למקרה שלא ידעת, הפטרייה שלך שוכנת באופן טבעי בנרתיק, כך שכמעט כל אישה חווה התמודדות עם פטרת וגינלית במהלך חייה. המצב לרוב חולף תוך מספר ימים, אולם יש מקרים בהם הפטרת הופכת סיסטמתית וחוזר ונשנית.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בדרך כלל מדובר בפטריית הקנדידה הנפוצה. היא פורצת בגלל חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים בווגינה, שיכול להיגרם ממספר דברים: בראש ובראשונה לאחר נטילת אנטיביוטיקה, אז הפלורה הטבעית שלנו (אוכלוסיית החיידקים הטבעית בגוף) נותרת חשופה לכניסה או התרבות של כל פתוגן, אם זה חיידקים, וירוסים, פטריות, תולעים ועוד, המאפשרים תנאים נוחים לשגשוג הפטרייה. במקרים נוספים שגשוג הקנדידה יכול להתרחש בעקבות שינויים הורמונליים, בהקשר למחזור החודשי, גיל המעבר, חוסר איזון הורמונלי. גורמים נוספים שיכולים לגרות לפטרת הם חומציות לא מאוזנת בנרתיק, רמות סוכר גבוהות בדם, מערכת חיסון ירודה ועוד. הסימנים העיקריים לפטרייה בנרתיק הם הפרשות וגינליות מוגברות בצבע לבן, אודם, נפיחות וגרד.

ישנם מקרים בהם הקנדידה הווגינלית היא חלק מקנדידה מערכתית, הסימנים יכולים להתבטא בעוד אזורים בגוף כמו במערכת העיכול - בצרבות, גזים, נפיחות, במערכת העצבים - עייפות, קשב וריכוז ירוד, דיכאון, זיכרון ירוד, בכאבים בשרירים וכמובן פטריות בציפורניים של אצבעות הידיים והרגליים ובמקרים חמורים יותר גם קנדידה בלשון. הטיפול צריך להיות מותאם באופן אישי לכל מטופל. אצל כל אחד הקנדידה תתבטא באופן שונה ובמקרים מורכבים יותר יהיה מכלול של סימפטומים. כמובן שהגורם לקנדידה גם משתנה מאחד לשני, לכן חשוב להבין מהו המקור לשגשוג הפטרייה.

הטיפול בקנדידה חייב להיות מלווה בתזונה מסודרת שיש להתאים באופן אישי לאורח חייו של המטופל, ולצד זה להתאים את הטיפול לפי הגורם – למשל, אם הפטרייה משגשגת ויש סוכר גבוה ברקע, הטיפול יהיה חייב להיות גם לאיזון רמות הסוכר וכן הלאה. מעבר לגורם לפטרייה, תמיד יתמקד הטיפול בחיטוי. החיטוי יכול להיות מקומי (וגינלי) ויכול להיות מערכתי (לכל מערכות הגוף).

אישה נוגסת בטבלת שוקולד (צילום: RichHobson, Istock)
למשל זה פחות כדאי בזמן שיש לך פטרייה | צילום: RichHobson, Istock

טיפול מקומי

שטיפות אינטימיות -  ניתן לעשות בכמה דרכים, הדרך הכי נפוצה היא שטיפה עם חומץ תפוחים, שעלול לצרוב קצת, אך נותן מענה יחסית מיידי. החומץ עוזר בהעלאת הבסיסיות באזור הנרתיק. הבסיסיות אינה מיטבה עם הקנדידה וזה גורם להחלשתה, לצד הורדת רמת החומציות (ה-pH) בנרתיק. יש לרכוש ערכה ייעודית לשטיפה אינטימית (ההוראות מפורטות היטב בערכה), לערבב כף וחצי חומץ תפוחים בתוך ליטר מים ולשטוף.

אופציה נוספת לשטיפה היא בעזרת חליטת צמחים חזקה מתערובת של קלנדולה, צתרה ורודה, קמומיל ועלי אכינצאה. יש להכין חליטה של תערובת הצמחים – 3 כפות תערובת בחצי כוס מים רותחים, לכסות את הכוס – על מנת לשמור על תכולה גבוהה יותר של שמנים אתריים, ולשטוף בעזרת ערכת השטיפה שהזכרנו קודם. צמחי החליטה מכילים פיטוכימיקלים חשובים, שעוזרים בשיקום הרקמה הפגועה, בעלי אפקט חיטוי חזק והרגעה מקומית.

רטיות - שילוב רטיות בטיפול יעזור יותר למצב של גירוי מחוץ לנרתיק, בעיקר כשיש אודם ונפיחות. ניתן גם כאן להכין חליטה חזקה מהצמחים לשטיפה – ובעיקר של הקמומיל והקלנדולה. יש להכין חליטה חזקה באותו אופן ולאחר שהיא מעט מתקררת לטבול בתוכה צמר גפן או פד גזה ולהניח בעדינות על האזור. הטיפול כמובן חיצוני בלבד.

עוד ב-mako בריאות:
>> סרטן השד: מה שנחשפנו אליו בילדות מעלה את הסיכון
>> מתכננים לצאת לטרק בחו"ל? זה יכול לקרות לכם
>> הכי לא קנאביס: החומרים הכי ממכרים בעולם

שמנים לטיפול אינטימי - שמנים מצמחי מרפא, ניתנים להחדרה אינטימית בצורה בטוחה, לא גורמים לצריבה ונספגים היטב. חומרים מסיסים בשמן מצמחים כמו היפריקום, קלנדולה, שרף מור, קופטיס ועוד, הם  בעלי אפקט מחטא ומרגיע באופן מקומי. לשמנים אלה ניתן להוסיף שמנים אתרים, במיוחד של צמחים ממשפחת השפתניים המאופיינים ביכולת חיטוי חזקה, כדוגמת הלבנדר והאורגנו. עם זאת יש לשים מהם כמויות קטנות במיוחד בתוך השמן, כ- 2-3 טיפות בלבד.
בחנויות הטבע השונות יש שמנים ייעודיים לפטרת וגינלית, אך ניתן להכין שמנים כאלה באופן עצמאי על ידי השריית הצמח בשמן בסיס – רצוי שמן זית או כל שמן אחר מכבישה קרה, אך התהליך אורך כשבועיים והרבה יותר קל לרכוש את התכשיר באחד מבתי הטבע.

אכינציאה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ניתן להכין חליטה של תערובות צמחים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

נרות וגינליים טבעיים - נרות וגינליים פחות קלים להכנה בבית באופן עצמאי, אך ניתן לרכוש אותם בבתי טבע שונים. מדובר בתערובת מוצקה של שמנים צמחיים המעורבבים בטמפרטורת החדר ויציבים בקור, אך נמסים בחום הגוף. הנר השומני נמס בתוך חלל הנרתיק והשמנים מאפשרים את פעולת ההרגעה והחיטוי. ניתן לשלב בנרות שמני תשרית מצמחי מרפא מחטאים חזקים ובנוסף שמנים אתרים בעלי אפקט מחטא, למשל שמן עץ התה. היתרון בנרות הוא שאופן השימוש בהם הוא יחסית קל ואפקטיבי.

טיפול פנימי 

באופן סימפטומטי בלבד, רצוי לצרוך חליטות ומזונות שמעודדים מתן שתן, למשל חליטות של עלי סרפד, אכילת מלפפונים ושתיית כמות נוזלים גבוהה. השתן יעזור להיפטר מרעלנים שונים הנמצאים באזור.

באופן יותר מערכתי, יש לקחת מינונים גבוהים של פרוביוטיקה שתעזור לשקם את הפלורה הטבעית בנרתיק ובשאר מערכות הגוף.

אם המצב חוזר ונשנה יש להגיע לטיפול מסודר, לבירור מקור הקנדידה ומה גורם לה לפרוץ כל פעם מחדש - איזון הורמונלי, ויסות רמות סוכר, עניין רגשי ועוד. כמובן שיש לשלב בטיפול גם עבודה מחטאת עם צמחים חזקים בעלי פעילות קוטלת פטריות והשלמה של חיידקים פרוביוטים.

* במקרה של נשים בהריון או נשים מניקות - יש להיוועץ ברופא

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

 >> הקשר בין קבלת וסת בגיל צעיר להתפתחות סרטן השד