מה אנחנו יכולים ללמוד על הנטורופתיה והטיפול באמצעות צמחי מרפא להתאוששות בספורט, הפחתת כאב ודלקתיות, ערנות, ריכוז ושיפור ביצועים – וזאת כאמור ללא חשש לסימום? עקרונות הטיפול הנטורופתי מבוססים על אינדיבידואליות ואיזון לצד ראייה רחבה הוליסטית של כל רובדי האדם: פיזי, אנרגטי, רגשי ושכלי.

החודש ציינו בבית הספר למאמנים ומדריכים של מכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט, עשור למסלול המשלב לימודי נטורופתיה וספורט. בכנס מדעי שהתקיים עבור המאורע הוצגו חידושים מדעיים מתחום הרפואה על שבב, פעילות אירובית ואנאירובית וצמחי מרפא לטיפול בספורטאים. לפניכם 10 טיפים ושיטות טיפול מן הנטורופתיה שהוצגו שם ועשויות להיות יעילות לעוסקים בכושר גופני, בעיקר בנקודות התורפה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

  1. התאוששות שריר והפחתת כאבים לאחר מאמץ עצים או בינוני. באמצעות עיסוי רפואי מלווה בשמנים ארומטיים או רק מריחה של תערובת ארומטית על השרירים שעבדו. תערובת מומלצת: 30 מ"ל שמן זית בכבישה קרה בתוספת השמנים הארומטיים האלה: 5 טיפות לבנדר, 1 טיפה פלפל שחור, 3 טיפות סידרווד ו- 6 טיפות עשב לימון. התערובת טובה להרפיית שרירים לאחר אימון, הפחתת כאבים בשריר ובעצם וכן שחרור התכווצויות. ריח הלבנדר ועשב הלימון חודר למוח וגורם להרגעת הגוף והנפש באופן כללי ולתחושת רוממות נפש, שאינה תלוית אנדורפינים.
    מסאז' (צילום: shutterstock)
    עיסוי רפואי עם שמנים ארומטיים להתאוששות השרירים | צילום: shutterstock
  2. אפיסת כוחות נפשית וגופנית ועירור מוטיבציה. כל מי שעוסק בספורט באופן קבוע מכיר את התחושה של "לא בא לי היום". תשישות גופנית ונפשית שתוביל להעדר מוטיבציה יכולה להתעורר אצל מתאמנים בספורט תחרותי, בפרט כאשר מתעוררות ספקות ביכולת או שעולים קשיים אחרים. התשישות הנפשית הזאת קיימת בפרט אצל מי שעוסק בפעילות גופנית באופן אקראי. כלומר מתאמנים "כשבא" וכל הפרעה כלשהי עלולה להוריד את המוטיבציה. אימון מנטלי באמצעות L.P ושיטת ביירון קייטי וכן שילוב טיפול אנרגטי-נפשי באמצעות פרחי באך מסייעים לעורר את המוטיבציה, להחזיק את הספורטאי לתחושת הביטחון והכוח ביכולות שלו, "לצאת מהשמיכה ולהוריד את הרגל מהמיטה", גם בחורף. אחת מהתמציות המופלאות של פרחי באך העוסקת במוטיבציה היא תמצית פרח עץ אלה לבנה – Hornbeam. התמצית מעניקה תחושה מעוררת ומחזקת, בצורה עדינה אך מיידית.  
  3. הפחתת דלקתיות בשרירים (מיוזיטיס). באמצעות שילוב צמחי מרפא והימנעות ממזונות מעוררי דלקת כדוגמת ירקות המכילים סולנין: עגבנייה, תפוח אדמה, פלפל וחציל וכן, סוכרים, חלב ומוצריו, שומן רווי וחלבון מהחי. מומלץ בתקופת הדלקת לשלב במזונות מן הצומח גם שום, בצל וג'ינג'ר. צמחי מרפא מפחיתי דלקת כוללים בין היתר כורכום, שוש קרח, לבונה, בן חרצית, צלע השור ועוד. להפחתת דלקת שריר מומלץ למרוח על המקום הכואב תערובת קרם ארומטי הכולל כורכום, סימפטיון וארניקה.
    האנטיביוטיקה של הטבע (צילום: shutterstock)
    ג'ינג'ר וכורכום מפחיתים דלקות באופן טבעי | צילום: shutterstock
  4. ערנות ומצב רוח. צרכו מזון צעיר המצעיר את הגוף והנפש ומאפשר ערנות כדוגמה ירקות עליים ונבטים, כתוספת ירוקה לסלטים טריים. נוסף לכך דגש על מזונות הכוללים אומגה 3: זרעי צ'יה ופשתן, דגי הים הצפוני. שימו לב שספיגת אומגה 3 מן הצומח תהיה טובה יותר בנוכחות אבץ ומגנזיום. שייק טוב וטעים יהיה שילוב של בננה עם זרעי צ'יה, אגוזי מלך ופירות יער. או שייק ירוק המכיל עלי ריג'לה, אגוזי מלך, עלי תרד, וזרעי צ'יה.  
    עוד ב-mako בריאות:
    >> נמצאה דרך נוספת ומסוכנת להידבקות בקורונה
    >> פרי האנטי אייג'ינג הזה יעזור לכם לרדת במשקל
    >> נחשף: איזו עיר הכי בריאה בישראל?
  5. מיקוד וריכוז. הכנה מנטלית באמצעות תרגול אוטוסוגסטי ו-L.P. שני הכלים האלה מציעים תרגול מנטלי המעצים את יכולת ההתמקדות במטרה, בנקודת זמן מסוימת שלעתים הינה בלתי חוזרת כדוגמה בתחרות (עממית או השגית).
  6. שינה טובה ורגועה. באמצעות טיפולי רפלקסולוגיה ופרחי באך. בדרך כלל טיפולי הרפלקסולוגיה ישולבו בשמנים אתריים ייעודיים להרגעה, הרפיה ושחרור סטרס. אם הפרעות השינה מלוות בחרדה או דיכאון, מומלץ להקפיד על מזונות הכוללים אומגה 3 וגם מזונות הכוללים ויטמיני B כדוגמה דגנים מלאים וקטניות. במצבים קשים יותר מומלץ לשלב צמחי מרפא, בהתאמה אישית.
    חורף חם, שמנים ארומטיים (צילום: Antonova Ganna, Shutterstock)
    טיפולי רפלקסולוגיה משולבים בשמנים אתריים להפחתת סטרס | צילום: Antonova Ganna, Shutterstock
  7. תקינות מערכת עיכול. ספיגה טובה של ויטמינים ומינרלים היא הבסיס לכל אתגר של הגוף והנפש. השגת ספיגה טובה תהיה באמצעות תזונה נכונה וגם הוספת צמחי מרפא המוכרים כמעודדי ספיגה כדוגמה: נענע חריפה, קמומיל, שומר וג'ינג'ר. ניתן להוסיפם כחליטה במהלך היום או לפני הארוחה.
  8. טיפוח מערכת חיסון. באמצעות עידוד מערכת החיידקים הטובים במעיים על ידי תזונה שכוללת פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה. הכוונה היא לאכילה של 10-15 ירקות ופירות טריים ביום, מסוגים שונים, כשהם טריים. בנוסף לכך, אכילת ירקות כבושים במים ומלח, המייצרים פרוביוטיקה טבעית, כדוגמה: כרוב בכבושה ביתית. נוסחה טובה לנוזל כבישה היא 25 גרם מלח גס ו- 1 ליטר מים. צמחי מרפא מעוררי חיסון מותאמים באופן אישי והם נוספים על תזונה טבעית (לאו דווקא צמחונית/טבעונית) - לא מעובדת, נטולת סוכרים פשוטים, קמח לבן ושמרים.
  9. נשים. עיקר התופעות המפריעות המוכרות אצל נשים הן מחזור לא סדיר או העדר וסת או וסת כבדה וכן גלי חום המופיעים לעתים לאחר הפסקת הווסת. המופעים האלה משפיעים על יכולות הספורטאית התחרותית וגם מכתיבים לנשים שאינן עוסקות בספורט תחרותי את הקצב והאופי של הפעילות הגופנית. לכן חשוב לייצר איזון הן בוסת והן בגלי החום. האיזון מושג באמצעות תזונה טבעית-נכונה, צמחי מרפא ועבודת מודעות. צמחי מרפא "נשיים" שמוכרים כמאזני מערכת הורמונלית נשית הם הקמליה סינית – הג'ינסנג הנשי, שיח אברהם ועוד. התזונה חייבת להיות טבעית, לא מעובדת, עשירה במינרלים וויטמינים, ללא סוכרים פשוטים וקמח לבן – כדרך חיים בריאים לאשה.
  10. תאבון מוגבר או חוסר תאבון: חוסר איזון בתאבון יכול לנבוע מחוסר איזון הורמונלי, רקע רגשי, חוסר איזון אנרגטי, הרגלים ופרדיגמות מנטליות. טיפול נטורופתי משולב בכל הרמות האלה מוביל לתוצאות טובות של הבנת מנגנון הרעב והשובע, משקל תקין וחיוניות טובה. העבודה המורכבת הזאת מותאמת באופן אינדיבידואלי לאדם, בזמן נתון ומבוססת על תזונה טבעית, צמחי מרפא וכלים באיזון גוף ונפש. 

ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D, ראש תחום נטורופתיה במכון, חוקרת תחומי תזונה, צמחי מרפא ואורח חיים בריא באגן הים התיכון, מטפלת קלינית בנטורופתיה והרבולוגיה.