שלבקת חוגרת, מחלה המתאפיינת בפריחה ושלפוחיות המופיעים על העור, הופכת לנפוצה יותר ויותר בשנים האחרונות. למעשה, 30 אחוזים מהאוכלוסייה יפתחו במהלך חייהם את המחלה. אז מה גורם למחלה הזו, מה הם התסמינים שלה, וכיצד ניתן לטפל בהם?

מה הם הגורמים לשלבקת חוגרת?

שלבקת חוגרת היא מחלה זיהומית, הנגרמת על ידי נגיף ממשפחת ההרפס בשם וריצלה זוסטר (Varicella Zoster). זה הוא אותו נגיף אשר גורם גם למחלת הילדות אבעבועות רוח. גם לאחר ההחלמה מאבובועות רוח, הנגיף ממשיך לדגור בגוף האדם כשהוא במצב רדום. עם הגיל, או בשל גורמים אחרים הגורמים להיחלשות מערכת חיסון, הנגיף עלול להתעורר ולהתפרץ מחדש בצורת שלבקת חוגרת.

מה התסמינים של שלבקת חוגרת?

התסמינים של שלבקת חוגרת כוללים, כאמור, הופעה של פריחה ושלפוחיות על פני העור, בדרך כלל בפלג גוף אחד, ובהתאם למיקום העצב הנגוע בגוף. השלפוחיות לרוב ייעלמו לאחר 10 ימים עד חודש, אך הן עלולות להשאיר צלקות מקומיות. תסמין נוסף של המחלה הוא כאב וגרד, אשר יכולים להופיע לפני הופעת הפריחה או במהלכה. בחלק מהמקרים, הכאב ממשיך ללוות את החולים שבועות, חודשים ואפילו שנים לאחר שהנגעים בעור מחלימים. בנוסף, עלולים להופיע גם תסמינים נוספים כמו חום גבוה, כאבי ראש, עייפות כללית וחולשה.

שלבקת חוגרת (צילום: JGA, Shutterstock)
שלבקת חוגרת | צילום: JGA, Shutterstock

מי נמצא בסיכון לחלות בשלבקת חוגרת?

הסיכון לתחלואה בשלבקת חוגרת גובר עם הגיל. כחלק מתהליך ההזדקנות של הגוף והיחלשות מערכת החיסון, הנגיף נוטה להתפרץ לרוב לאחר גיל 50, או בעקבות מחלות מסוימות או שימוש תרופות המדכאות את מערכת החיסון, כמו למשל תחלואה בסרטן, מחלות אוטואימוניות ועוד. גם אנשים המתמודדים עם חרדות וטראומות עלולים להיות בסיכון גבוה לחלות בשלבקת חוגרת.

שלבי המחלה וסיבוכים

מרבית החולים בשלבקת חוגרת לוקים בה בעקבות התפרצות הנגיף שכבר היה קיים בגופם, אך היה רדום במשך שנים. יש לציין כי סיכון להדבקה במחלה קיים רק עבור אנשים שמעולם לא חלו או חוסנו נגד אבעבועות רוח, וגם במקרה זה יהיה צורך במגע עם השלפוחיות והפריחה. כאשר המחלה מתפרצת, מופיעה פריחה הכוללת נקודות אדומות ושטחיות על העור, המלוות בכאב, עקצוץ או גרד. בהמשך הפריחה הופכת לבולטת יותר ומתחילות להופיע גם שלפוחיות. בשלב זה, ייתכן ותהיה עלייה בחום הגוף.

אחד הסיבוכים הנפוצים והקשים של השלבקת חוגרת הוא נויראלגיה פוסט-הרפטית, המאופיינת בהתקפי כאב קשים באחד או יותר מהאזורים בהם הופיעה פריחה, הפוגעים קשות בשגרת החיים. ההתקפים, מלווים את החולים שבועות ואף חודשים לאחר שכבר החלימו מהמחלה. כמו כן, קיימים סיבוכים נוספים העלולים להיגרם לאחר החולי, כמו למשל זיהום בעין, זיהום חיידקי במקומות בהן הופיעה הפריחה, דלקת קרום המוח ואף התרחשות של אירוע מוחי. יש להדגיש כי ככל שהחולה במחלה מבוגר יותר, כך הסיכון לפתח סיבוכים גבוה יותר.

מהם החיסונים והטיפולים לשלבקת חוגרת?

למרות שמדובר במחלה שאינה פשוטה, קיימים היום מספר טיפולים וחיסונים לשלבקת חוגרת, כמו למשל החיסון זוסטווקס ,אשר מיועד לבני 60 ומעלה ונמצא יעיל במניעת המחלה. מדובר בחיסון חי-מוחלש, ולכן אינו מתאים לבעלי מערכת חיסונית חלשה או לנשים בהריון. כמו כן, קיים טיפול בתרופות אנטי וירליות שמסייעות לקיצור משך המחלה, וזאת רק אם החולה נוטל אותן ב-72 השעות הראשונות בהן הופיעו לראשונה תסמיני המחלה. 

טיפול נוסף במחלה ניתן לראות לא רק בהינתן החיסונים והתרופות הקיימות היום בסל התרופות, אלא גם דרך רפואה משלימה, שהפכה בשנים האחרונות ליותר ויותר פופולארית בקרב מטופלים שמחפשים מענה לבעיותיהם. טיפול ברפואה משלימה יכול להקל גם בשלב התסמינים בשלבקת חוגרת וגם בשלב ההתאוששות. השילוב של הטיפולים ברפואה משלימה לצד הטיפולים ברפואה הקונבנציונלית, יכול לתת מענה רחב למטופל בכל שלב של המחלה וגם כאשר הוא נאלץ להתמודד עם לפחות אחד מסיבוכי המחלה.

שלבקת חוגרת (צילום: Trybex, shutterstock)
שלבקת חוגרת | צילום: Trybex, shutterstock

טיפול בשלבקת חוגרת באמצעות רפואה משלימה

דיקור סיני: בזמן המחלה וגם לאחריה, דיקור סיני יכול לסייע בהקלה על הכאב הנלווה לפריחה ושלפוחיות, הקלה על הכאב העצבי הקיים ואף על הכאב הכרוני עמו מתמודדים חלק מהחולים לאחר ההחלמה. בטיפול בדיקור נתמקד בפיזור קור חבוי, בחיזוק המערכת החיסונית ובשיפור הזרימה האנרגטית של המטופל באופן כללי. הטיפול מביא להרגעה של מערכת העצבים, מעודד הפרשת אנדורפינים המשמשים כמשככי כאבים טבעיים וכתוצאה מכך יעיל בשיכוך הכאב.

צמחי מרפא: צמחי מרפא מסוימים יכולים לסייע בהקלה על תסמיני המחלה ובחיזוק מערכת החיסון. פורמולות סיניות קלאסיות או פורמולות צמחים מערביים, יעילות לטיפול במצבי דלקת וחולשה והן זמינות לשימוש יומיומי.

טיפול תזונתי: אורח חיים הכולל בין היתר תזונה לא מאוזנת מהווה מעין חסימה בין הגוף לבין בריאותו השלמה. מטרת הטיפול היא לחזק את מערכת החיסון ולהפחית צריכת מזונות מעודדי דלקת. טיפול תזונתי בזמן המחלה יכלול הפחתה למינימום של סוכרים, מזון מעובד וחומרים משמרים לצד צריכה מוגברת של ירקות ועלים ירוקים, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.

שיאצו, טווינא: טיפולי העיסוי של הרפואה הסינית עשויים לסייע בהתמודדות עם הכאב הנגרם כתוצאה מהמחלה.

רפלקסולוגיה: שיטת טיפול עיסוי הרואה בכף הרגל מפה של הגוף.

 

ד"ר ענת לוסקי חמיצר היא רופאה ראשית במאוחדת משלימה