אחד הדברים המטרידים ביותר שיכולים לקרות לנו הוא ליהנות מארוחה טובה, עשירה ומהנה ועוד לפני שהגעתם לקינוח המפתה לחוש את הצריבה הזו, כאבים בחזה, חוסר יכולת לנשום, מועקה בגרון ובבטן ובקיצור - זוועה.

הסיבות לצרבת  רבות, ביניהן עודף חומציות של הקיבה, ולמרבה הפלא גם עקב תת חומציות שלה. היא יכולה לנבוע מהעמסה של מזונות עשירים בחומצה, שמן או תבלינים דומיננטיים, מעישון כבד, צריכת אלכוהול מופרזת, או מהריון, שמפעיל לחץ מכני על הוושט ואף הגרון. כשזה קורה, אין סגירה מוחלטת של הגרון אחרי שהמזונות עוברים לוושט וכך בעצם נגרמת הצרבת.

אז זה קרה, ואתם עכשיו בבית ושואלים את עצמכם מה לעשות כדי להקל את התחושות הללו. הבשורות הטובות הם שיש מה לעשות, ואפילו עם מוצרים זמינים, בלי שתמצאו את עצמכם בולשים אחר חנויות או מרכולים פתוחים. הנה כמה פתרונות באדיבות הרפואה הסינית.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

כוסמת: הקוסמת!

מקור הזרעים הוא באזורים הקרים של רוסיה. משם עשו את דרכם לסין ויפן. זרעי הכוסמת מכילים חומצות אמינו, חלבונים, ויטמין B ו-E, סיבים תזונתיים, מינרלים כמו אבץ, מנגן, ברזל, חומצה פולית ועוד. אולם מעבר לתכונות הנהדרות שלה, הכוסמת מסייעת להקלה מיידית בצרבת.

בישול הכוסמת דומה לבישול אורז, אולם ביחס של כוס וחצי מים על כל כוס כוסמת. מומלץ לטגן אותה קלות במעט שמן זית לפני הבישול, כך שהגרגרים לא יידבקו ויהפכו עיסתיים (אלא אם כן אתם מתכננים להכין דייסה). לאחר הטיגון הקל והמהיר הוסיפו מים רותחים, מומלחים קלות, הנמיכו את הלהבה ובשלו כ-10-15 דקות עד לספיגה מלאה של המים. כבו את האש והשאירו את המכסה סגור למשך 10 דקות נוספות. מומלץ לאכול צלחת כוסמת אחת ליומיים, כאמצעי מניעה לצרבת.

תפוח עץ: מרוסק או נוזל

לתפוח עץ יש תכונות מיטיבות רבות ולכן מומלץ לאכול ממנו לא רק במצבי צרבת. תפוחי עץ מכילים מגוון רחב של פנולים ופולי פנוליים שהם פיטוכימיקלים שמכילים, בין היתר, נוגדי חמצון שמסייעים בנטרול רדיקלים חופשיים שפוגעים בתאי הגוף השונים וגורמים למחלות. למעשה התפוח מדורג במקום השלישי כמקור תזונתי הטוב ביותר לפנולים.

בתפוח עץ מצוי גם פקטין. זהו סיב תזונתי מסיס אשר מסייע באיזון רמות הסוכר ורמות הכולסטרול בדם, מאזן את חיידקי המעי ומשפר את תפקוד מחסום המעי. הפקטין מעולה בסיוע לבעיות במערכת העיכול, כמו במצבי תסמונת המעי הרגיז, ומשפיע לטובה על חיידקי המעי.

בכל הנוגע לצרבת, תפוח עץ יביא להקלה מהירה בתסמיני הצרבת. רסקו תפוח עץ, ללא כל תוספות, ואכלו את הרסק. ניתן גם לסחוט מיץ טרי מתפוחי עץ חמוצים.

שייק ירוק (צילום: Lecic, Shutterstock)
שתו אותו | צילום: Lecic, Shutterstock

לימון: לא מה שחשבתם

לימון, בשל היותו בעל טעם חמוץ, מתקשר אצל רבים מאיתנו כפרי שיכול להחמיר את הצרבת במקום להקל. בפועל, צריכה שלו עשויה להביא להקלה מהירה של הצרבת. הסיבה לכך היא שהלימון – החומצי – הופך לאחר שנכנס לגוף לבסיסי וחדל מלהיות חומצי (בניגוד לעגבנייה למשל, שממשיכה להיות חומצית גם לאחר כניסתה לגוף ולכן אינה מומלצת במצבי צרבת).

את הלימון תוכלו לצרוך כמיץ סחוט ומהול במים, או כחליטה חמה ומרגיעה המשלבת כמה פרוסות לימון בתוכה. החליטה מומלצת במיוחד במצבים של צרבת המלווה בבחילה.

כל הירוק הזה

כאמור, בזמן צרבת וגם כדי למנוע הופעה שלה, מומלץ לצרוך מזונות בסיסיים ובעלי תכונות מקררות. מיץ ירוק שמורכב מקישוא, מלפפון, עלי חסה וגבעול סלרי או עלי פטרוזיליה עשוי להקל צרבת, נוסף להיותו טעים ומיטיב.

תפוח עץ פרוס (צילום: istockphoto)
רסקו אותו | צילום: istockphoto

מים: הכי פשוט - הכי זמין

שתיית מים קרירים בלגימות קצובות תסייע להקלת הצרבת. שתיית מים מומלצת בכל מצב, בכל זמן, להטבה בכל האספקטים הבריאותיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> פן או מחליק: מה הורס את השיער יותר?
>> מסירה איפור עם מגבונים? תפסיקי מיד
>> גילת אנקורי: "אמרתי לרופאה שלא אמשיך לחיות ככה" 

מוצרים שיש בבית

פתרונות מיידיים להקלה על הצרבת, עם חומרי גלם שלבטח נמצאים בבית או לפחות חלק מהם:

  • מלפפונים טריים - אכלו כשני מלפפונים טריים על קליפתם.
  • חצי כוס חלב קר - מסייע להקלה בטווח הקצר
  • חופן שקדים - (כחמישה) לא קלויים וללא קליפה. אם אין לכם שקדים קלופים תוכלו להרתיח מים, לשפוך אותם לקערה ולהשרות בהם את השקדים למשך כחמש דקות. באופן זה הקליפה תרד בקלות.
    שקדים (צילום: Shutterstock)
    קלפו אותם | צילום: Shutterstock
  • גרעיני שומשום - לעסו חופן גרעינים ותחושו בהקלה מיידית.
  • סודה לשתייה - חצי כפית אבקה עם כשני שליש מים יעבירו מיידית את הצרבת. ניתן להוסיף גם מעט מיץ לימון סחוט טרי. זה עלול לצרוב בהתחלה אולם ההשפעה מיידית. ניתן גם ללגום כמה כוסות משקה סודה.
  • מומלץ להוסיף לתפריט מזונות בסיסיים שהם עשירים בסיבים תזונתיים וקלים לעיכול, כמו תפוחים, אגסים, חסה, אגוזים, שקדים ירקות כתומים וירוקים ועוד.

>> כך מטפלים בצרבת בדרך טבעית

טיפול לטווח הארוך

חשוב לזכור כי כל המתכונים נגד צרבת הם טובים להקלה מיידית על המצב אולם לא מהווים פתרון ומיגור התופעה לתמיד. זאת משום שצרבת היא סימפטום שיכול להעיד על הרבה דברים. היא יכולה להיות חד פעמית אחרי אכילת ארוחה דשנה במיוחד ושתייה מרובה של אלכוהול, אלם היא יכולה גם להיות כרונית ולהעיד על מצבים הדורשים טיפול מעמיק ומקיף. כך שמוטב לפנות לטיפול מותאם אישית, המתבסס על ממצאי האבחון, על הרגלי האכילה של המטופל ועל פרמטרים נוספים, למשל אם הוא מעשן, שותה אלכוהול בכמויות גדולות, בעל משקל עודף משמעותי, סובל ממתחים וכדומה. ההמלצות לתזונה יכללו גם מאכלים מהם מומלץ להמנע, למשל אוכל מטוגן, מתובל מאד, שוקולד, פירות הדר, ירקות חומציים וכדומה. גם דיקור סיני וצמחי מרפא יכולים להביא להקלה, בייחוד אצל הסובלים מצרבת כרונית. 

מאיה נאור היא מטפלת מוסמכת ברפואה סינית במכון הגסטרו במרכז הרפואי שיבא תל השומר.