עם המודעות העולה לנזקי תעשיית המזון מן החי, הן בהקשר של משבר האקלים והן בפן המוסרי ובכל הנוגע לסבלם של בעלי החיים, הולך ומתעצם בשנים האחרונות המירוץ לייצור מוצרי בשר וחלב מתורבתים, ותחליפים שונים ללא ניצול בעלי החיים.

אחת החברות המובילות בתחום היא חברת הפוד-טק הגלובלית ,Remilk שבסיסה בישראל, אשר מייצרת מוצרי חלב אמיתיים  ללא שימוש בבעלי חיים. כעת מדווחת החברה כי קיבלה אישור  Self-affirmed GRAS בהתאם לדרישות מנהל המזון והתרופות האמריקני, לייצוא חלבון חלב הייחודי שלה. קבלת האישור מאפשרת לרימילק, אשר גייסה עד כה  למעלה מ- 130 מיליון דולר, לשווק את חלבוני החלב שלה בארצות הברית. המכירות צפויות להתחיל כבר ברבעונים הקרובים.

"מדובר באישור משמעותי לאיכותו ובטיחותו של חלבון החלב של Remilk. קבלת אישור רגולטורי בארה"ב מהווה אבן דרך חשובה נוספת בדרכה של  רימילק לחולל מהפיכה עולמית בשוק מוצרי החלב, ובשורה של ממש עבור יצרני מוצרי החלב העולמיים ועבור מאות מיליוני צרכנים המעוניינים במוצרי חלב אמיתיים שאינם מן החי", אומר ביב וולף, מנכ"ל ומייסד החברה. "אנו עובדים במרץ עם רגולטורים שונים ברחבי העולם על מנת שנוכל להציע מוצרים המבוססים על חלבוני חלב שלנו לקהלים מגוונים במדינות רבות ברחבי העולם. אנו מאמינים שהראשונים להסדיר את תהליכי האישור למערכות ייצור חלבון חלופיות, יהיו הראשונים שיוכלו להבטיח לציבור אותו הם משרתים  אספקה ​​יציבה ואמינה של מזון מזין, בר-קיימא, ובמחיר נגיש".

אביב וולף (צילום: Tal Zelicovitch)
אביב וולף | צילום: Tal Zelicovitch

החלבון שפיתחו ב-Remilk זהה לחלוטין לחלבון המופק על ידי פרות אך מיוצר מבלי להשתמש אף לא בתא אחד מן החי. משמעות קבלת האישור בארה"ב, הלכה למעשה, היא כי חלבון Remilk נחשב בטוח לצריכה במזון ובמשקאות, ולפיכך, יכול לשמש כחומר גלם בידי יצרני מוצרי החלב המובילים בארה"ב, המפתחים גרסאות עדכניות של מוצרי צריכה פופולריים כגון גלידה, יוגורט וגבינת שמנת. חברת הייעוץ Euromonitor International צופה כי עם הירידה במחירם של מוצרי החלב המיוצרים במעבדה, הם עשויים להפוך לבחירה הצרכנית המועדפת, כבר בתוך 10 שנים.

במחקר שנערך במרץ האחרון על ידי YouGov עבור רימילק, בקרב 1418 אמריקאים מעל גיל 18, נמצא כי 37% מהאמריקאים מצהירים כי הם נמנעים מצריכת מוצרים המיוצרים מחלב פרה. כמעט 50% מהם מציינים כי המניעים העיקריים לכך הם שיקולים של בריאות ואיכות חיים, ואחריהם שיקולי איכות סביבה ורווחת בעלי חיים (33%).

בחברה מסבירים כי בניגוד לחלופות חלב מהצומח, חלבוני Remilk זהים מבחינה ביולוגית למקביליהם המסורתיים ולכן ניתן להפיק מהם מוצרי החלב הזהים בטעמם ומרקמם לכאלה המיוצרים באמצעות חלב פרה. וכי ייצור חלבוני החלב של רימילק באמצעות טכנולוגיית התססה מדויקת (precision fermentation) מצריך אחוז מזערי ממשאבי כדור הארץ ביחס לייצור מסורתי, ונפלט במהלכו שבריר מהיקף גזי החממה המזיקים הנפלטים בתהליך ההפקה של מוצרי חלב מהחי.

עובדי רימילק (צילום: באדיבות רימילק)
צילום: באדיבות רימילק

לאחרונה דיווחה החברה על הקמת המפעל הגדול מסוגו בעולם לייצור חלבון חלב שאינו מן החי, בקלונדבורג, דנמרק. המפעל החדש ישתרע על פני שטח של  70 אלף מטרים רבועים, על קרקע שנרכשה לאחרונה במטרה להגדיל באופן מאסיבי את ייצור חלבוני החלב של רימילק, במטרה לעמוד בביקושים העולמיים הגואים לחלבון איכותי, ולאספקה שוטפת ויציבה של חלבוני חלב איכותיים בתהליך יצור ידידותי לסביבה ולבעלי החיים. המתקן החדש בדנמרק הינו חלק מפרויקט היצור המעגלי "סימביוזיס" במסגרתו שפכים ממפעלים במתחם הופכים למשאבי יצור של מפעלים שכנים, ומשתתפות בו ענקיות תעשיה ביניהן נובו-נורדיסק, נובוזיימס, כריסטיאן הנסן, ועוד. במפעל החדשני והגדול מסוגו בעולם, יופק חלבון בנפחים השווים לתפוקת החלב שמפיקות 50,000 פרות מדי שנה.