מכירים את הרגע שאתם נכנסים לשירותים במסעדה או בקולנוע ומישהו השאיר את הברז פתוח ומטפטף? גם אתכם זה מטריף? בצדק! אולי מרגיש לנו שהיה חורף גשום, ונכון שמפלס הכנרת עלה, ועדיין – חבל על כל טיפה.

חיסכון במים הוא נושא מבלבל. הרי מים לעולם לא נעלמים. מי ים מתאדים אל השמיים וחוזרים אלינו בגשם; והוא משקה את הירקות שאנחנו אוכלים בסלט וכן הלאה. כביכול יש כאן מעגלים סגורים ולא מזהמים. אז למה בכל זאת חשוב שנחסוך במים? כדי לשמור על המים מתוקים, טהורים וטובים לשתיה. 

לאורך השנים בני האדם שינו את האיזון העולמי בין מים מתוקים למלוחים. בעיקר בעקבות שאיבת יתר ממי תהום. אז נכון, היום יש לנו מתקני התפלה ואפשר להמתיק את המים בחזרה. ובכל זאת עדיף לצמצם עד כמה שניתן את השימוש בהם כי הוא דורש לא מעט אנרגיה. יותר מזה - עם התחממות כדור הארץ יותר ויותר מקורות מים עומדים בסכנת התייבשות. על פי הערכות האו"ם, כ-1.8 מיליארד איש צפויים לחיות במדינות ואזורים הנתונים במצב של מחסור במים עד שנת 2025.

נראה שהבנתם את הנקודה. הטכנולוגיות החדשות מביאות אותנו למגמת שיפור, ועדיין חשוב שנחסוך במים ונהיה מחושבים. אז הנה 8 טיפים פשוטים שכל אחת ואחד יכולים ליישם כדי לחסוך במים בבית:

  1. סגרו את הברז:
    הכי פשוט והכי קל. תסגרו את הברז כשאתם מסבנים בעת שטיפת ידיים או בזמן צחצוח השיניים. וכמובן - כשאתם נתקלים בברז פתוח במקום ציבורי, תסגרו אותו גם אם לא אתם פתחתם.
  2. תתקינו חסכמים:
    חסכם הוא התקן שניתן להוסיף לכל ברז ומקטין את כמות המים מבלי לפגוע בזרם. התקנת חסכם יכולה לחסוך כשליש מתצרוכת המים הרגילה.
  3. עברו לשימוש במדיח:
    שטיפה במדיח כלים צורכת כ-7 ליטר פחות או יותר, שהם 33 ליטרים פחות ממה שתצרכו בשטיפה ידנית של הכלים. אפילו אם אתם נוהגים לסגור את הברז בין המזלגות לצלחות, מדיח כלים הוא פתרון חכם, יעיל וחסכוני יותר.
    מדיח כלים (אילוסטרציה: photopixel, Shutterstock)
    עברו למדיח וותרו על שטיפה מקדימה | אילוסטרציה: photopixel, Shutterstock
  4. ותרו על השטיפה המקדימה:
    אם אתם כבר מפעילים מדיח, ממש אין צורך לשטוף קודם את הכלים ביד, גם לא שטיפה קצרה. פשוט הניחו את הכלים במדיח, תוסיפו את קפסולת הניקוי של פיניש והכלים יצאו מבריקים! כן, גם צלחת הפלסטיק שהילדים אכלו בה פסטה עגבניות. שינוי ההרגלים הקטן הזה הזה יכול לחסוך לכם עד 70 ליטרים בכל הדחה!
  5. תכבסו בתוכנית חסכונית:
    היום ברוב מכונות הכביסה יש תוכניות חסכוניות במים. תפרידו בין הבדים השונים ותשתדלו לכבס בתוכניות קצרות יותר. לא כל טי-שרט פשוטה זקוקה למקלחת של שעתיים!
  6. שמרו את מי הבישול:
    יש כל כך הרבה דברים שאפשר לעשות עם מי בישול! במקום לזרוק אותם לכיור תוכלו להשקות איתם את הצמחים. זה דשן נהדר (כל עוד לא המלחתם את המים). אופציה נוספת היא להקפיא את מי הבישול של הירקות בתבניות של קרח. כך הם ישמרו ותוכלו להשתמש בהם כציר ירקות בתבשיל הבא.
  7. הפיצו את הבשורה:
    דברו על הנושא עם הילדים, עם חברים ובעבודה. אל תמעיטו בהשפעה שיש לכם על הסביבה שלכם. אם אנשים ידעו שלכם אכפת - זה יעודד גם אותם לחסוך במים.
  8. וטיפ אחרון - תתקלחו ביחד?
    זה היה יכול להיות פיתרון נחמד, אבל בדרך כלל הוא לא ממש מוביל לחסכון במים... אז במקומו - תקצרו את זמן המקלחת. תסגרו את הברז בין הסבון לשמפו ואת הזמן המשותף תשמרו לאחר כך, מכורבלים על הספה.
אישה מתקלחת (צילום: carol.anne, Shutterstock)
קצרו את זמן המקלחת | צילום: carol.anne, Shutterstock