לטבע יש תכונה כזאת, ברגע קטן אחד הוא יכול לשנות את כל מה שנרגיש, מאפס למאה. זה קורה כשבחוץ סערה שמשבשת לנו את התוכניות, מבטלת לנו טיסה או אירוע; זה קורה כשקרן שמש פוגעת בדיוק בזווית נעימה; וזה קורה כשחיפושית קטנה מטיילת במעלה גבעול והעולם כולו כאילו עוצר את נשימתו עד שתגיע למחוז חפצה. הצמחים ובעלי החיים שבימים כהרגלם האנושות עושה מאמץ עילאי כדי להפרידם ממנה, הם מקור החיים, המזון, האור והחום שלנו. כמו ספר הטבע פרוס לפנינו, מוכן ללמד אותנו כל כך הרבה על עצמנו ועל העולם וכל שעלינו לעשות הוא להתחיל לקרוא. לסיכום שנת 2022, ובתקווה שבשנה הבאה נצליח להתקרב אליו ולכבד אותו קצת יותר, הנה 22 שיעורים מהטבע:

  1. שקיעות יפות לא פחות מזריחות – אחת התופעות היפות ביותר בטבע מתרחשת כאשר השמש שוקעת לאיטה, ממש רגע לפני שהיא מפנה את מקומה לירח. אנחנו נוטים לשייך תחושה של שקיעה לרגשות שליליים וצמיחה או טיפוס מעלה לרגשות חיוביים. השקיעות יכולות להזכיר לנו למצוא יופי גם ברגעים שבהם אנחנו קרובים לקרקעית. זה לא אומר שצריך להתכחש לעצב או לקושי אלא להפך; לתת לעצמנו רשות לשקוע לפעמים
  2. כדאי להיערך בהתאם לחילופי עונות – ציפורים מסוימות נודדות עם בוא החורף ויונקים בונים או מוצאים מחסה. אולי גם אנחנו יכולים לקבל את השינויים שחלים בנו בין עונה לעונה ולהפסיק לצפות שנתנהג בדיוק באותה הצורה כשסביבנו הכל משתנה?
  3. אנחנו לא לבד בעולם – ההפרדה שהאנושות יצרה בינה לבין הטבע עלולה לגרום לנו לחשוב שבני האדם באמת יותר חשובים מכל דבר אחר. בפועל, כל מי שצעדו יותר משלוש דקות ביער יודעים לתאר את ההרגשה הנפלאה כשמבינים שזה לא המצב. אנחנו חלק קטן מטבע עצום ומרגש כל כך.
  4. פרחים נובטים כשהשורשים מספיק עמוקים – אז למה בכל זאת אנחנו מצפים להישגים מידיים ומעריכים רק את מה שניתן לראות מעל פני האדמה?
  5. הדברים הם אף פעם לא כמו שהם נראים מבחוץ – כשאנחנו מביטים בפרי האדום אנחנו לא תמיד יודעים אם הוא אכיל או רעיל וכששומעים את קרקור הצפרדע קשה להאמין שאלו הן קריאות חיזור לבנות זוג פוטנציאליות. בחיים כמו בטבע אנחנו פוגשים אנשים וסיטואציות יומיומיות בהן אנחנו בטוחים שהבנו את כל התמונה ואנחנו יודעים בדיוק מה ואיך כולם חושבים ומרגישים. הטבע מלמד אותנו להשהות רגע את הביטחון הזה.
  6. לכל אחת ואחד קצב משלו – חילזון לא יעלה על דעתו להשוות את עצמו לארנב ויקינטון לא יעלה על דעתו להשוות עצמו לורד. אין קצב צמיחה אחד שעדיף על פני האחר.  
    שיעורים מהטבע (צילום: רותם קליגר)
    צילום: רותם קליגר
  7. לא חייבים לאהוב את כולם – בטבע יש בעלי חיים ממשפחות שונות או מאותו המין שלא מסתדרים זה עם זה. זה בסדר.
  8. לא כולם חייבים לאהוב אותנו – וגם זה ממש בסדר.
  9. לכולם יש כאן מקום – רק כדאי לזכור שאפילו אם לא מסתדרים, יש מספיק מקום לכולם. לא חייבים להיות חברים הכי טובים, אבל כל יצור חי יכול למצוא את מקומו וראוי לחיים של ביטחון ושלווה.
  10. יש בנו כוח להירפא ולהשתקם – ממש כמו עץ שמאבד את כל עליו בשלכת ומצמיח אותם מחדש בחורף הבא. לפעמים צריך להיעזר בחבר, בתרופה או במנוחה, אבל לצדם יש בנו גם כוח פנימי של הגוף והנפש לרפא את עצמם.
  11. אם חוליה אחת נפגעת, כל השרשרת נחלשת – ככל שבני האדם מתערבים בשרשרת המזון, מדלדלים זנים מסוימים ומצמצמים אזורי מחיה של אחרים, מערכות אקולוגיות שלמות נפגעות. מגוון הוא אחת ממערכות ההגנה והצמיחה החזקות ביותר של הטבע. זה נכון גם ביער וגם בשוק העבודה.
    שיעורים מהטבע (צילום: רותם קליגר)
    צילום: רותם קליגר
  12. עצים לא צריכים להצדיק את קיומם, וגם אנחנו לא – בין אם בדיוק פוטרנו מהעבודה או קיבלנו העלאה בשכר, זה לא הופך אותנו לאנשים טובים או חשובים יותר או פחות. הקיום שלנו ראוי מעצם היותו.
  13. אפשר להסביר איך, אבל לא תמיד למה – המדע יכול לעזור לנו להבין את הטבע עד גבול מסוים. אנחנו יכולים להסביר את תהליך הפוטוסינתזה לפרטי פרטים אבל לאיש אין תשובה מוחלטת שתסביר מדוע הוא מתרחש? למה דווקא צמחים הם אלו שמטהרים את האוויר? ככה גם בחיים, יש דברים שאולי נצליח לתאר אבל לא נבין עד הסוף. זה דווקא נחמד.
  14. אחרי הגשם תמיד צומחות הפטריות – גם אם זה נראה עכשיו ממש גרוע. מתישהו זה עובר והן באות.
  15. בלי מים אין חיים – ממש כמו שהפטריות זקוקות לגשם, כך אנחנו זקוקים לתמיכה, להזנה טובה, חברים, משפחה ובעיקר לכך שנדאג לעצמנו.
  16. אפשר לתקשר גם בלי מילים – צמחים ופטריות שולחים אלו לאלו מסרים ללא פה ובלי אוזניים. לפעמים חיבוק או חיוך זה כל מה שצריך.
    שיעורים מהטבע (צילום: רותם קליגר)
    צילום: רותם קליגר
  17. אין שום דבר שאנחנו *חייבים* לקנות – ולא משנה כמה הפרסומות של בלאק פריידיי יגידו לכם אחרת.
  18. לפעמים נכון להתחרות ולפעמים דווקא לשתף פעולה – אחד המיתוסים העמוקים ביותר בתרבות המודרנית הוא ש"רק החזק שורד" ושהטבע נשען על עקרון התחרות כדי לשגשג. בפועל יש המון שיתופי פעולה בטבע. צמחים מטפסים זה על זה, מעניקים צל ומסייעים זה לזה לאגור חמצן באדמה. בעלי חיים שונים משחקים יחד ומסייעים זה לזה למצוא אוכל ומחסה כל הזמן. תחרות היא מנוע צמיחה נהדר, אבל לא היחיד.
  19. גדול יותר זה לא תמיד טוב או חזק יותר – גם האריה הכי גדול יתקשה ללכוד את הזבוב המעופף לצידו.
  20. החיים הם לא סטריליים – כמה שלא ננסה לסדר אותם בקוביות וקטגוריות הגיוניות, בסוף הכל יתבלגן לנו מול העיניים. עדיף שנקבל את זה כבר עכשיו. אולי אפילו נהנה להתפלש קצת בבוץ.
  21. כולם מתים בסוף – הכלב, הנמר, הזברה, היונה ובן האדם. מה תרצו להשאיר אחריכם?
  22. גם מחר השמש תזרח – וגם ביום למחרת, וגם בשנה הבאה. זה בטוח.