שקמה יעקבי היא שם מוכר בכל בית טבעוני בישראל; הבלוג שלה tivoneat נבחר לבלוג הטבעוני הטוב ביותר לשנת 2021 במצעד האוכל הטבעוני של mako green ו'טבעוני טעים', ובימים אלו היא מועמדת לטיקטוקרית האוכל הטובה ביותר בתחרות של "ישראל בישול" עם יותר מ-70 אלף עוקבים בטיקטוק, בנוסף ל-50 אלף באינסטגרם.

כל זה לא מנע את ההפתעה שלה כשמתכון מהבלוג הגיע לפריים-טיים. "נכנסתי לאינסטגרם והיו לי 78 הודעות באינבוקס - תמונות של טלויזיות והודעות של 'את בחתונמי'" היא מספרת בשיחה ל-mako, "מיד פתחנו את הטלויזיה והרצנו אחורה כדי לבדוק במה מדובר". ואכן, המתכון של שקמה כיכב על המסך בפרק של חתונה ממבט ראשון במשך דקות ארוכות, כאשר מאי ומשה ניסו להכין אותו, ואיך לומר? קצת הסתבכו.

"מה שריגש אותי זה שלא הזכירו את השם שלי, אף אחד לא אמר שזו אני והעוקבים והעוקבות שלי זיהו בכל זאת. חלק מהם זיהו בגלל המרכיבים של המנה, וחלק שמו לב ללוגו של הבלוג במתכון בטלפון. זה מאוד מרגש לראות שרק מזה נהיה כזה טירוף", אומרת יעקבי. 

View this post on Instagram

A post shared by Tivoneat שקמה יעקבי (@tivoneat)

המתכון שהכינו מאי ומשה הוא מתכון לקציצות ברוטב קארי מסאלה, שלדבריה של יעקבי הוא אחד המתכונים הפופולאריים ביותר בבלוג. ולמרות שמאי העידה על עצמה בפרק שהיא לא טובה במתכונים (או בלהקשיב לווייז)  יעקבי משתפת שמדובר דווקא בעוקבת ותיקה, "מאי עוקבת שלי כבר שנתיים-שלוש, אנחנו מתקשקשות הרבה על מתכונים, אז היה נחמד לראות שהיא גם מיישמת את זה בתכנית". 

אז מה בכל זאת השתבש?

"לפי מה שהבנתי הם הכפילו כמויות, שזה כבר מאוד מעמיס על מעבד המזון, וגם המיכל של מעבד המזון שלהם די קטן. מעבר לזה, כמו שמאי גם אמרה, כתבתי במתכון לשים ראשי כרובית קטנים, אם שמים גושים גדולים של כרובית קפואה שהיא מאוד קשה, המעבד מזון לא יכול להתמודד עם זה. זה עניין פיזקאלי יש נפח מסויים של המיכל, הם שמו גם כמות כפולה וגם חתיכות גדולות אז מעבד המזון לא היה יכול להסתובב", מסבירה יעקבי.

במהלך ההכנה טען משה שבטוח חסרים נוזלים במתכון, ושהיא שכחה לשים מים, אך יעקבי מבהירה שזה לא המקרה. "מלא עוקבים שאלו אותי אם שכחתי, אחרים כתבו לי שברור שלא שכחתי ושלא יריב איתי וזה היה מצחיק", היא אומרת ומוסיפה, "לא חסרים מים במתכון. יש הרבה נוזלים גם בשעועית וגם בכרובית, פשוט צריך חתיכות קטנות כדי שזה יעבוד".

יעקבי מסבירה שטעויות יכולות לקרות, אבל שכדאי בכל זאת לסמוך על המתכון, "מתכונאית שזה המקצוע שלה, רוב הסיכויים שלא שכחה משהו. בטח לא במתכון ותיק כמו זה, מ-2017 – מישהו הרי כבר היה כותב לי. לפעמים אני כן שוכחת, אבל 5 דקות אחרי זה מישהי כותבת לי ואני ישר מוסיפה".

"הטיפ הכי גדול שלי הוא לעקוב אחרי המתכון, גם אם משהו נראה קטן ולא משמעותי, כמו 'ראשי כרובית קטנים'", אומרת יעקבי, "כנראה שכבר ניסיתי ויש סיבה ללמה כתבתי את זה, אם כותבים מים חמים או רותחים, אל תשימו מים קרים, יש סיבות להכל. חוץ מזה אני ממליצה לקרוא מה כתוב למטה, לבדוק מה אחרים כבר הגיבו ושאלו ואולי תמצאו שם תשובות, אפשר גם תמיד לשאול אותי ברשתות החברתיות".

בסופו של דבר, למרות החששות הרבים של מאי ומשה, הקציצות דווקא כיכבו על שולחן הארוחה במפגש הזוגות, וכולם פרגנו למנה. רוצים להכין גם? הנה המתכון:

מתכון לקציצות טבעוניות ברוטב מסאלה/ שקמה יעקבי

רכיבים:

לקציצות (28-30 חתיכות)

  • 3 כוסות ראשי כרובית קטנים לא מבושלים (בערך כרובית אחת בינונית)
  • 2 כוסות שעועית לבנה (מושרית ומבושלת, או 1 קופסאת שימורים)
  • 1 בצל
  • 2/3 כוס קמח חומוס
  • 1 כוס שיבולת שועל (רגילה או קוואקר)
  • 1 כפית כל תבלין- מלח, פלפל גרוס, כמון, פפריקה

משחת קארי מסאלה

  • 2 בצלים
  • 5 שיני שום
  • 1 כוס אגוזי מלך (או כל אגוז אחר)
  • 2 כפות ג'ינג'ר מגורד
  • 3 כפות תבלין קארי מאסלה (או כל תבלין קארי לבחירתכם)
  • 1 כף כל תבלין- צ'ילי, כורכום, כמון
  • 2 כפיות מלח
  • 2 כפות מיץ לימון
  • חופן כוסברה

רוטב

  • 2 כפות שמן
  • 3 כפות רסק עגבניות
  • 1/2 1 כוס קרם קוקוס (אין צורך להפריד)
  • 1/2 כוס מים

אופן ההכנה

קציצות

  • להדליק תנור על 170 מעלות
  • במעבד מזון לטחון כרובית, שעועית, שיבולת שועל ובצל (לא לעבד לכדי פירה)
  • להעביר לקערה עמוקה ולהוסיף קמח חומוס בהדרגה ותבלינים, לערבב טוב- התערובת תהיה בצקית ויבשה יחסית
  • להכין כדורים בגודל כדור גולף ולהניח על תבנית רחבה מרופדת בנייר אפייה
  • לאפות 25-30 עד שיציב וסדוק מעט

משחת קארי מסאלה

  • לעבד את כל המרכיבים יחד במעבד מזון עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה- לעבד לפחות 5 דקות
  • להפריד 1/3 כוס למתכון הזה ואת השאר להעביר לכלי אטום ולשמור בקרור

רוטב

  • במחבת נונסטיק עמוקה לחמם על אש בינונית 2 כפות שמן
  • להוסיף למחבת 1/3 כוס משחת קארי ולערבב ללא הפסקה 3 דקות
  • להוסיף רסק עגבניות ולערבב עוד 3-4 דקות יחד
  • להוסיף קרם קוקוס ולבשל 10 דקות- כמה שיותר זמן ככה יותר סמיך וטעים, לערבב תכופות

הגשה

  • במחבת רחבה לחמם 1 כף שמן
  • להעביר קציצות למחבת ולצרוב מכל הכיוונים דקה שתיים
  • לשפוך על הקציצות רוטב מאסלה בנדיבות, לחמם יחד כדקה
  • לקשט בכוסברה וצ'ילי אדום ולהגיש מיד עם אורז בצד

עוד מתכונים טבעוניים תוכלו למצוא בבלוג של שקמה יעקבי, TivonEat.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-23/6/22