אם אי שם בתחילת המאה היו מספרים לנו שבעוד 20 שנה כולנו נסתובב ברחוב עם מסכות ונשמור על מרחק, או שלא יהיו מסעדות והופעות, כנראה שלא היינו מאמינים; מצד שני יש גם לא מעט הרגלים חיוביים שאימצנו בשנים האחרונות, ולמרות שהיום הם נראה לנו די הגיוניים, אם היינו שומעים עליהם פעם כנראה שהיינו מרימים גבה, הנה כמה מהם:

  1. קונים עם שקיות רב פעמיות
    אם אתם הולכים היום לסופר ולא לוקחים איתכם שקים רב פעמיים, כנראה שתקבלו כמה מבטים נוקבים מהקונים סביבכם. אבל לפני עשור בערך, לפני חוק השקיות, התמהונים היו אלו שהביאו שקיות מהבית, ולצאת מהסופר עם בערך שלושים שקיות ניילון חדשות היה דבר שבשגרה. עזבו רגע את הנזק הסביבתי העצום, איך זה בכלל היה נוח למישהו?!
  2. מפרידים אשפה
    פעם היינו זורקים הכל לפח וזהו, ואם מישהו היה מפריד אשפה בביתו ומספר לנו שהוא אשכרה טורח לקחת את הבקבוקים שלו למחזור היינו מופתעים. אבל היום, לכולנו יש מתחת לבית לצד פח הזבל הירוק, גם פח כחול לנייר ולפעמים גם פח כתום לאריזות. אנחנו שומרים את בקבוקי הזכוכית ומחזירים לסופר תמורת פיקדון, וברחוב לצד כלוב בקבוקי הפלסטיק ישנם גם פח סגול למחזור זכוכית, עמדה למחזור בגדים, ופח למחזור מוצרי אלקטרוניקה, ומי שממש משקיע- אפילו מפריד את הזבל האורגני שלו לטובת קומפוסט. אין ספק שהתקדמנו בעניין, והשלב הבא? להפסיק לייצר כל כך הרבה זבל מלכתחילה.
    הפרדת פסולת למחזור (צילום: Pixel-Shot, shutterstock)
    כל פסולות והפח שלה | צילום: Pixel-Shot, shutterstock
  3. אוכלים מוצרי "בשר ו-"חלב" מן הצומח
    לפני עשור המושג "טבעונות" היה דבר שמעטים הכירו, היו צמחונים, כאלו שנמנעים מאכילת בשר ולפעמים גם דגים, אבל מישהו שלא אוכל שום מזון מן החי – גם לא גבינה או ביצה?! זה היה דבר די נדיר. אם פעם הטבעונים היו מעטים והתפיסה היתה שהם חיים על חסה ושאר ירקות, היום כ-5 אחוזים מהאוכלוסייה בישראל הם טבעונים, והם אוכלים הכל מהכול - כולל המבורגר מדהים שעשוי מחלבון אפונה אבל מבלבל גם חובבי בשר, קפה עם חלב שעשוי משיבולת שועל, וגבינת קממבר שעשויה מאגוזי קשיו. פעם זה היה נשמע הזוי, בעצם אולי גם היום, אבל תנו לזה עוד כמה שנים.
  4. מוותרים על האריזה
    אם שקיות רב פעמיות ומחזור אריזות כבר הפכו לנורמה, השלב הבא באבולוציה של האקולוגיה היא להימנע ממוצרים עם אריזות. חנויות 'ריפיל' בהן הלקוחות מגיעים עם קופסות, צנצנות, או שקיות מהבית וממלאים בהם את המצרכים להם הם זקוקים הולכות ונהיות דבר נפוץ יותר, וניתן למצוא עמדות למילוי עצמי לפי אפילו ברשתות הגדולות. עוד צד של קניית מוצרים ללא אריזה הוא וויתור על מוצרים לא הכרחיים שמגיעים באריזת פלסטיק, כמו למשל מעבר לסבון ושמפו מוצקים ואפילו הכנה של מוצרי היגיינה וניקיון לבד בבית.
    קונה ירקות עם שקית בד (צילום: Elizaveta Galitckaia, shutterstock)
    גם שקיות הניילון לירקות מתחלפות לאט לאט בשקיות בד או רשת | צילום: Elizaveta Galitckaia, shutterstock
  5. מגדלים בבית
    אם דיברנו על הכנה בבית של מוצרי ניקיון (לרוב ערבוב של סודה לשתיה או חומץ עם כל מיני דברים), צעד אחד קדימה הוא גידול האוכל שלנו לבד בבית. זה אולי נשמע כמו חזרה לעבר, הרי היום יש הכל בסופר, אבל מה שנשמע לא מזמן הזוי הוא היום המציאות של הרבה אנשים שאוכלים את מה שגדל אצלם בחצר.
    זוכרים את מחסור הביצים בגל הראשון של הקורונה? הוא למשל גרם ללא מעט אנשים לאמץ תרנגולות מטילות ולגדל אותן בחצר, כך שיהיו להם ביצים זמינות. אנשים רבים גם פיתחו במהלך תקופת הקורונה את תחביב הגינון וכעת מגדלים לעצמם ירקות בגינת הבית.
  6. אוכלים אורגני
    גם אם אין לכם זמן לגדל את העגבניות שלכם לבד, המודעות להשפעה של מה שאנחנו אוכלים על הבריאות שלנו עלתה מאוד בשנים האחרונות, וכתוצאה מכך הרבה אנשים הפכו לבררנים יותר לגבי מה הם מוכנים להכניס לגוף שלהם. אחד השינויים הגדולים בתחום הזה הוא המעבר לאוכל אורגני, כזה שגדל בלי ריסוס של חומרי הדברה רעילים. אם פעם בשביל לאכול אורגני הייתם צריכים לגדל לבד, או להזמין ישירות מהחקלאי, היום השפע האורגני קיים במחלקות הסופר, כמו למשל בשופרסל green ונגיש לכולם בלי מאמץ.
    שמפו מוצק (צילום: Anna Rogalska, shutterstock)
    יש אנשים שאפילו חופפים עם סבון מוצק שמגיע ללא אריזה | צילום: Anna Rogalska, shutterstock
  7. מסתכלים על התווית
    כאמור אנשים מודעים יותר למה הם מכניסים לגוף שלהם ולכן בררנים יותר לגבי המוצרים שהם קונים. אנחנו כבר לא מסתמכים על פרסומות וסיסמאות ובודקים מה באמת יש במזון שאנחנו אוכלים, בין אם מדובר על רכיבים ואלרגנים ובין אם על ערכים תזונתיים. המדבקות האדומות שמופיעות היום על המוצרים בסופר ומזהירות אותנו מפני כמות גבוהה של סוכר או שומן רווי הם ההוכחה לכך, כמו גם כמות האנשים שבוחרים בתזונה ללא מוצרים מן החי או נמנעים מגלוטן.
  8. חושבים על ההשלכות
    אם נסכם את כל השינויים הללו לנקודה אחת: אנחנו מודעים יותר. אנחנו מודעים יותר להשפעה של מה שאנחנו צורכים, לא רק על הכיס שלנו - אלא גם על הגוף שלנו והסביבה שלנו. אנחנו מודעים לכך שלבחירות שלנו ולמעשים שלנו יש השלכות, לפעמים השלכות ארוכות טווח ובלתי הפיכות. וגם אם יש לנו עוד דרך ארוכה לעשות בדרך לחיים ירוקים יותר, ולשנות הרגלים זה לא קל, לפעמים אפילו קשה – חשוב לזכור, שכל צעד שאנחנו עושים בכיוון הוא צעד נכון.