דבש הוא אחד המאכלים שהכי מזוהים עם ראש השנה, כל ילד בגן יודע לזמזם "מה המרגש? תפוח בדבש", בערב החג נהוג לברך בשנה טובה ומתוקה ולטבול תפוח בדבש, ורבים גם נוהגים לשלב אותו במגוון מאכלים וקינוחים המוגשים בחג. אבל האם דבש הוא טבעוני? מדובר בשאלה שנויה במחלוקת.

טבעונות היא אורח חיים השואף למנוע סבל מבעלי חיים וניצול שלהם לטובת בני האדם. בעוד טבעונות כעמדה מוסרית נוגעת לכל תחומי החיים ומי שדוגל בה נמנע מפגיעה בבעלי חיים למטרות שונות כמו בידור, אופנה וכמובן גם מזון, בחירה בתזונה טבעונית יכולה לנבוע לא בהכרח מסיבה מוסרית אלה מטעמים אקולוגיים, בריאותיים או אחרים. לפיכך גם אמות המידה לפיהם נקבע מה טבעוני ומה לא, משתנות מאדם לאדם על פי הסיבות בגינן בחר באורח החיים הטבעוני.

איך נוצר דבש?

בני אדם צורכים דבש כבר אלפי שנים, אבל מדוע דבורים בכלל מייצרות את הדבש? נתחיל מזה שלדבורים יש תפקיד חשוב ואפילו קריטי במארג האקולוגי ובחיים של כולנו – כ-70 אחוזים מגידולי המזון בעולם תלויים בהאבקה על ידי דבורים, שכידוע נמצאות בשנים האחרונות בסכנת הכחדה. אך בעוד האבקה היא תוצר לוואי משמח עבור גידולי המזון שלנו, הדבורים לא פועלות למעננו אלא למעשה ניזונות מהצוף שהן אוספות מן הפרחים ואוגרות לייצור הדבש.

את הצוף שאוספות הדבורים מן הפרחים הן שומרת בבטנן במה שמכונה 'קיבת הדבש', ובה קיימים אנזימים שעוזרים לפרק את הסוכרים המורכבים לסוכרים פשוטים יותר. בכוורת, הדבורה פולטת את הצוף המעובד שבבטנה ומכאן יש שתי אפשרויות – או שהצוף ישמש באופן מיידי להאכלת הדבורים בכוורת, או שהן יאגרו אותו בתאים המשושים שבכוורת, המוכרים לנו כחלות דבש. את התאים בהן נאגר הצוף אוטמות הדבורים בעזרת השעווה שהן מייצרות (דונג), ובתוך התא מתרחש התהליך שהופך את הצוף עם הזמן לדבש – המים בצוף המעובד מתאדים בגלל החום השורר בכוורת, והנוזל נעשה צמיגי ומרוכז יותר.

למקרה שתהיתם, או טעיתם, המטרה שלשמה אוגרות הדבורים דבש היא לא כדי שאנחנו, בני האדם נוכל ליהנות מהמעדן המתוק, אלא לצורך הישרדותן. כאמור הדבורים ניזונות מצוף הפרחים, כך שבתקופות בהן יש פחות פריחה, ובמקומות בהם בחורף קר מידי לאיסוף הצוף, הדרך היחידה בה הן ניזונות היא שימוש בצוף שאגרו בתאי הכוורת – שהפך לדבש.

חלת דבש, דבורים בכוורת (צילום: StudioSmart, shutterstock)
האם דבש זה טבעוני? | צילום: StudioSmart, shutterstock

האם דבש זה צער בעלי חיים?

עבור הרבה אנשים השיקול האם משהו הוא טבעוני או לא, מוסרי או לא, הוא האם לחיה נגרם סבל. לכן עולה השאלה האם ברדיית הדבש מהכוורת לטובת צריכה על ידי בני אדם, נגרמת פגיעה כלשהי לדבורים? אנחנו אמנם לא יודעים באיזו מידה דבורים יכולות לחוש סבל, אבל בהנחה שאנחנו לא רוצים לגרום פגיעה לשום יצור חי, דבש בהחלט אינו עומד בקריטריונים, שכן בתעשיית הדבש נהוגות כמה פעולות אכזריות למדי: מלבד העובדה שהדבש עליו עמלו הדבורים נלקח מהן ובמקומו הן מקבלות סירופ סוכר שהוא משמעותית פחות מזין עבורן, כדי להעביר את המלכה לכוורת ולוודא שהיא תישאר בה ולא תברח קוצצים את כנפיה. בנוסף רדיית הדבש כרוכה לעיתים בהרג של רימות וזחלי הדבורים ופעמים רבות גם הדבורים הבוגרות נפגעות ואף נהרגות כתוצאה מחומרים וכימקלים שמרוססים להרגעתן כדי להגיע אל הדבש בכוורת.

טענה נוספת היא כי הפעולות הללו של דבוראים מתמרנות את דפוסי החיים הטבעיים של הדבורים, ובכך פוגעות באוכלוסיית הדבורים, שגם כך מצויה בסכנה, ובסופו של דבר פוגעות במערך האקולוגי. עם זאת, על פי המסורת היהודית כמו גם החוק בישראל אכילת דבש מותרת ואינה נכללת תחת איסור צער בעלי חיים, כמו גם מזונות אחרים שמקורם מן החי.

אז למה דבש זה לא טבעוני?

טבעונות כאמור היא לא דבר מוחלט, ואין כאן חוקי או לא חוקי, אסור או מותר, בסופו של יום כל אחד פועל לפי אמונתו ולפי צו מצפונו. יש טבעונים שיגידו שזה בסדר אם תהיה לנו כוורת בחצר הבית וניקח ממנה דבש לעצמנו, ולא לייצור ברמה המסחרית ללא התערבות או מניפולציות על הדבורים, בדומה לאכילת ביצים של תרנגולות שגדלות בחצר. לעומת זאת אחרים מאמינים שכל צריכת מזון מן החי היא פסולה, גם אם אינה כרוכה בהתעללות או סבל של בעלי החיים ושכמו שחלב הפרה מיועד רק לעגל שלה כך גם הדבש מיועד אך ורק לדבורים ואין לקחת אותו מהן בשום מקרה.

מה אוכלים במקום דבש?

אכילת הדבש עצמו בראש השנה איננה מצווה, ומטרתה לסמל את מתיקותה של השנה החדשה. במקום דבש אפשר לטבול תפוח בכל ממרח מתוק אחר שאוהבים, פופלאריים במיוחד ודומים במרקמם לזה של דבש הם הסילאן (סש תמרים) והמייפל – שניהם טבעוניים לגמרי. בנוסף קיימים היום בשוק מגוון תחליפים צמחיים המדמים את טעמו של הדבש ושניתן למצוא בכל חנות טבע, ולפעמים גם בסופרים.

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות שטבעונים חייבים להכיר: