מפעם לפעם משיק עולם הרפואה הטבעית מוצר פלא חדש שכובש את השוק. הפעם הגיע תורו של דבש המאנוקה לככב ברשימת מאכלי הסופר-פוד המבטיחים. האם הוא אכן עדיף על דבש רגיל ועד כמה הוא באמת בריא? 

"דבש המאנוקה מיוצר בניו זילנד ובאוסטרליה", מסבירה רונית שחר, נטורופתית בפלטפורמת Somebuddy Therapy. "יכולת העמידות שלו נובעת במידה רבה בשל גדילתו באזורים המאופיינים בתנאים הנכונים ובזכות השמן האתרי המצוי בעליו, המגן עליו מפני פטריות, חיידקים ומזיקים שונים. ואכן מדובר בדבש בעל תכונות אנטי חיידקיות יעילות שבזכותן הוא נחשב לאנטיביוטיקה טבעית. כמו כן, הוא מכיל פי 4 נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים בהשוואה לדבש רגיל, ואין ספק שמדובר במזון על אמיתי".

אילו סגולות רפואיות מיוחסות לו?

המאנוקה מכיל רכיב ייחודי בשם UMF - Unique Manuka Factor - ההופך אותו למוצר עמיד בחום, ובעל פעילות אנטי בקטריאלית עוצמתית ביותר. הוא מונע התרבות חיידקים, אפילו של העמידים ביותר, ואף קוטל אותם.

בין החיידקים ניתן לציין למשל חיידק ההליקובקטר פילורי המצוי במערכת העיכול. מחקרים שפורסמו ב"Pubmed" למשל הראו כי שימוש בדבש זה עשוי להפחית את עמידות החיידק ולנטרל את פעילותו

מעבר לכך, למאנוקה אינספור תכונות רפואיות: הוא מנקה את הגוף מרעלים, מנטרל דלקות, מקל תופעות כמו אולקוס ורפלוקס, מסייע לאיזון לחץ הדם, מקל גזים ונפיחות בבטן ואף מסייע להילחם ברדיקלים החופשיים המשפיעים לרעה על מערכת החיסון שלנו. ואגב, בכפית דבש מאנוקה 12 קק"ל, לעומת 20 קק"ל בדבש רגיל.

"כל סוגי הדבש (הרגיל והמאנוקה) עשויים משני סוגי חד סוכר מעורבבים, שמעלים באופן מהיר את הסוכר בדם ויוצרים תנודות בלתי רצויות ברמת הסוכר בגוף. בהיבט זה אין כל יתרון למאנוקה או לכל דבש אחר. למרות זאת, מומלץ לצרוך עד כפית מאנוקה ביום בשל שאר יתרונותיו שהוזכרו", מסבירה ד"ר אסתר מנחם, ביולוגית נטורופתית ומטפלת ברפואה סינית. 

View this post on Instagram

A post shared by . (@creative_studio_bulimba) on

שחר מציינת כי מדובר במשחה טבעית לטיפול בבעיות עור שונות כמו אפטות בפה, כוויות ואפילו באקנה על רקע חיידקי. ולמי שמעוניין בטיפול יופי ביתי, היא ממליצה למרוח מעט ממנו על עור הפנים ולעסות בעדינות. כמו כן, היא מציעה להשתמש במאנוקה בעיקר בתקופת הנוכחית - כחיזוק טבעי של מערכת החיסון, ולמניעת מחלות חורף.

ד"ר מנחם מוסיפה כי המאנוקה מצוין גם לטיפול בדלקות חניכיים, להרפס, למניעה ולטיפול בדלקות גרון חוזרות ואף לריפוי והחלמה מהירה יותר של פצעים, בעיקר כאלה שאינם מחלימים באמצעות משחות קונבנציונליות.

>> 8 תרופות סבתא שגם רופאים אוהבים

ומה בעצם כל כך רע בדבש רגיל? שחר מסבירה:

"ככלל, ישנן 3 דרגות איכות של דבש: הדבש המסחרי הנוזלי הוא הפחות מומלץ. זאת מאחר שתהלייך ייצורו כרוך בחימומו בטמפרטורות שפוגעות ברכיבים החיוניים שבו – ויטמינים, מינרלים ועוד. יתרה מכך, חלק מסוגי הדבש הפשוט אפילו מכילים סוכר.

השני בסדר עולה הוא הדבש המוצק הנמכר בכוורות מקומיות שמרקמו מוצק יחסית. הוא נחשב טוב יחסית לדבש הרגיל, משום שרכיביו אינם נפגעים במהלך החימום.

הטוב ביותר מבין כל סוגי הדבש הוא המאנוקה, המכיל כאמור פי 4 נוגדי חמצון ופעילותו האנטיבקטריאלית עוצמתית.

"כדי לוודא שאכן מדובר בדבש מאנוקה מקורי, כדאי לחפש את סימון ה-UMF על גבי האריזה, המעיד על כך שאכן מדובר בדבש המיוצר בניו זילנד או באוסטרליה וכן שמדובר במוצר שעובר בקרת איכות קפדנית ביותר", מציעה שחר.