הקיץ כבר כאן ואין תזכורת חשובה מזאת לכך שכדור הארץ מתחמם. כבר הבנתם שהגיע הזמן לוותר על כוסות חד־פעמיות ואין גאים מכם בבקבוק הרב־פעמי שאתם לוקחים בכל בוקר למשרד, אבל מה המצב בבית? כל אחד ואחת מאיתנו יכולים לנקוט בצעדים קטנים, שיהפכו את הבית לחלק מהפתרון במקום שיהיה חלק מהבעיה:

  1. להציב שקיות אשפה למיון זבל במטבח
    כל מה שצריך כדי לוודא שאנחנו ממחזרים את הזבל שלנו כראוי זה להציב כמה שקיות רב פעמיות במטבח. אפשר להניח אותן ליד הפח, מתחת לכיור או במזווה. רוב הזבל שמשקי בית מייצרים קשור בצורה כזאת או אחרת לאוכל, כך שאם השקיות יהיו במטבח במקום קבוע יש סיכוי הרבה יותר גבוה שנזכור להניח בהן את אריזות הקרטון, הזכוכית והפלסטיק הריקות, וכשיתמלאו נוכל לרוקן אותן בקלות לפחי המחזור המתאימים. אם יש בקרבת ביתכם גם קומפוסט תוכלו להשליך אליו שאריות קליפות ירקות ופירות וקליפות ביצים.
  2. לתכנן את הקניות והארוחות מראש
    בהמשך לסעיף הקודם, כדאי לצמצם את בזבוז המזון עד כמה שניתן. לפי נתוני לקט ישראל, בכל שנה נזרק מזון בשווי של 19.7 מיליארד שקל בגלל צרכנות לא נכונה, חיי מדף קצרים וחוסר בהירות לגבי תוקפם האמיתי של מוצרים שונים. כדי לצמצם זריקת אוכל וגם לחסוך כסף, מומלץ להכין רשימת קניות מראש לפי הארוחות והתבשילים שאנחנו מתכננים להכין לאורך השבוע. שימו לב לא לצאת מהבית לסיבוב קניות על בטן ריקה והשתדלו להיצמד עד כמה שניתן לרשימה שערכתם מראש. את הבישולים תתכננו לפי חיי המדף של המוצרים השונים – שימו לב שלא לפתוח קרטון חלב חדש לפני שהקודם נגמר, והשתמשו קודם כל בירקות שנוטים להירקב במהירות. לפני היציאה לסיבוב הקניות הבא אפשר לפתוח את המקרר ולהכין "ארוחת שאריות" מפוארת, זה הרגע להפעיל את הדמיון וליצור מתכונים רק ממה שיש בבית. 
    ילדים מבשלים וממחזרים (צילום: shutterstock)
    להנגיש את המחזור, ולדבר על הנושא עם בני הבית | צילום: shutterstock
  3. לבחור במזגן חסכוני ולכוון ל-24 מעלות
    מזגן נחשב לדרך היעילה והחסכונית ביותר לקרר ולחמם את הבית. כדי להשתמש בו באופן היעיל ביותר, הקפידו לסגור את הדלתות והחלונות וכוונו את הטמפרטורה בקיץ ל-24 מעלות. אל תשכחו לכבות אותו כשאתם יוצאים מהבית!
    מתכננים להתחדש במזגן לקראת הקיץ? בחרו במזגן בעל דירוג אנרגטי גבוה, כך גם תחסכו בחשמל וגם תשמרו על הסביבה. המזגנים המיני-מרכזיים של אלקטרה מסדרת EMD A SQ הם היחידים בישראל בעלי תו ירוק של מכון התקנים הישראלי המעיד על פגיעה מופחתת בסביבה ובעלי דירוג אנרגטי A. גם המזגנים העיליים מסדרת Electra AAA בטכנולוגיית אינוורטר החסכונית הם בדירוג אנרגטי A, ויכולים לחסוך עד 50% בצריכת האנרגיה.
    ואם אתם דואגים מה יהיה על המזגן הישן, תשמחו לדעת שבימים אלה מקימה אלקטרה את המפעל הראשון בישראל למחזור מזגנים.  
  4. לעצב את הבית עם יד שניה ועסקים קטנים ומקומיים
    עברתם לאחרונה דירה או שסתם מתחשק לכם לשדרג את עיצוב הבית? בחרו לתמוך באמנים עצמאיים ובמוצרים של חברות מקומיות. תוכלו גם לחפש רהיטים כמו ספה ושולחן באתרי יד שניה ואפילו במרקט-פלייס בפייסבוק. תתפלאו אילו רהיטים נהדרים עומדים שם למכירה, לפעמים מבלי שנעשה בהם שימוש כלל, עקב טעות במידה או חוסר התאמה עיצובי. אופציה נוספת לריענון החלל היא להכין משהו בעצמכם, לבד או יחד עם הילדים. אלו היצירות הכי מרגשות שהופכות את הבית למרחב נעים וייחודי שמשקף משהו מהאופי והסגנון האישי שלכם.  
  5. 5. לדבר על הנושא עם בני הבית
    כדי להפוך את הבית לירוק באמת, הדבר הכי חשוב הוא פשוט להיות במודעות. כמעט כל החלטה שאתם ומשפחתכם לוקחים במהלך היום יכולה להיות בעלת השפעה סביבתית מופחתת. החל מצחצוח שיניים עם משחה שלא נוסתה על בעלי חיים, דרך שימוש בכלים רב פעמיים ועד הקדשת זמן ותשומת לב לילדים במקום רכישה של עוד צעצוע חדש. ברגע שהשיח של קיימות יתבסס בבית, יהיה קל יותר לראות את השמירה על הסביבה כשיקול משמעותי בהחלטות קטנות של היומיום וגם בהחלטות גדולות ומשמעותיות בהמשך הדרך.