כחלק מהטרנד האורגני ששוטף בתקופה האחרונה את מדפי הסופרים, לאחרונה השיקה רשת שופרסל green חלב אורגני המיוצר על ידי רפת הרדוף. רגע לפני שאתם רצים לסופר, בדקנו מה הם הסיפור שמאחורי החלב.

בשנת 1982 ייסדה קבוצת אידיאליסטיים את קיבוץ הרדוף במטרה להגשים בקהילה קיבוצית חיים משותפים של הגשמה חברתית, פעילות רוחנית וקיום הרמוני עם האדמה, הצומח והחי באמצעות חקלאות אורגנית.. במהלך השנים צמחו בהרדוף יוזמות ועמותות חברתיות בתחומים מגוונים, וביניהם בית לאנשים עם צרכים מיוחדים, קהילת משפחות אומנה לילדים ונוער בסיכון, קהילה שיקומית לנפגעי נפש צעירים, מכינה חברתית ערבית-יהודית, בית ספר על־אזורי בשיטת חינוך "ולדורף", וכן מרכז טיפולי אלטרנטיבי לחולי סרטן. היוזמות הללו משקפות את תפיסת העולם של הקיבוץ, הרואה את האדם, האדמה והסביבה כמכלול אחד, ולכן כ-70 אחוז מחבריו לוקחים חלק ביוזמות והעמותות השונות ביישוב.

החווה האורגנית של הרדוף הוקמה כחלק מהקמת הקיבוץ, ובשנת 1992 הוקמה הרפת האורגנית, שמנתה אז 6 פרות. החקלאות האורגנית בקיבוץ הרדוף הוקמה במטרה לספק מזון איכותי, נטול רעלים, ללא הנדסה גנטית וללא פגיעה באדמה, אך לצד כל אלו היא גם מהווה מקום עבודה לאנשים מהקהילות השיקומיות של הקיבוץ. המטופלים והחברים ביוזמות מגיעים מדי יום לשדות החקלאיים של הרדוף ולרפת האורגנית והם שותפים מלאים בתהליך הייצור. הרווחים מהפעילות החקלאית תומכים בפעילות החברתית והשיקומית של הקיבוץ וכך נוצר מעגל של איזון בין תוצרת איכותית ותרומה לקהילה.

עם מזון אורגני וללא אנטיביוטיקה

הרפת של הרדוף, היא הרפת האורגנית היחידה בישראל, והחלב שמיוצר בה מוכר כבר שנים רבות כאלטרנטיבה איכותית יותר לחלב הרגיל של הרשתות הגדולות, וכעת יהיה נגיש לכולם במחיר נוח ברשת שופרסל. מה בדיוק הופך את החלב של הרדוף לאורגני? ארנון דובדבני, מדריך סיורים בחוויה אורגנית בחווה, מסביר –"חלב אורגני הוא כזה שנחלב מפרות שגודלו ברפת אורגנית, על פי כללי החוק האורגני ובפיקוח גוף פיקוח אורגני. הפיקוח האורגני מתייחס  לכל  השלבים אותם עובר החלב האורגני -– החל מגידול הפרות, ובהמשך שינועו של החלב למחלבה ועיבודו במחלבה."

חלב אורגני שופרסל גרין (צילום: עמית אלקיים)
צילום: עמית אלקיים

דובדבני מסביר כי בחוק ישנן הוראות המורות את הפעולות המותרות והאסורות, על מנת שהרפת והחלב יהיו מאושרים כאורגנים. הוראה אחת נוגעת למשל לגיל הפרות "אי אפשר לקחת פרה בוגרת ולהחליט להפוך אותה לאורגנית, הגיל המקסימלי שבו ניתן להסב עגלה מגידול רגיל לאורגני הוא 18 חודשים , קרי - כחצי שנה לפני שהיא מתחילה לתת חלב בפעם הראשונה. ברפת הרדוף משתדלים שהעגלות האורגניות יהיו כאלו שהומלטו על ידי פרות  אורגניות  וגדלו כל חייהן בצורה אורגנית.  במידה ויש צורך להגדיל את העדר מעבר לעגלות שגדלו בהרדוף, ייקנו עגלות צעירות  מרפתות אחרות  לצורך הסבתן לאורגניות."

בנוסף מגדיר החוק גם מה הוא המרחב המינימלי של חצר לכל פרה בגידול אורגני, את אופן הטיפול הוטרינרי בפרות ואת סוג המזון שבו מותר להאכילן. "חייה של הפרה ברפת האורגנית דומים לחייה ברפת רגילה, פרט לשני דברים עיקריים - המזון האורגני והטיפול הוטרינרי שהפרות מקבלות" מסביר דובדבני.

.שימוש באנטיביוטיקה ייעשה רק במקרים חריגים שמסכנים את הפרה, על פי שיקול דעת הווטרינר, ", מסביר דובדבני ומוסיף כי במקרים בהם יש שימוש באנטיביוטיקה,  לא יהיה שימוש בחלב בזמן מתן התרופה, ופרק זמן ארוך אחרי סיום הטיפול כדי לוודא שהתרופה יצאה ממחזור הדם  ומהחלב.

פרות ברפת האורגנית בהרדוף (צילום: עמית אלקיים)
צילום: עמית אלקיים

היתרון הסביבתי

בהרדוף כאמור, מתייחסים לאדם, לאדמה ולסביבה כמכלול אחד, ולכן מעבר למזון האיכותי שהחקלאות בקיבוץ מספקת ולקהילות המשקמות שפועלות בו, החקלאות האורגנית בקיבוץ גם שמה דגש על פגיעה מעוטה ככל הניתן בסביבה. "החומרים הנמצאים בשימוש בחקלאות אורגנית קיבלו אישור ספציפי בחוק לשימוש. תקן החומרים  המותרים מחמיר משנה לשנה", אומר דובדבני ומוסיף כי "תעשיית הדשנים וחומרי ההדברה כשלעצמה היא תעשייה מזהמת, אף בטרם הגיעה לשימוש בחקלאות .הדשנים וחומרי ההדברה שנמצאים בשימוש בחקלאות הרגילה מוצאים את דרכם בסופו של דבר אל מי התהום ואל הברז בבית".

"בשטחי הגידול האורגנים של הרדוף נעשה שימוש בקומפוסט שהופק רק מהזבל של הפרות האורגניות ולא  מדשנים כימיים. הרפת מקבלת אספקת מזון משטחים אורגנים של כ- 10,000 דונם, המעובדים בצורה השומרת באופן משמעותי על הסביבה מאשר גידול קונבנציונלי."