טיוטת תקנות לפי חוק צער בעלי חיים, המבקשות לאסור על החזקת תרנגולות בכלובים בתעשיית הביצים, תגיע היום (ג') לדיון בוועדת החינוך של הכנסת, הוועדה האמונה על אישורן, בראשות ח"כ שרן השכל. על פי טיוטת התקנות שמוביל שר החקלאות עודד פורר, כל לול חדש שייבנה בישראל ובנייתו טרם החלה יהיה לול ללא כלובים, ואילו הלולים הקיימים יוסבו בהדרגה: בשנה הראשונה יותר לאכלס לולי כלובים בצפיפות הקיימת כיום, לאחר מכן הצפיפות בכלובים תפחת מעט ותגיע ל-600-750 סמ"ר לתרנגולת (25X30 ס"מ), ומיום 1.1.2032 תאסר לחלוטין החזקת תרנגולות בכלובים. 

ההצעה החדשה תואמת את הנעשה במדינות רבות בעולם, כך 18 מדינות בארה"ב ובאירופה החליטו לאסור על החזקת תרנגולות בכלובים, וב-8 מתוך 10 המדינות בארה"ב שקבעו תקן בנושא, הוחלט להחילו על כל הביצים שנמכרות בהן, לרבות המיובאות. לאחרונה הודיעה הנציבות האירופית כי בכוונתה לאסור על כלובים בכל מדינות האיחוד האירופי, כאשר תאריך היעד שנשקל הוא 2027. כבר היום, יותר ממחצית מהתרנגולות באיחוד האירופי מוחזקות בלולים ללא כלובים ובחלק מהמדינות מדובר ברוב המכריע של התעשייה. 

בנוסף, התקנות מבקשות לאסור הרעבת התרנגולות למשך כ-10 ימים בפרקטיקה המכונה "הנשרה כפויה". ההרעבה מתבצעת לאחר שקצב ההטלה של התרנגולות יורד, והתרנגולות ששורדות את ההרעבה צפויות לשוב ולהטיל בקצב מוגבר. גורמי המקצוע במשרד החקלאות המליצו להפסיק את ההרעבה כבר ב-2008, ושתי החלטות ממשלה הורו לאוסרה לפני שנים, אולם האיסור מעולם לא נכנס לתוקף.

בצל הדיון בחוק בועדת החינוך שיערך היום, מבקשים ארגוני בעלי החיים שתקופת המעבר במהלכה עוד ניתן יהיה להחזיק תרנגולות בכלובים תחול רק על לולים שבנייתם כבר הושלמה, זאת בשל חשש כי נוסח הטיוטה מאפשר גם ללולים שטרם הושלמה בנייתם להקים כלובים, וזאת בשלב שעוד ניתן לבנותם כלולים ללא כלובים. 

קמפיין אנימלס לאיסור כלובי תרנגולות (צילום: אנימלס)
צילום: אנימלס

עמותת  אנימלס, המובילה מזה שנים את המאבק לאיסור על כלובים, קוראת לאישור התקנות תוך קיצור תקופת המעבר להשלמת המהלך. "שר החקלאות עודד פורר מוביל מהלך היסטורי שיקל על הסבל של מיליוני בעלי חיים ויעמיד את ישראל בשורה אחת עם המדינות המתקדמות שמפסיקות לכלוא בעלי חיים בכלובים", נמסר מהעמותה. "החיים של תרנגולת בכלוב הם גיהנום רצוף: תרנגולת בכלוב עומדת כל החיים על רשת מתכת שפוצעת את הרגליים העדינות שלה ומורטת את נוצותיה. הצפיפות הקיצונית בכלוב לא מאפשרת לה לפרוש כנפיים, ובטח שלא להתעופף. לפי סקר מכון גיאוקרטוגרפיה, 89% מהישראלים תומכים בחקיקה לאיסור הכלובים. לולים ללא כלובים מקלים משמעותית על הסבל של התרנגולת כיוון שהם מאפשרים לה לממש לפחות חלק מההתנהגויות הטבעיות שלה, אולם עדיין מדובר בלולים תעשייתיים לכל דבר, ולכן ישראלים רבים בוחרים להוציא את הביצים מהצלחת."

מסקר שנערך עבור אנימלס ע"י מכון גיאוקרטוגרפיה כבר באוקטובר 2020, עולה כי הישראלים מגלים אכפתיות גבוהה כלפי בעלי החיים, ומצפים מנבחרי הציבור לקדם מדיניות המתחשבת ברווחתם. על פי הסקר, 94% סבורים כי הממשלה צריכה לפעול כדי להפחית את הפגיעה בבעלי החיים במשקים המתועשים; 95% תומכים בכך שבמסגרת הרפורמה המתוכננת לבנייה מחדש של לולים בתעשיית הביצים במימון ציבורי ייבנו לולים ללא כלובים; ו-89% מאמינים שישראל צריכה לאסור על לולי כלובים, כשרובם (79%) חושבים לא רק שצריך לאסור על לולי כלובים, אלא שישראל צריכה לאפשר רק לולים ללא כלובים עם יציאה לחצר. המדגם כלל 509 נשים וגברים בגילאי 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל.