כל אחד חווה שלשולים בשלב כזה או אחר בחייו, אם זה היה תוך כדי טיול בהודו, לפני מבחן קשה, הדבקות בתולעי מעי, אכילה בדוכן פלאפל מפוקפק, מחלת מעי כרונית או סתם כי וירוס בטן. יש הרבה סיבות וגורמים, אך חשוב לעשות סדר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

התקף של כמה ימים | שלשול אקוטי

כשהפסולת מתפנה מהגוף ובמקום יציאות סדירות מופיעים שלשולים, הם עשויים להצביע על זיהום. במצב כזה שלשול מאוד נחוץ לגוף שלנו. כאשר יש פתוגן (וירוסים, חיידקים, תולעים, פרזיטים) או רעלן כלשהו, הגוף מנסה להיפטר ממנו במהירות המקסימלית, כך שאותו פתוגן לא יצליח להתרבות ולפגוע באופן מערכתי בגופינו. שלשול אקוטי בדרך כלל נמשך כמה ימים – עד שהגוף מצליח במשימתו.

מה עושים?

בתקופה זו מומלץ לשתות הרבה מים, כיוון שהרבה נוזלים יוצאים בצואה, ובמקביל חשוב לא לעצור את פעולת המעי, כדי לאפשר לאותו פתוגן לצאת החוצה. נטילת כדורים שעוצרים את היציאות כאשר הפתוגן עוד נמצא בתוך המערכת יכולה להיות מאוד מסוכנת -  אם נעצור את הפעולה הטבעית של הגוף הפתוגן יישאר בתוך מערכת העיכול, ותהיה לו הזדמנות מעולה לחולל עוד יותר בלגן. בנוסף, מומלץ באותם ימים לאכול מעט, כדי לא להעמיס על המערכות עוד פירוק של מזון מעבר להתמודדות מול הפתוגן.

חשוב לציין שאם המצב חדש, לא מוכר וקורה בפעם הראשונה, נמשך כמה ימים ומלווה בתסמינים רציניים כמו חום, כאבים ותשישות - כדאי לפנות לייעוץ רפואי.

בהרבה מצבים מתונים יותר, ניתן להיעזר בתוספי תזונה וצמחי מרפא ולתמוך בלוחמה הטבעית של הגוף. דבר ראשון שכדאי לעשות הוא לצרוך כמות גבוהה של פרוביוטיקה בכמוסות: תוספי פרוביוטיקה מכילים כמויות גבוהות של חיידקים טובים למערכת העיכול. החיידקים הטובים יעזרו בלוחמה מול המזיקים, יחזקו את מערכת העיכול גם מבחינה חיסונית וגם מבחינת יכולת ספיגה של נוטריינטים (ויטמינים ומינרלים). את הפרוביוטיקה חשוב לקחת על קיבה ריקה - מזון, תרופות וצמחי מרפא יכולים לפגוע בקליטת החיידקים. אני ממליץ תמיד ליטול פרוביוטיקה לפני השינה, זהו הזמן שרוב האנשים לא נוטלים תרופות כלשהן או אוכל. יש המון תכשירי פרוביוטיקה בבתי הטבע ובבתי המרקחת השונים.

מרק כתום (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
מרק כתום זה תמיד טוב | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

>> עוד ב-mako בריאות:
מה האימון המומלץ ביותר לקיץ?
האם נמצא הפטנט שירחיק מאיתנו יתושים?
מצעד 20 המאכלים הבריאים ביותר

במקביל לכך, אפשר לתמוך במערכת החיסון עם צמחי מרפא בעלי קשת רחבה של חומרים פעילים, היכולים לקטול כמות רחבה של פתוגנים. יחד עם זאת הם אינם קוטלים חזקים בצורה אגרסיבית מדי שעלולה לפגוע במערכות הגוף. במצבי שלשול בהם לא ברור מה המקור אליהם (לא תמיד פרזיטים שונים מתגלים בבדיקות צואה), רצוי להשתמש במגוון צמחי מרפא. לכל צמח יש מספר רב של חומרים פעילים ובשילוב מספר צמחים בפורמולה אחת נגד פתוגן ספציפי, יהיה לו קשה מאוד להתמודד מול אותם מרכיבים טבעיים, הנקראים פיטו כימיקלים.

צמחים מתאימים ובעלי קשת רחבה של חומרים פעילים קוטלי פתוגנים הם: סוגי הלענה השונים, תמצית זרעי אשכוליות, שום, צמחים ממשפחת השפתניים – כאלה שמכינים מהם את הזעתר – אזוב, אורגנו, צתרה ורודה (זעתר פרסי), קינמון. מיצוי נוזלי מאותם צמחים (טינקטורה) מכילים ריכוז גבוה של חומרים פעילים שיכולים לתקוף יחד את אותו פתוגן. הצמחים צריכים להיות בטינקטורה (מיצוי נוזלי עם אלכוהול ומים) או בכמוסות - מיצויים יבשים בריכוז גבוה של חומר פעיל. 

מה אוכלים?

בזמן שלשולים רצוי להימנע ממזון שעלול להכביד על מערכת העיכול את עבודתה, כדאי בכלל להמעיט במזון ולאכול רק אם ישנה תחושת רעב. רצוי שהארוחה תהיה קלה ושהמזון יהיה כמה שפחות מעובד. כמו כן, חשוב שבתזונה תהיה כמות מופחתת של סיבים תזונתיים, שבמצבים רגישים עלולים לפגוע בדופן המעי הפנימית. מומלץ לצרוך מזונות עם אפקט מייבש, כמו אורז לבן וגריסי פנינה מבושלים היטב. גם מרק כתום יתאים - הכתומים מכילים קרטנואידים שיכולים לשקם את הרקמה הרירית של מערכת העיכול.

 שלשול ממושך, למעלה מחודש | שלשול כרוני

מצבים של שלשולים כרוניים הם מורכבים יותר ודורשים בדיקת מערכות מקיפה. בהרבה מקרים הם נגרמים בעקבות מחלת מעי דלקתית כמו קרוהן וקוליטיס, אלרגיה למזון מסוים או מרכיב מזון מסוים, ספיגה לקויה של אבות המזון, תופעות לוואי מתרופה או אנטיביוטיקה, יתר פעילות של בלוטת התריס, שימוש מוגזם במשלשים, תסמונת המעי הרגיז, רגישות עצבית גבוהה הנובעת מסטרס ממושך ועוד סיבות רבות.

באופן כמעט גורף, בכל המקרים האלה יהיה מומלץ ליטול פרוביוטיקה, שתעזור למערכת העיכול לאזן את הספיגה ולסובלנות כלפי המזונות הנקלטים. אך כל מקרה לגופו דורש מענה שונה, וטיפול מדויק שיתמוך בשיקום המעי ויתמוך בספיגת ערכי המזון החיוניים.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>> חושבים שאתם מכירים את גוף האדם? תוכיחו!