צום הוא הזדמנות עבור הגוף שלנו לשנות את המיקוד ובמקום לעסוק בעיכול מזון, להתפנות לניקוי הרקמות. הכבד, שאחראי על ניקוי הגוף מרעלים, מסנן שומנים ומפרק חלק מסוגי התרופות, יכול להתפנות לניקוי עצמי. גם שריפת השומנים הופכת ליעילה יותר - מחקרים מראים שצום משפר את שריפת השומן בכ-25 אחוזים ביחס לגישות תזונתיות שאינן כוללות צום.

בצום ממושך, הגוף חשוף למצב הקרוי "הורמזיס" שפירושו "מה שלא הורג אותך – מחשל אותך". מצב סטרס מדוד בזמן וכזה שאנחנו מסוגלים לעמוד בו, יכול לשפר את העמידות הבריאותית שלנו ואף עשוי להשפיע לטובה על גורמים גנטים ואפיגנטיים.

לפני שאתם מתחילים לצום יום בשבוע, חשוב לעצור לרגע ולהבין שצום יכול לסייע לגוף, אך גם יכול לפגוע בו אם עושים אותו בלי תכנון ובלי התייעצות עם איש מקצוע, שמכיר היטב ולעומק את המצב הרפואי.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כיום מקובל לנהל צומות מסוגים שונים לצורכי בריאות:

צומות מיצים קצרים במסגרת בתי הבראה או בבית לצורך ירידה במשקל ושיפור הבריאות. צום שכזה יכול להתאים לפרקי זמן קצרים ומדודים. יש להתאים אותו אישית לכל אדם בהתאם למצבו הבריאותי.

צום לסירוגין ואכילה בחלונות אכילה מוגבלי זמן וקבועים. למשל אכילה בין 8:00 ל-14:00, או בין 19:00 ל-22:00. בשיטה כזאת ניתן לראות ירידה מהירה יחסית במשקל ומטופלים רבים המשתמשים בה מדווחים על היעדר התעסקות במזון ותחושה שהמזון איננו "מנהל אותם" יותר. הצום לסירוגין הוא שיטה שניתן לאמץ כאורח חיים ולמעשה מהווה גישה טיפולית כיום. גם אותה יש להתאים באופן אישי לכל אדם על פי מצבו הרפואי.

צום פראנה המגיע מתורת היוגה ומציע שיטת צום קיצונית יותר, המאמינה בצום כדרך חיים והימנעות מלאה מאוכל, רק מעטים בעולם מצליחים להתמיד בה.

אישה שותה שייק ירוק (צילום:  Beatriz Vera, shutterstock)
יכול להתאים לפרקי זמן קצרים ומדודים | צילום: Beatriz Vera, shutterstock

>> מה קורה בגוף כשאנחנו צמים?

צום "דיטוקס הפוך". בעשורים האחרון הייתה תקופה בה היה טרנדי לעבור ניקוי הידרוקולון על-ידי החדרת מים בכמות רבה למעי והוצאתם. מדובר בהליך רפואי לכל דבר וכמו כל הליך רפואי כולל גם סיבוכים אפשריים. לגישתי, עדיף להתרכז באכילה נכונה ומי שבוחר שכן לעבור את התהליך, חשוב שיקפיד לעבור אותו על ידי רופא ובמתקן שיודע לטפל מיידית בסיבוכים אם אלו קורים.

צום הוא גישה שיש להתאים למטופל על-ידי איש מקצוע המכיר את מצבו הרפואי של המטופל לעומק. יש גם אוכלוסיות שלא צריך לאפשר להן לצום כמו אנשים החולים באנורקסיה, נשים בהריון, כמו גם אנשים עם מערכת חיסונית חלשה, נוטים לסבול מקור, אנמיה וחוסרים תזונתיים אחרים. ובמגוון מצבים רפואיים אחרים.

צום יום כיפור: איך להוציא את המיטב מהיום הקדוש?

כדי להכין את הגוף לצום באופן מיטבי וכזה שאף יטיב איתו לאורך זמן ולא רק למשך ימים בודדים לאחר הצום, מומלץ להתחיל להתכונן לצום כבר בצאת ראש השנה. מעכשיו היו עירניים יותר לנושא המים והקפידו על שתייה מרובה – כ-2 ליטר מים ליום, כל יום - והימנעו משתייה קלה וממותקת.

זמן למחשבה – כמה מים אתם שותים כל יום כשאתם לא מתכוננים לצום? האם אתם מרבים בשתייה ממותקת ומוגזת? הוספת מים והגבלת שתייה ממותקת תהיה החלטה מעולה וקלה ליישום לכבוד השנה החדשה.

סיימנו עם מים ועברנו לקפה. ימי התשובה הם זמן טוב להפחית את הקפאין שרובנו צורכים באופן יומי. אם אתם נוהגים לשתות מספר רב של כוסות קפה כל יום או אפילו תה שמכיל תאנין או משקאות קלים המכילים קפאין, אפקט הגמילה מהם כשלעצמו לא פשוט ועשוי לגרום לכאבי ראש ותחושת חולשה. הקדימו להיפרד מהם באופן הדרגתי לאורך השבוע כך שלצום תגיעו לאחר שהגוף והנפש כבר הסתגלו ולא יצטרכו להתמודד גם עם המחסור הזה בצום. למשל אם אתם שותים 4 כוסות קפה ביום, הפחיתו למשך 3 ימים ל-2 כוסות ביום ואז לכוס אחת ובצום כבר כמובן 0 כוסות.

אישה שותה קפה (צילום: Cookie Studio, shutterstock)
מסוגלים להגיע לאפס כוסות קפה ביום? | צילום: Cookie Studio, shutterstock

 עוד ב-mako בריאות:

>> רופאים חושפים: זה המקרה הכי מדהים שנתקלתי בו השנה
>> מודל קנדי מגלה: מה עדיף - סגר כללי או סגרים מקומיים?
>> בעקבות מירית הררי: אלה התסמינים של סרטן הלבלב

כיפור הוא הזמן הטוב ביותר לחשבון נפש – כמה מכוסות הקפה שאתם שותים כל יום רצוי שתחזרו לשתות לאחר הצום? האם אתם באמת זקוקים לכל כך הרבה מנות קפאין או שחלק גדול מהן אתם שותים מסיבות חברתיות, שעמום, צורך בהשתקת תחושת רעב או "תירוץ" למשהו מתוק שאתם אוכלים ליד הקפה? בצאת הצום תוכלו לבחור לחזור לקפאין בהדרגה, לבחור מספר מנות קפאין מצומצמות – למשל עד 2 ליום לאורך היום ולהפריד את שתיית הקפה מדברי מתיקה.

דגנים מלאים משביעים למשך זמן ממושך יותר מכאלו שאינם מלאים. מי שלא רגיל אליהם ביומיום ויאכל ארוחה מפסקת גדושה בדגנים מלאים כדי לבסס תחושת שובע לאורך זמן ממושך יותר, עשוי לפגוש בתופעות של קשיי עיכול ונפיחות בטנית. לרוב האוכלוסייה, בריא יותר לאכול דגנים מלאים ביומיום. נסו כבר מעכשיו להחליף לפחות פחמימה אחת ביום בדגנים מלאים – המירו אורז לבן באורז עגול מלא או באורז אדום, החליפו לחם לבן בלחם מקמח כוסמין מלא, הוסיפו דייסת שיבולת שועל בבוקר או בערב במקום מאפה שאתם נוהגים לאכול. גם זה, הרגל שטוב יהיה לחזור אליו גם אחרי הצום, אם כי לאו דווקא ביממה או שתיים שמיד אחריו.

צלחת בריאה (צילום:  Elenadesign, shutterstock)
הרבה חלבון ודגנים מלאים | צילום: Elenadesign, shutterstock

כדאי לאכול בארוחה המפסקת גם חלבונים שמייצרים תחושת שובע לאורך זמן. דגים, עוף או שילוב של דגן מלא וקטנייה. אם יש משהו שרובנו חוטאים בו, הרי שהוא מיעוט חלבונים בתפריט היומי. האם אתם עוצרים מדי פעם לחשוב כמה מנות חלבון אכלתם היום והאם הן היו איכותיות? אם אתם לא בטוחים בכך, זו סיבה מצוינת לגשת לאיש מקצוע שיסייע לכם בהתאמת תפריט אישי.

בצאת הצום, התחילו בשתיית תה ממותק, אני אוהבת להתחיל בתה קמומיל שידוע כמרגיע וגם מסייע לתהליך העיכול. לאחר מכן, תוכלו לאכול מזון קל לעיכול. המסורת לאכול עוגה שקלה לעיכול היא הגיונית, אך לחלק מהאוכלוסייה עשויה לגרום לתנודה חדה מדי ברמות הסוכר בדם. תוכלו להתחיל גם עם פרוסת לחם ועליה ממרח חלבוני כמו גבינה או ממרח טופו. התחילו ממנה קטנה והקשיבו לגופכם. אל תעמיסו מנה גדולה בבת אחת, זה יכביד על מערכת העיכול ועשוי לגרום לכם לסבול בימים שאחרי הצום יותר מאשר במהלכו.

אורטל ברובין-חן, נטורופתית N.D ורכזת תחום נטורופתיה כללית רפואה משלימה