כשהיינו קטנים אמא שלי היתה קוראת להן: "קציצות הפתעה". לא היתה דרך מסקרנת יותר לגרום לנו, הילדים, לגשת לשולחן ביום שבו היא הכינה מרק קובה, ולהסתער על הצלחות המהבילות, כשהמטרה היא אחת: מרק שהוא ארוחה שלמה, ואשר במרכזו שתי כופתאות סולת שמנמנות הטומנות בחובן מלית בשרית מלאת טעם, ושכל ביס ממנו מחמם את הבטן ואת הלב.

את הקובות הללו כדאי תמיד להכין בכמות גדולה, ולשמור במקפיא, כשהן מופרדות ביניהן על ידי דפי אפייה. כך תמיד תוכלו להוציא כמה מהן, ולבשל אותן בתוך איזה רוטב שתבחרו. אצלנו משנים את הבחירה בכל פעם ומכינים בפעם אחת מרק סלק, ובפעם אחרת סתם רוטב אדום. התוצאה תמיד תהיה זהה - סיר מרק קובות מעלה ניחוחות, שמוכן בכמה דקות, ושפשוט אי אפשר לעמוד בפניו.

כשמכינים את הבצק של הקובה, מעבר להיצמדות למתכון, יש לחוש אותו, ולהוסיף עוד קצת מים כדי שלא ייצא קשה מדי. הבצק צריך להיות רך וממושמע כמו פלסטלינה, והסוד הגדול, של אמא שלי, לקובות רכות ונמסות בפה, הוא, שבין כמות אחת של מים לשניה, יש להמתין מספר דקות, שהמים יספגו בסולת, ורק אז להוסיף עוד קצת מים. כך אנו נמנע מצב שבו בסופו של דבר הבצק ייצא נוזלי מדי.

עבור בצק הסולת:

  • 1 קילו סול,

  • 3 כפות שמן קנולה

  • 3 כוסות מים (ועוד קצת, אם צריך. הנחיות בהמשך)

  • 1 כפית מלח

עבור המלית:

  • ½ קילו בשר טחון

  • 1 בצל קטן קלוף וקצוץ דק

  • 1 שן שום כתושה

  • 2 כפות פטרוזיליה קצוצה

  • 1 כפית פפריקה מתוקה

  • מלח ופלפל לפי הטעם

עבור מרק הסלק:

  • 1 בצל קלוף וקצוץ

  • 1 מארז סלק מצונן

  • 2 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות

  • 1 שן שום כתושה

  • 2 כפות מיץ לימון

  • 1 כף פפריקה מתוקה

  • ¼ כפית כמון

  • 1 כף אבקת מרק בטעם עוף (לא חובה)

  • 5 כוסות מים

  • מלח ופלפל לפי הטעם

  • מעט שמן קנולה לטיגון

  1. לקובה: בקערה גדולה מערבבים את הסולת עם השמן, המלח והמים, ומניחים לספיגה מלאה של הנוזלים, לכ-3 דקות
  2. לשים את הבצק, ומוסיפים עוד רבע כוס מים נוספת. מערבבים, ונותנים שוב לבצק לנוח מספר רגעים
  3. לשים את הבצק שוב, ובמידה ומרגישים שהוא קשה מדי, מוסיפים עוד קצת מים, ושוב מנוחה של המסה, עד שהבצק הופך להיות רך וגמיש
  4. מערבבים יחד את כל חומרי המלית
  5. לוקחים מעט מבצק הסולת, משטחים אותו על כף היד, ומניחים במרכזו קציצה קטנה מן המלית
  6. סוגרים את הבצק היטב מסביב לכדור הבשר, ומניחים בצד
  7. חוזרים על הפעולה, ומכינים כדורים עד לסיום הבצק והמלית
  8. מכניסים להקפאה לשעה לפחות לפני ההוספה למרק
  9. מכינים את המרק: מחצית מן הסלק מגרדים בפומפייה גסה, ואת המחצית השנייה חותכים לקוביות
  10. בסיר, מטגנים את הבצל במעט שמן, עד לדרגת שקיפות
  11. מוסיפים לסיר את המים, הסלק ושאר החומרים. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול
  12. כשהמים מבעבעים, מוסיפים לסיר כ- 10 קובות, בצורה שלא תהיה צפופה מדי (את היתרה מקפיאים לפעם הבאה)
  13. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר במכסה, ומבשלים כחצי שעה

מתכון לקובה סלק של מסעדת עזורה ירושלים>