חשוב מאוד להבדיל בין זה לבין כל חיקוי זול של סירופ בטעם מייפל כי ההבדל פה הוא קריטי. סירופ מייפל טבעי אמיתי יהיה לרוב יקר יותר בצורה משמעותית (בערך 38-45 שקל לבקבוק) וכן יצוין זאת בפירוש על גבי האריזה כ-100 אחוז מייפל טהור (ללא תוספת סוכר). סירופ מייפל יהיה אמנם גבוה יותר בערך הקלורי וכאמור במחיר, אך טעמו המיוחד וערכו הבריאותי יפצו על כך. הסירופ מופק מעץ המייפל בהליך טבעי ועשיר בוויטמינים ובמינרלים. תוכלו למצוא אותו בחנויות טבע וגם בחנויות מובחרות לאפייה וקונדיטוריה. 

סילאן

סילאן הוא למעשה רכז של פרי התמר. העניין הוא שכיום תמצאו בשוק לא מעט מוצרים שקוראים לעצמם תחת הכותרת הלא מזיקה: סילאן טבעי, אך רק בדיקה יסודית ברשימת המרכיבים תוכיח לכם האם המוצר שלפניכם הוא אכן טבעי או דווקא כן מכיל תוספת סוכר. תוכלו לראות כי גם פה המוצר הטבעי לרוב יהיה יקר יותר מחלופתו הכוללת סוכר (סוכר הוא זול ולכן מסייע להוזיל מחירי מוצרים). הסילאן הטבעי עשיר בנוגדי חמצון והוא מאוד מרוכז בטעמו. תוכלו להשתמש בו לאפייה, לזיגוג קינוחים, לשתייה חמה, ובשלל שימושים אחרים במטבח. ניתן למצוא סילאן טבעי בחלק מרשתות השיווק ובחנויות טבע.

סטיביה (צילום: Aneta_Gu, Shutterstock)
צמח חסר קלוריות. סטיביה | צילום: Aneta_Gu, Shutterstock

דבש חרובים

הוא נוזל מתקתק המופק מחרובים, בתהליך טבעי וללא כל תוספות. לחרוב ישנה איכות שוקולדית מיוחדת במינה שתוכלו למצוא בצורתו הנוזלית ואפילו כאבקה (אגב, אבקת חרובים היא תחליף בריא לשוקולית). אמנם נוזל זה מכונה דבש אך זאת רק משום צורתו הסמיכה למדיי, המזכירה דבש דבורים. דבש חרובים יכול אפילו לשמש כממרח. לחרוב סגולות רפואיות רבות ומיוחדות, החל מריפוי פצעים על הלשון ובחלל הפה ועד  טיפול בעצירויות והרגעת העור. מעבר לזה, אפילו ילדים יתאהבו בו, נסו ותראו.

פירות טריים

אמנם לא מדובר בחומר גלם להמתקה, אך עם זאת ישנו מקום של כבוד לערכו של הסוכר המגיע אלינו מפירות טריים (או בשמו המקצועי: פרוקטוז). רבים מאתנו צורכים פירות טריים ברמה מזערית מהפחד מעליית סוכר עקב אכילה של יותר מדי פירות, שכן גם סוכר המגיע מפירות הוא בסופו של יום סוכר לכל דבר. אך הסוכר שמגיע מהפירות הוא לא האשם היחיד בעליית סוכר. רמת הסוכר עולה כאשר התפריט שלנו אינו מאוזן ומעבר סוכר בגופנו לא עובר באופן תקין. לצורך ההבהרה, ישנן היום קהילות שלמות של אנשים שנקראים: "פרוטונים" (FRUITARIAN) שניזונים כמעט ורק מפירות ודווקא שם שיעורי ההחלמה מסוכרת גבוהים מכל טיפול תרופתי שקיים היום.

* סיון נועם שדה, מייסדת "נועם השדה-פתרונות לאורח חיים בריא"

>>  טבעי או לא טבעי: מה באמת ירחיק מכם את היתושים?