נשים רבות סובלות במהלך חייהן מכאבי מחזור, הנקראים בשפה המקצועית דיסמנוריאה. כאבי מחזור מופיעים בעוצמות משתנות מאישה לאישה, כאשר במצבים הקשים, הם יכולים להפריע לתפקוד היומיומי וזה לא נדיר לקחת יום מחלה מהעבודה או מבית הספר בעקבות הכאבים.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

התופעות בדרך כלל יתבטאו בכאב עוויתי בבטן התחתונה, בחילות, תחושת נפיחות, רגישות יתר, תשישות כללית, כאבי ראש ועוד. על כל מקרה, חשוב מאוד לאבחן שהכאב לא נובע מבעיה אחרת, מצב הנקרא דיסמנוריאה משנית. בדרך כלל מדובר באנדומטריאוזיס, שדורש טיפול מכיוון אחר לגמרי, לכן האבחנה היא מאוד חשובה ויש לשלול מחלות רקע שעלולות לגרום לכאבי המחזור.

כאב המחזור הקלאסי המופיע אצל רוב הנשים עם מחזור תקין ולרב לפני הלידה הראשונה נקרא בדיסמנוריאה ראשונית וחשוב להבין קודם כל למה הוא מופיע. במחזורי וסת בהם משתחררת ביצית ונושרת רפידת הרחם. בזמן הנשירה מתרחשים כיווצים ברחם שנובעים מצמצום אספקת הדם לרפידת הרחם (אנדומטריום). הכאבים עצמם נגרמים בעצם על ידי שחרור פרוסטגלנדינים (חומרים ממשפחת ההורמונים הנוצרים ברקמות הגוף: בזרע, ברחם ועוד) מרקמת האנדומטריום, הגורמים להתכווצויות הרחם ומסייעים בהכנת הרחם ללידה, ועוד מגוון רחב של פעולות. המקור שלהם נובע מחומצה ארכידונית. חוקרים גילו שככל שרמת הפרוסטגלנדינים גבוהה יותר כך רמת הכאב חזקה יותר.

צמחי המרפא והתוספים שיצילו אתכן

הטיפול מתחלק לשניים: טיפול למצב אקוטי – טיפול סימפטומטי בזמן הכאב, וטיפול מניעתי שיכול לפתור את הבעיה לאורך זמן. הטיפול האקוטי יכלול בתוכו צמחי מרפא שעיקר פעילותם נוגדת עווית, מרגיעה, מניעה דם באזור האגן ומורידה ייצור פרוסטגלנדינים. הטיפול המניעתי, הוא החשוב ביותר, וכמו לפני כל התחלת טיפול, חשוב לעשות אבחנה מבדלת ולפעול לפיה. הנה 6 דרכים טבעיות שיכולות לעזור לכן:

1. האנג'ליקה הסינית הוא צמח הבחירה הראשון שלי לטיפול במצבים האלה. האנג'ליקה הינו צמח נפוץ מאוד לשימוש ברפואה הסינית (בה הוא נקרא Dang gui) וברפואת הצמחים המערבית כמובן. לפי הרפואה הסינית הצמח נחשב כאחד הצמחים הכי חשובים לטיפול בכל הבעיות ההורמונליות במערכת המין הנשית. השימוש הוא בשורש הצמח כשהוא בשנתו השלישית לחייו - מבחינת חומרים פעילים ומבחינה אנרגטית זו העת בה הוא הכי פוטנטי. אם משתמשים בזנבות השורש, פעילות הנעת הדם של הצמח אף משתפרת וכך הוא פותח תקיעויות של דם, שלפי הרפואה הסינית הן הגורם לכאב. לשורש יכולת השפעה ממוקדת לאזור האגן, לכן הוא משפיע ספציפית בבעיות גניקולוגיות רבות.

מורן, צמחי מרפא לכאבי מחזור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קליפת הגזע של הצמח יעילה לכל מצב של עווית בגוף. מורן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מעבר לכך, האנג'ליקה נחשבת לג'ינסנג נשי - הג'ינסנג ידוע כצמח מאוד מחזק ומזין, ובעל השפעות רפואיות למערכת המין הגברית, מערכת העצבים ועוד. האנג'ליקה תתאים למצבים גניקולוגיים שונים כמו אי-וסת, שחלות פוליציסטיות, בעיות פוריות, דימומים לא סדירים, תסמונת קדם ווסתית (PMS), תסמונת גיל המעבר ועוד. בנוסף האנג'ליקה חשובה גם במצבים של לחץ דם גבוה, טרשת עורקים, קרישתיות יתר של הדם ועוד. את הצמח אפשר להשיג על ידי מטפלים בצמחי המרפא ובבתי טבע כתוסף, רצוי להיוועץ עם איש מקצוע לפני השימוש, במיוחד במצבים הם לוקחים תרופות מדללות דם.

2. מורן – Viburnum Opolus, או בשמו המסורתי בצפון אמריקה – Cramp Bark. כבר מהשם אפשר להבין את פעילות הצמח (קראמפ – כיווץ / עווית). קליפת הגזע של הצמח נמצאה כמאוד יעילה לכל מצב של עווית בגוף, כאשר גם למורן יש יכולת להתמקד באזור האגן ולכן תהיה לצמח השפעה מיטיבה במצבים של עוויתות ברחם. מעבר לכך, לצמח ישנה השפעה משחררת עווית בגוף באופן כללי והצמח נחשב גם כמרגיע ותומך במצבים של לחץ דם גבוה. את הצמח ניתן להשיג על ידי מטפלים ברפואת הצמחים. ניתן לשלב אותו יחד עם האנג'ליקה בתוך פורמולה מותאמת אישית.

3. מגנזיום. מינרל חשוב ביותר בגופינו שאחראי למעל מ-300 תהליכי אנזימים בגוף שלנו, הוא יעיל מאוד למצבי ספאזם (עווית) ומשחרר כיווצים לא רצוניים של השרירים. את המגנזיום ניתן להשיג בתוספים המגיעים בכמוסות או דרך המזון: באגוזים, שקדים, פולי סויה, שמרי בירה, כוסמת, חיטה מלאה, אורז מלא, אפונה, שבולת שועל, עלים ירוקים, סלרי, תפוחים, עגבניות, טופו ועוד. הגברה של המגנזיום בתזונה תעזור יותר למצב המניעתי ופחות בזמן אקוטי.

עוד ב-mako בריאות:
>> השתלות פין בקרוב יהיו ניתוח שגרתי
>> חסין כמו בסין: כך תעברו את החורף הבא
>> מדע החליטה: מה ההבדל בין תה שחור לתה ירוק?

4. אומגה 3. כיוון שפרוסטגלנדינים הם חומרים הנוצרים בגופינו ומקורם הוא בחומצות שומן, חשוב לבחור בתזונה שלנו את חומצות השומן הנכונות, כאלה שלא יעודדו ייצור חומצה ארכידונית. כדי להפחית את החומצה הארכידונית, רצוי להעלות את כמות האומגה 3 בתזונה או על ידי נטילת תוספים איכותיים של אומגה 3. חומצה ארכידונית נוצרת בעיקר על ידי חומצת השומן אומגה 6, כאשר בין שתי האומגות 3 ו-6 ישנה תחרות, וכדי שאומגה 3 תצליח להיקלט היא צריכה להימצא בכמות גבוהה. אומגה 3 בתזונה ניתן למצוא בדגי ים צפוני, זרעי פשתן, זרעי צ'ייה, עלי אורוגולה, עלים ירוקים, שמן המפ ואגוזי מלך.

תוסף אומגה 3 מבטיח כמות גבוהה של חומצות השומן, ברמה בה היחס עולה מול אומגה 6 הקיים בתזונה היומיומית. מומלץ לצרוך תוסף אומגה 3 בו לא נמצאות מתכות כבדות כמו כספית, ארסן. יש אפשרות לרכוש אומגה 3 צמחית או לרכוש אומגה 3 מדגים באיכות טובה. לאומגה 3 יכולת להפחית את הצמדות טסיות הדם ולתמוך בדילול הדם, בנוסף היא בעלת פעילות נוגדת דלקת שמסייעת בהורדת רמות החומצה הארכידונית והפרוסטגלנדינים מהסוג שמייצר דלקת.

אספרגוס הודי, צמחי מרפא לכאבי מחזור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מחזק מערכת עצבים ומרגיע. אספרגוס הודי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. תמצית שיח אברהם – Vitex Agnus Castus. הצמח החשוב ביותר למערכת הגניקולוגית ברפואת הצמחים המערבית. שיח אברהם ידוע בשימוש ההורמונלי שלו עוד מלפני שנים רבות, והיום, לפי בדיקות ומחקרים נמצא שהצמח משפיע על הציר ההורמונלי עוד בשלב ההיפותלמוס, על ידי השפעה על רצפטורים, בעיקר של דופמין וכלי דם. שיח אברהם יעזור כמעט לכל בעיה גניקולוגית כיוון שהוא תומך בוויסות הורמונלי -החל בבעיות של כאב מחזור ושחלות פוליציסטיות, וכלה בתמיכה בפוריות וגיל המעבר. את הצמח יש לקחת לאורך כל החודש כולל בזמן הווסת, השפעתו איטית והדרגתית, אך מאוד אפקטיבית בהתמדה. מיצוי של שיח אברהם ניתן למצוא בבתי הטבע השונים, אך לפני השימוש בו רצוי להיוועץ עם מטפל בצמחי מרפא כיוון שהמינון משתנה מאישה לאישה והינו אינדיבידואלי. אם לא לוקחים אותו במינון המדויק למצב הוא יכול אפילו להחמיר את המצב.

6. אספרגוס הודי – Asparagus Racemosus. אחד הצמחים האהובים עלי במיוחד. לפי הרפואה ההודית, שם הוא נקרא Shatavari, האספרגוס הוא צמח נשי התומך במנעד רחב של מצבים הורמונאליים, ויכול מאוד להקל במצבים של כאבי מחזור. הצמח נחשב כפיטו-אסטרוגן – כלומר הוא מכיל חומרים פעילים (פיטוכימיקלים) דמויי אסטרוגן, המסוגלים להיקשר לקולטני האסטרוגן ולווסת את רמות האסטרוגן בגוף, לכן הוא יעזור גם למצבי חוסר וגם למצבי עודף אסטרוגן. הוא גם נחשב כצמח אדפטוגן – מחזק מערכת עצבים ומרגיע. השימוש הוא בשורש הצמח ויש האומרים שכמו שהשורש מייצב את הצמח בתנאי אקלים קשים, כך הוא גם מייצב ומקרקע את מי שלוקח אותו.

האספרגוס מסדיר את המחזור החודשי, תומך בבעיות פוריות וכאבי מחזור, משפר תנובת חלב אצל נשים מניקות, יתמוך בתופעות השונות של גיל המעבר, ויקל על מתח נפשי. בנוסף, הוא נחשב כצמח מוריד רמות סוכר ושומנים בדם, נוגד דיכאון, מחזק מערכת חיסון ועוד. את הצמח ניתן להשיג על ידי מטפלים בצמחי מרפא, ויש לקחת אותו לתקופה ארוכה כדי לקבל ממנו את מלוא האפקטיביות.

*** הטיפול בכאבי מחזור דורש אבחנה מבדלת והוא משתנה בהתאם מאישה לאישה, במיוחד כאשר מדובר ברצון לטיפול מניעתי ארוך טווח ויעיל. יש צורך לעשות שינויים קלים בתזונה ולקיחת צמחי מרפא המתאימים בצורה אישית. החדשות הטובות הן שהשיפור במצב מהיר יחסית ומשפר את איכות החיים.

אוהד כהן נזנין הוא נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

>>  5 חליטות התה שירפאו אתכם החורף