לפני כחצי שנה, יצרנית המזון מן החי 'עוף טוב' חברה למפעל המזון לבעלי חיים 'צמח תערובות' תחת השם המאוחד 'צמח שאן'. כעת נכנסת הקבוצה לתחום הפוד-טק, ומקימה את חברת Mealiways  לייצור תחליפי בשר ביחד עם חברת 'אקסלתא' (Accellta), המפתחת טכנולוגיות שבאמצעותן ניתן לגדל ולייצר מזונות תחליפיים למזון שמקורו מגידול בעלי חיים.

עם עליית המודעות לסבלם של בעלי החיים בתעשיית המזון מן החי, ולנזקים הסביבתיים של תעשייה זו וחלקה הגדול במשבר האקלים – הולכת ומתפתח בקרב היצרנים ההבנה כי העתיד הוא בתחליפים. שוק תחליפי הבשר ושוק הבשר המתורבת בפרט, הם מהתחומים המבוקשים ביותר והצומחים ביותר בשנים האחרונות.

על פי דוח של ענקית הייעוץ האסטרטגי הגלובלית BCG שפורסם בחודש יולי, ההשקעה בתחליפי חלבון מן הצומח היא המשתלמת ביותר, עם צמיחה של 124% בהשקעות תוך שנתיים בלבד ומודלים נוכחיים של חיזוי השוק, מעריכים כי עד שנת 2035 תחליפי חלבון מן הצומח יהוו כ-11% מכלל צריכת החלבון העולמית.  

בעקבות משבר האקלים, העולם יעמוד בקרוב בפני קושי לספק מזון איכותי עבור אוכלוסיית העולם הגדלה במהירות ותחליפי הבשר, נחשבים לאחד הפתרונות הטובים ביותר לבעיה. קבוצת 'צמח שאן' היא לא הראשונה לזהות את הפוטנציאל של שוק זה, כאשר רוב יצרניות הבשר הגדולות בישראל, ובהן תנובה וזוגלובק, כבר משווקות לצד מוצרים מן החי גם תחליפים מן הצומח, לאחרונה נכנסה לתחום גם 'טירת צבי' שהשיקה סדרה של נקניקיות מן הצומח.

גם בתחום הספציפי של בשר מתורבת, החברה החדשה 'Mealiways' מצטרפת לכמה שמות גדולים שכבר פועלים בישראל, בינהם: Supermeat, Meatech ו-Aleph-farms שזכתה לתמיכתו של ליאונרדו דיקפריו. לפי 'צמח שאן', היתרון הטכנולוגי של 'אקסלתא', אליה חברו, הוא ייצור המוני בקנה מידה גדול של תאים (גימלון) שאינם מהונדסים גנטית וגדלים ללא אנטיביוטיקה או הורמונים, וכל זאת בעלות ייצור נמוכה. 

בשר מתורבת – אחת המטרות החשובות ביותר לאנושות

את 'אקסלתא', שרוב חברות ההנהלה בה הן נשים, מובילה ד"ר מיכל עמית, חוקרת בעלת שם עולמי עם למעלה מ-20 שנות ניסיון במחקר תאי גזע. ד"ר עמית היא חוקרת פורצת דרך, הראשונה בישראל והשלישית בעולם שהפיקה תאי גזע לשימוש מחקרי. החברה בעלת פטנטים רבים בתחום גידול תאי גזע, ובבעלותה תשתיות חדישות הכוללות מתקן ייצור שעומד בכל תקני ה-GMP המחמירים. 

"בשנים האחרונות, עם התפתחות שוק הבשר המתורבת וחיפוש אחר תזונה בת קיימא, 'אקסלתא' מינפה את היכולות הטכנולוגיות שלה בתחום תאי הגזע ומצעי הגידול, ופיתחה קווי תאים המתאימים לייצור מזונות תחליפיים למזון מן החי. אנחנו גאות להשתמש בטכנולוגיות שפיתחנו במשך 20 שנות מחקר לטובת אחת המטרות החשובות ביותר לאנושות והיא הדאגה לתזונה נאותה המיוצרת בשיטות מתקדמות" אמרה  ד"ר מיכל עמית בהודעה לעיתונות.

לדבריה, "שיתוף הפעולה עם קבוצת צמח שאן, שחקן מוביל בתחום חדשנות המזון, יביא למינוף יכולותיה של 'אקסלתא' והצלחה באתגרים של עולם הבשר המתורבת. אנחנו מאמינות כי החברה החדשה תוכל לספק לעולם מזון איכותי ונגיש לכל אדם באמצעות בשר ממקורות חליפיים ובעלות ייצור נמוכה".

 עומר לביא, מנכ"ל קבוצת צמח שאן: "לפני למעלה מ-50 שנה הוקמו חברות "עוף טוב" ו"צמח תערובות", שהשנה התמזגו לקבוצה אחת - "קבוצת צמח שאן". גם אחרי כל השנים הללו, אנחנו עדיין קמים מדי בוקר כדי לשרת את אותה המטרה בדיוק: ייצור ואספקה של מזון טרי, טעים ואיכותי. תחום הפוד-טק מתפתח ללא הרף ומהווה חלק בלתי נפרד מהעתיד של כולנו. החלטנו שלא לעמוד מנגד ולקחת חלק במהפכה התזונתית הצפויה בעשורים הקרובים. "אקסלתא" היא אחת החברות המובילות והייחודיות בתחום והבחירה לשתף עמה פעולה הייתה לנו ברורה מהרגע הראשון".