בין אם אתם בתחילת דרככם הטבעונית, או שכבר צברתם וותק בטבעונות, אחד הדברים המבלבלים שלא רבים יודעים הוא שלא כל סוגי האלכוהול הם טבעוניים. אז מה בדיוק לא טבעוני במשקאות אלכוהולים, ואיך נוודא שהמשקה שלנו לא מכיל רכיבים מהחי?  שלומי בונפיל, הבעלים של מסעדת באנה הטבעונית ויועץ ברים ואלכוהול, עושה סדר ועונה לכל השאלות.

מה יכול להיות לא טבעוני באלכוהול? 

יש סוגים שונים של שימוש במוצרים מן החי בכל הקשור לתעשיית האלכוהול: במקרים מסויימים עושים שימוש במוצרים מן החי בייצור המשקאות עצמם, במקרים אחרים נעשה שימוש בשיטות עבודה עתיקות עם בעלי חיים במקום מכונות לטובת חרישה או הדברה.
שימו במוצרים מן החי נפוץ  בתעשיית היין, הליקר ואפילו הבירה, כאשר לרוב המטרה היא ״להצליל״ את המשקה – זאת אומרת להפוך אותו לצלול יותר או לרכך את הארומה שמופקת ממנו. ישנם גם שימושים נוספים כמו צביעה, הוספת טעמים ועוד.

אלו רכיבים מהחי יכולים להיות במשקאות השונים?

בתעשיית היין לעתים משתמשים בחלבון ביצה (אבל לא רק, לפעמים זה יכול להיות גם חלבון חלב) כדי לעשות את פעולת ההצללה. בעבר היו גם משתמשים באלבומין שמיוצר מדם קרוש של שוורים מה שלא חוקי כבר מסוף שנות ה-90, קזאין שמגיע מחלב בקר, ג'לטין שמגיע מעצמות בעלי חיים- בישראל בעיקר מעצמות דגים ובחו״ל סביר שיגיע גם מעצמות חזיר ועוד.
בנוסף ישנם צבעי מאכל מבוססי מוצרים מן החי, למשל משקה הקמפרי, שבעבר היו עושים שימוש בתמציות של כנימות מאוד ספציפיות שיוצרות את האדמומיות כדי לצבוע אותו, מה שכבר לא קורה בימינו.
כשמדברים על ליקרים או על קוקטיילים- יותר נפוץ למצוא קציפות מביצים, שימוש ביוגורט, שמנות, דבש וכדומה. בסיבוב בחנויות אלכוהול אפשר למצוא הרבה ליקרים אשר חבוי בהם דבש או אפילו חלב ורבים מאיתנו אפילו לא חושבים על זה.

למה משתמשים בביצים ביין?

נכון לרגולציות על השווקים של היום, במהלך שלבי עשיית היין, ייננים יכולים לבחור להשתמש בכל מיני חומרים לשיפור היין, חלק מן החומרים הללו יישארו שם עד המוצר הסופי. השימוש בחומרים אלו נועד, כאמור, לעלות את איכות היין על ידי שיפור ריח טעם, צבע, יציבות וצלילות החומר.
יצירת יין זאת מסורת עתיקה מאוד, עם הזמן ככל שהאנושות התפתחה, התפתח גם עולם היין. החשיבות של נראות הנוזל היא מאוד משמעותית בתפיסה שלנו כלפי היין ובעצם ההוספה של ביצים או חלבונים אחרים מן החי, נועדה לשפר את איכות היין או לפחות את הנראות שלו. לרוב לא תהיה לזה השפעה על הטעם הסופי של המוצר. אם כבר, ההפך הוא הנכון - לג׳לטין לדוגמא יש טעם לוואי אשר יכול גם לפגוע בטעמו של היין. בעניין הצלילות - לרוב נעשה שימוש בחלבון, שלמעשה סופח את המשקעים בתהליך של שפייה שבו היין נשאב מעל למשקעים והופך צלול יותר. חשוב לציין שזה לא קורה בכל יקב ובמיוחד בישראל, וקל למצוא את רשימת היקבים בארץ אשר מצהירים שאינם משתמשים בחומרים מן החי. 

מה מחליף את אלו במשקאות טבעוניים?

ביינות טבעוניים ניתן להשתמש בחומרים סינתטיים (pvpp) כתחליף. או שמדלגים על התחליף, פשוט נותנים לתהליך הטבעי של תסיסת הענבים לעשות את שלהם והיין פחות צלול מהנורמה.
מיקסולוגים וברמנים נוהגים להשתמש בשומן של קוקס או במי השרייה של חומוס כדי לקבל תוצאות מרשימות של קציפות וקצפות בקוקטיילים.

יש משקאות הם בוודאות טבעוניים?

זה משתנה ממותג למותג, יש חברות אלכוהול שמצהירות שלא נעשה ניצול של בעלי חיים לעשיית המוצר, אבל אם מצאתם ויסקי ספציפי שהוא טבעוני, זה כמובן לא מעיד על יתר מותגי הוויסקי שעל המדף. 

מה לבדוק ברכיבים כשמסתכלים על התווית?

בדרך כלל  בדיקת המידע לאלרגנים תיתן אינדיקציה, אפשר לבדוק האם המשקה מכיל שאריות דבש, ביצים וכדומה. מלבד זאת יש כמה סמלים ידועים המעידים על מוצר טבעוני, אם מדובר ביין - הכשרים שמיוצרים בארץ לרוב טבעונים, את הלא כשרים שווה לבדוק באתרים או לחפש סימון המאשר העדר מוצרים מהחי ומבחינת ליקרים שווה גם לבדוק שהם לא חלביים. במידה וכתוב שיש שימוש ב-PVPP דעו שמדובר בחומר סינטטי שמחליף את המוצרים מהחי. לפעמים קשה להבחין בתווית האם מדובר בחלבון חלב או בשלפוחית הציפה ש דג, בגלל שימוש בשמות אלטרנטיביים.

אז איך יודעים שהמשקה באמת טבעוני?

בישראל בין היתר בגלל עניין הכשרות יש יינות רבים שמסומנים כטבעונים וזה מידע שקוף שאפשר למצוא באתרי היקבים או לבחון בתווית.
לאלכוהול מייצור לא מקומי אפשר להשתמש באתר barnivore, שהוא אינדקס מצויין ומקיף שמיועד לאלכוהול – פשוט מקלידים את שם הליקר, יין, בירה או מה שאתם אוהבים לשתות ורואים אם טבעוני או לא. ההמלצה שלי היא אם יש משקה או כמה שאתם אוהבים לשתות באופן קבוע- הבירה שאתם הכי אוהבים, כמה יינות שאתם נהנים לשתות, תעשו בחינה מראש כדי להסיר ספק. 

בישיבה בבר או מסעדה לא טבעונית, איך נדע מה להזמין?

לצערי אני לא בטוח שכל ברמן בארץ יודע בוודאות איזה משקה הוא טבעוני או לא, מה שכן, בדיוק כמו שנכנס למסעדה לקוח עם אלרגיה מסוכנת לבוטנים הוא מודיע לברמן והברמן לוקח אחריות שלא יגיעו לו בוטנים לצלחת, באותה מידה הוא יכול לוודא שלא תקבלו משקה שאינו טבעוני.
במידה ומדובר בקוקטייל- וודאו מהו הממתיק, ושאין חלבון ביצה בפנים. וכמובן כמו בכל מסעדה שבה אתם יודעים מה הם חומרי הגלם שאתם לא אוכלים ואתם דואגים לציין את זה מראש, האחריות גם פה היא על הצרכן: הגיעו אתם עם ידע מראש ובחרו את הקוקטיילים שאתם יודעים שהם על בסיס אלכוהול טבעוני לפי דרישתכם. למשל – אתם אוהבים ג'ין וטוניק? בדקו מראש איזה ג'ין הוא טבעוני – לדוגמה בומביי, ודאגו לבקש ג'ין וטוניק משילוב של בומביי וטוניק.

שלומי בונפיל
שלומי בונפיל