מכירים את משל כוכב הים? הוא מספר על תייר שראה נערה אוספת כוכבי ים מהחול ומשליכה אותם בחזרה למים. כששאל אותה מדוע היא עושה זאת, השיבה שאחרת הם יתייבשו בשמש וימותו. התייר לא הבין מדוע היא מכלה את זמנה. הרי יש כל כך הרבה כוכבי ים והפעולה הקטנה שלה לא באמת יכולה לשנות את גורלם. היא הרימה כוכב אחד, הראתה לו אותו ואמרה בחיוך: הנה, לכוכב הזה זה משנה.

בפעם הבאה שתשאלו את עצמכם האם פעולה קטנה שלכם יכולה לחולל שינוי - תזכרו בנערה שהצילה את כוכבי הים. נכון, היא לא הצילה את העולם כולו. ואולי גם אתם לא תוכלו. ובכל זאת כל צעד מקרב אתכם למטרה. ואם הרבה אנשים ייקחו צעדים חיוביים ביחד זאת כבר תהיה מהפכה של ממש. אז איך מתחילים לשמור על העולם? הנה 6 צעדים קטנים שכל אחת ואחד יכולים לקחת כדי להגן על הטבע, על בעלי החיים ועל הסביבה שלנו:

  1. למיין זבל, למחדש ולמחזר
    הפח שלנו יכול לספר המון על הרגלי האכילה והצריכה שלנו. אז הצעד הראשון בשינוי שלהם הוא פשוט למיין אותו. אריזות קרטון לשקית אחת, זכוכית לאחרת וזבל אורגני לשלישית. כעת עומדות בפנינו כל מני אפשרויות. אופציה אחת היא להכין מהזבל יצירות עם הילדים, לבנות בית בובות מקרטון או קופסת טושים מצנצנת. אופציה נוספת היא להשליך אותו לפחי המחזור המתאימים. גם את זה אפשר לעשות יחד עם הקטנים ולהסביר להם על הדרך כמה זה חשוב. מהר מאוד הם יהפכו להיות "שוטרי המחזור" בבית.
    מיצאו מקום בבית למיחזור  (צילום: Aleksandra Suzi, shutterstock)
    צילום: Aleksandra Suzi, shutterstock
  2. לקנות קצת פחות ולחפש ביד שניה
    אחרי שסיימנו לזרוק, הגיע הזמן לדבר גם על מה שקונים. מעכשיו לפני כל קניה תשאלו את עצמכם כמה שאלות. האם אני באמת צריך/ה את הדבר החדש הזה? אולי יש לי משהו דומה בארון? אולי אוכל להשאיר את זה מחברים או משפחה? ולבסוף – האם אפשר למצוא אותו ביד שניה? לאחר מכן תוכלו לקבל החלטה מושכלת אם לרכוש את הפריט החדש או לוותר עליו.
  3. לעבור למדיח כלים
    אולי תופתעו לגלות שמדיח כלים חוסך עד 40 ליטר מים בהשוואה לשטיפה ידנית. אם תוסיפו לזה שימוש בקפוסלת המדיח של פיניש – תוכלו לוותר על השטיפה המקדימה וכך לחסוך עוד כ-30 ליטר מים! ואין מה לדאוג, הקפסולה מתאימה לשטיפת כלים מכל הסוגים, כולל פלסטיק ותוציא אותם מבריקים. ככל שיהיה נוח יותר לשמור על הסביבה – כך יעלה הסיכוי שיותר אנשים יעשו זאת. וכאן בדיוק נכנסות טכנולוגיות ומוצרים חדשניים כאלה. לא רק שהמעבר למדיח ושימוש בקפסולה חוסך במים. הוא גם יעודד אתכם לוותר על שימוש בחד פעמי כי תדעו ששטיפת הכלים הרב פעמיים תהיה הרבה יותר קלה. 
    קיימות במטבח: כך תצמצמו את הפסולת ותחסכו במים (צילום: mako)
    צילום: mako
  4. להפיץ את הבשורה
    לפעמים כל מה שחסר כדי שמישהו ייקח חלק בשינוי זה מודעות. רק תחשבו על זה, לפני כמה שנים מי דמיין לעצמו שבתי קפה יתנו הנחה למי שמגיע עם כוס Take-Away רב פעמית מהבית? היום זו נורמה בחנויות רבות. בקיצור – אל תשמרו את המידע אצלכם. ספרו לחברים, משפחה וקולגות כמה חשוב לכם לשמור על הסביבה. שתפו אותם בהרגלים ששיניתם ובצעדים שלקחתם. זה ייתן להם השראה לזרוק כמה כוכבי ים בחזרה למים.  
  5. להפחית במוצרים מהחי
    היום אנחנו יודעים שתעשיית המזון מהחי היא מהמזהמות בעולם. ולא רק זה, היא עושה שימוש בעייתי וחסר היגיון באדמה. כיום הרוב המוחלט של הקרקעות החקלאיות משמשות לגידול מזון לבהמות – במקום לבני אדם. אז מה אפשר לעשות? פשוט להפחית. אפשר להתחיל עם יום אחד ללא בשר. אפשר גם פשוט להגדיל את כמות הירקות והקטניות בצלחת ולהקטין מעט את כמות המוצרים מהחי.
  6. לכבס ב-30 מעלות
    גם תעשיית האופנה נותנת את חלקה בבעיית הזיהום. אחד הפתרונות הוא פשוט לשמור על הבגדים שכבר יש לנו בארון לטווח הארוך. אחת הדרכים לעשות זאת היא לכבס בעדינות. אפשר להגביל את זמן הכביסה  לשעה ב-30 מעלות. לרוב הבגדים שלנו זה לגמרי מספיק. אפשר גם להפוך את הבגדים לפני שמכניסים למכונה וכך הצג החיצוני שלהם נשמר יותר טוב (ועדיין מתנקה נהדר!). בנוסף, מומלץ לייבש את הבגדים באוויר הפתוח ולצמצם שימוש במייבש.

וזכרו – כל הרגל קטן שתיקחו הוא כוכב. הוא האינרציה הדרושה כדי להמשיך את התנועה קדימה. וזו רק ההתחלה.