אסטמה של העור, הידועה גם כאטופיק דרמטיטיס – זו מחלת עור דלקתית הנוצרת מרגישות יתר של מערכת החיסון, המגיבה בעודף פעילות לאלרגנים חיצוניים או פנימיים ועל כן זו מחלה אלרגית של העור, הנחשבת גם כמחלה אוטואימונית. כמו כל מחלה אוטואימונית, ישנם רמיסיות (נסיגות) ורגרסיות (חזרת ההופעה) למחלה בתדירויות ובעוצמות משתנות. המטרה שלנו בטיפול היא להאריך כמה שיותר את תקופת הרמיסיה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

איך זה מרגיש?

אטופיק דרמטיטיס מתבטאת לרוב בגרד עורי חזק שיכול להתבטא בכל חלק של הגוף, ולפעמים מתבטא במספר אזורים בגוף בו זמנית. האזור המגורה יהיה לרוב יבש וגירוד חזק יכול לגרום גם לפציעת הרקמה העורית.

למה זה קורה?

הגורם למחלה עדיין איננו ברור עד הסוף; הכיוון הוא נטייה גנטית יחד עם ליקוי בתפקודה של מערכת החיסון שמתבטא דווקא בעור. ברוב המקרים הטיפול הקונבנציונלי יתרכז בתרופות אנטי היסטמיניות ובמקרים חמורים גם בתרופות סטרואידיות לטווח קצר, כיוון שיש להן תופעות לוואי קשות.
בהרבה מקרים של אטופיק דרמטיטיס, יהיו לאותו חולה או לבן משפחה קרוב מחלות אלרגיות דומות כמו אסטמה, נזלת אלרגית ולפעמים גם מיגרנות. ההקשר בין אותם מחלות הוא שהגורם הינו אלרגני. כמובן שלאותן מחלות יכולות להיות סיבות נוספות או טריגר אחר, אבל הביטוי בהקשר הזה הוא ליקוי בתגובת מערכת החיסון שיוצר את אותם הסימפטומים.

אטופיק דרמטיטיס (צילום: Shutterstock/)
מתפרץ כתוצאה מסטרס. אטופיק דרמטיטיס | צילום: Shutterstock/


איך מטפלים?

בטיפול באטופיק דרמטיטיס חשוב מאוד לעשות אבחנה מדויקת ולהבין מה יכול לגרום להתפרצות. לפעמים המקור הוא גורם רגשי – עומס רגשי לזמן ממושך יכול לגרום לחולשה של מערכת החיסון, גורם זה מופיע בעיקר אצל בוגרים. בנוסף יש לבחון אם הגורם לאטופיק נובע מעומס מטבולי המכביד על תפקודי הכבד, מערכת העיכול והכליות, מה שמאט את פינוי הרעלים מהגוף והדבר יוביל לדלקת עורית כרונית – אטופיק דרמטיטיס.
הטיפול באטופיק דרמטיטיס מתחלק לשניים: טיפול פנימי - על בסיס האבחנה, וטיפול חיצוני - לשיקום העור. הבסיס לטיפול הוא תזונה המותאמת באופן אישי לצרכים האישיים של כל מטופל. אבל באופן כללי יותר, יש מספר דברים שיעזרו או שיכולים להשתלב בטיפול. חשוב לציין שאלו טיפים כלליים ואין תחליף לטיפול מדויק המותאם באופן אישי.


סנטלה – Centella asiatica – מקור הצמח הוא מהרפואה האירוודית (ההודית). עלי הסנטלה פועלים על כמה מערכות בגוף הקשורות להרגעת האטופיק דרמטיטיס. ראשית לסנטלה יכולת אדפתוגנית – מונח המגיע מהמילה adaption – הסתגלות. הצמח מאפשר לאדם להסתגל בצורה יותר פשוטה מול מצבי מתח מתמשכים, הוא תומך בפעילות הכבד ומערכת העיכול, עוזר בתהליך פינוי הרעלים ומפחית מהעומס המטבולי. דבר נוסף שמתאים את הצמח כמו כפפה ליד למצבי אטופיק דרמטיטיס היא ההשפעה על עזרה לגוף בשיקום והחלמה של רקמות פגועות ואיחוי שלהן. לכן הצמח יתאים לשימוש פנימי וגם חיצוני - כמשחה או בקרם. את הצמח ניתן להשיג כעלים לחליטות, מיצויים נוזליים (טינקטורות) או בתמציות יבשות. ניתן להשיג בבתי טבע שונים או על ידי מטפלים בצמחי המרפא.

קערורית הסינית Scutellaria Baicalensis - הצמח נמצא כיעיל למצבי קדחת השחת, נזלות, התעטשויות, אסטמה, שיעול, סרפדת ועוד. בנוסף הוא תומך במצבים דלקתיים אחרים במערכת העיכול והמפרקים. ברפואת הצמחים משתמשים בצמח בעזרת אבקות או בכמוסות שניתן להשיג דרך מטפלים בצמחי מרפא או בבתי הטבע.

עוד ב-mako בריאות:
>> כך תקבלו את הישבן המושלם ב-4 שבועות בלבד
>> לא תאמינו מה הרבה סקס יכול לעשות לכם
>> מה הפסיכולוג שלכם באמת חושב עליכם? 

קווארציטין – פיטוכימיקלים מסוג פלאבנואידים, המקור שלהם מגיע מירקות ופירות סגולים כמו הבצל הסגול, הכרוב הסגול, פירות יער ועוד. הקווארציטין נחשב נוגד חמצון חזק, עם זיקה ספציפית לוויסותה של מערכת החיסון. בכך הוא עוזר בתופעות אלרגיות שונות, כמו לאטופיק דרמטיטיס, אסתמה, נזלות אלרגיות ועוד. קווארציטין ניתן להשיג באמצעות העשרת התפריט התזונתי במזונות המכילים אותו, או בנטילת תוסף שניתן לרכוש בבתי הטבע השונים, המכיל את הפיטוכימיקל.

שיבולת שועל– במצבי אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות וילדים, ניתן לבצע מקלחות עם שיבולת שועל, המכילה ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים וחומצות אמינו, המיטיבים עם העור ומרגיעים אותו. מה עושים? קושרים בתוך בד או גרב נקיה חופן זרעי שבולת שועל (רצוי זרעים גרוסים) ומניחים במי האמבט, או מעסים בעדינות את האזור המגורה. רצוי לתת לשיבולת השועל מספר דקות להיחלט בתוך המים לפני תחילת הרחצה והעיסוי.

פפאיה – הפפאיה מכילה אנזים חשוב שנקרא פפאין, צריכת הפרי עוזרת לחיזוק מערכת העיכול ולספיגה טובה יותר. בנוסף, יש המשלבים בטיפול להקלה על העור את קליפת הפפאיה, ומורחים באופן ישיר על העור את הקליפה עם שאריות הפרי. הפפאין עוזר לספיגה של חומרי פסולת החוצה מהעור.
במצבים מורכבים של אסטמה של העור אפשר להקל באמצעים טבעיים, על ידי מיקוד הטיפול בשיטות שונות של ניקוי הדם ותאי הגוף מרעלים. לשם ניקוי הגוף מרעלים יש לצרוך תזונה קלה לעיכול, עשירה בחומרים מזינים וללא רעלים, ולשלב חליטות צמחי מרפא וכמובן צמחים ממוקדים לניקוי הגוף מרעלים כמו גדילן, שן ארי, ארטישוק, קלנדולה ועוד.

פאפיה (צילום: istockphoto)
להניח ישירות על העור. פפאיה | צילום: istockphoto

מה עוד לעשות?

אצל אנשים מסוימים רגישות לאותו מזון יכולה להתבטא כאסטמה של העור. הימנעות מוחלטת מאותו אלרגן תוכל להקל באופן משמעותי על ביטויי המחלה. רצוי לברר מהו האלרגן ויש מספר דרכים לעשות זאת, אך לכך דרוש טיפול מסודר. בתחילה, אני מציע להיגמל באופן מוחלט מחלב ומוצריו. כמובן שיש אלרגנים נוספים, אבל כקו ראשון לטיפול, זה יכול לתת מענה מעולה.
מעבר לתזונה, חשוב מאוד לאוורר את העור ולא ללבוש בגדים צמודים מידי. עכשיו בעונת הקיץ רצוי ללכת עם בגדים כמה שיותר מאווררים ובנוסף להישמר מפני קרינת השמש. חשובה גם פעילות גופנית אירובית מתונה, בין אם הליכות, ריצות, רכיבה על אופניים ודומיהם.
בנוסף, חשוב לווסת את רמות הסטרס. אנחנו חיים בעולם לחוץ ועמוס, אך יש אנשים שמעמסה זו גורמת להם להחמרה בתסמינים של מגוון מחלות ויש הרבה אנשים שביטוי הסטרס בחייהם מתבטא במחלות אלרגיות.

ואיזה מחקר ישנה את כל מה שחשבתם על שוקולד?