מצרכים

  • 1 קילו תפוחי אדמה 
  • שמן זית
  • מלח

 לבשמל:

  • 1/4 כוס קשיו להשריה
  • חצי כפית מלח
  • קמצוץ כפית אגוז מוסקט טחון
  • רבע כפית שמרי בירה
  • 3/4 כוס מים
  • 1/4 כוס חלב סויה לא ממותק
  • 1 כף קמח
  • 2 כפות שמן

אופן הכנה

  1. השרו את הקשיו ל-20 דקות במים רותחים, סננו והעבירו תחת מי ברז
  2. טחנו בבלנדר את הקשיו עם התבלינים, המים והחלב, לתערובת חלקה
  3. חממו סיר קטן על אש בינונית. שפכו פנימה את השמן והקמח וערבבו היטב בעזרת מטרפה למרקם אחיד. שפכו פנימה את הקרם מהבלנדר (אפשר להעביר דרך מסננת דקה אם יש ספק למרקם) וערבבו היטב דקה-שתיים להסמכה. כבו את האש והניחו בצד
  4. הדליקו תנור על 200 מעלות טורבו
  5. קלפו ושטפו את תפוחי האדמה. פרסו אותם לפרוסות דקות ככל האפשר (לא צריך להגזים, יוצא טוב גם כשזה לא סופר דק, העיקר שיהיה עובי כמה שיותר אחיד לפרוסות)
    גראטן טבעוני (צילום: סיון טרם- קוקי כיף)
    צילום: סיון טרם- קוקי כיף
  6. סדרו את הפרוסות בשכבה אחת אחידה, כשהן עולות חצי אחת על השנייה (אפשר לראות בתמונות) בתבנית מלבנית
  7. פזרו שכבה דקה של מלח ושמן זית מעליהם, ומעל זה שכבה של הבשמל
  8. סדרו עוד שכבה באותה הצורה. בתבנית שלי זה יצא בול 2 שכבות, אבל אם משתמשים בתבנית קטנה יותר או שפרסתם דק יותר – ייצאו לך יותר שכבות. את השכבה העליונה כסו היטב בכל הבשמל שנותר (לשחיתות יתר- ניתן גם לזלף מעל עוד שמן זית)
  9. הכניסו לתנור החם ל-30 דקות, סובבו את התבנית, והכניסו לעוד כ-15 דקות
  10. הוציאו כשתפוחי האדמה השחימו יפה מלמעלה (אפשר להעביר למצב גריל ל-5 הדקות האחרונות)

הערות והמרות

  • אפשר לוותר על הקשיו ולהחליף בחצי כוס חלב סויה ואז לא צריך בלנדר וזה מהיר יותר (אבל זה הכי טעים עם הקשיו!)
  • אפשר בלי אגוז מוסקט ובלי שמרי בירה, עדין יוצא טעים
  • אפשר להחליף קמח בקורנפלור. אפשר בלי, אבל אז זה רוטב שמנת רגיל