הקיץ מזמן לנו זמן רב לבילויים עם הילדים: גני שעשועים, בריכות, ים, טיולים. וכמו בכל קיץ ילדינו חשופים לנפילות, שריטות, חבלות, עקיצות וכל מה שעלול לקרות עם קצת חופש ושמחת חיים. כך שזה בדיוק הזמן להכין את ארון התרופות האלטרנטיבי לפגעי הקיץ.  

הומאופתיה במצבי עזרה ראשונה פועלת לעיתים מהר יותר מכל משכך כאבים. בשונה מהטיפול ההומאופתי הרגיל, שבו ההתבוננות היא על האדם כמכלול – נפשי ופיזי, במצבי עזרה ראשונה ניתן לתת טיפולים הומאופתיים מהתבוננות מהירה בסימפטומים הפיזיים בלבד.  

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

טיפול בחבלות ובחתכים

Arnica - אחד הטיפולים הנפוצים ביותר בהומאופתיה (ההכנה ההומאופתיות/הרמדי) למצבים של נפילות, חבלות שונות, חתכים, מכות יבשות וכל מצב המעורב בו כאב חזק. הארניקה עוזרת מאוד בעצירת דימומים ומסייעת להחלמת הרקמות שניזוקו. לכן משתמשים בה לא רק בדימומים עקב פציעות אלא גם בעצירת דימומים וכאב שלאחר לידה, ובהחלמה מניתוחים.

חתך (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עוזרת מאוד בעצירת דימומים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

Calendula - בשימוש כתמיסה נחשבת ל"יוד ההומאופתי", משום שהיא מצוינת לחיטוי. הקלנדולה מסייעת במקרים של פצעים פתוחים ומזרזת את החלמת העור. היא אף מומלצת לטיפול במקרים של כוויות שטחיות. במינון הומאופתי היא יעילה כשהכאב כתוצאה מהמכה חזק מאוד. מומלץ גם לארוז אותה למקרה של עזרה ראשונה בכל טיול משפחתי בארץ או בחו"ל.

Ruta - מטפלת בעיקר במקרים של פגיעות בגידים, עצמות ובמקרי נקעים וצליעות ומתיחת רצועות במפרקי כף היד, כף הרגל, הקרסול המרפק והכתף. התכשיר לטיפול ההומאופתי הזה מזרז את ריפוי הגידים והסחוס. טוב למצבים של נזק לשלד לאחר מאמץ פיזי קשה.

עקיצות ונשיכות

טיולים בטבע יכולים להפגיש אותנו עם דבורים, צרעות, עכבישים או עקרבים. ברוב המקרים ניתן לטפל בהן במסגרת טיפול של עזרה ראשונה, אלא אם התגובה לעקיצה היא אלרגית חריפה, כמו קשיי נשימה, התנפחות ועוד, אז יש לפנות באופן מיידי לטיפול רפואי. הטיפול הראשוני בעקיצה הוא הסרת העוקץ מתוך העור, שטיפת האזור במים ובסבון, הנחת קרח עטוף במגבת או בבד על המקום הפגוע למשך 10 דקות והסרה לסירוגין.

עקיצת דבורה (צילום: jcwait, Shutterstock)
מטיילים בטבע? גם הן שם | צילום: jcwait, Shutterstock

תכשירי טיפול הומאופתיים להקלת כאב ונפיחות:

Apis - מוריד נפיחות של האזור הפגוע, ואודם ומפחית את עצמת הכאב. בדרך כלל מנה אחת של Apis 30c מספיקה לטפל במקום העקיצה.

כשמדובר בעקיצת מדוזה ניתן להשתמש גם בתכשיר נוסף, במידה שהאדמומית פחות ניכרת אך תחושות הצריבה והכווייה עזות. שמו של הטיפול הנו Urtica urens 30c , 3 כדורונים מתחת ללשון אחת לחצי שעה, עד להקלה מלאה. מצבים שבהם אין שינוי בעקבות שני טיפולים אלה יכולים להשתפר גם באמצעות Medus 30c באותה מתכונת.

כוויות

Cantharis - מטפלת במצבים של כוויות אש (מנגל, הכנת פיתות על סאג', כוויות כתוצאה מחשיפה לשמש), כוויות מנוזלים חמים. יעילה ומקלה את רמת הכאב בתוך זמן קצר, מביאה להחלמת המקום הפגוע.

כוויית שמש (צילום: yurakrasil, shutterstock)
מקלה את רמת הכאב בזמן קצר | צילום: yurakrasil, shutterstock

מכת שמש

Aconite  - צמח שבמינון הומאופתי יכול לסייע במצבים דרמטיים כמו הירדמות תחת שמש קיצית והתעוררות פתאומית לתוך מצב סוער המתאפיין בעוצמה ובסערה, עם כאבי ראש ורתיעה מאור. טיפול זה מתאים במקרים של כווייה שטחית ודלקתית שאינה גורמת להפרשה.

Bell - מתאים לכאבי ראש מסוג פועם, כתוצאה ממכת שמש. כאב הראש הוא דופק ומתפרץ, הראש חם מאוד, אך כפות הרגליים והידיים קרות.

איפה קונים?

את תכשירי הטיפול ההומאופתי האלה ניתן לרכוש בבתי מרקחת הומאופתיים ובחלק מסניפי סופר-פארם. מומלץ לשמור אותם בקופסת מתכת או עטופות בנייר כסף, הרחק משמש ישירה, חום וקרינה סלולרית.

את הטיפול במינון ההומאופתי (הרמדי) מומלץ לרכוש בריכוז הקרוי 30c ולקחת מנה (קרי, שלושה כדורים יחד) מדי שעה. אם אין הקלה תוך שלוש מנות, חשוב לפנות להומאופת/ית החבר/ה באגודה הישראלית להומאופתיה, לשם קבלת ייעוץ פרטני יותר. מובן שבכל המצבים הללו טוב וחשוב לקבל יעוץ רפואי במקביל.

אין לראות במאמר זה המלצה לטיפול. לפני כל לקיחה של תרופה הומאופתית יש להתייעץ עם הומאופת/ית מוסמך/כת. מאמר זה אינו מחליף פנייה לגורמים רפואיים מוסמכים. 

* רחל שבי ועדי רחמן הן חברות באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית