קודם כל ולפני הכל חשוב לי להבהיר: המטרה של הטור הזה היא לא לבייש אף אישה שקונה ב-Shein. אודה ואתוודה שמעולם לא קניתי בשיין, אבל זה רק בגלל שנחשפתי למאחורי הקלעים של התעשייה לפני שהאתר הפך להיות כל כך פופולרי. בעבר קניתי אין ספור בגדים שלא הייתי צריכה בASOS ואני יותר ממבינה את הרצון לקנות הרבה מאוד ובזול.

אופנה זה דבר כיפיי מאוד וכשהיא נמכרת כל כך בזול הפיתוי גדול יותר מאי פעם. בקיצור, כולנו בנות ובני אדם, אי אפשר לצרוך בצורה מושלמת וזאת גם לא המטרה. ובכל זאת, בעולם האופנה המהירה יש מדרג של חברות בעיתיות יותר ועוד יותר, ובמדרג הזה SHIEN, בעיני, הם ללא ספק הגרועים ביותר. למה?

הנה 5 סיבות לא לקנות בSHIEN- ודומותיה:

  1. תנאי עבודה לא הוגנים – אחרי סרטוני הטיקטוק שטענו שעובדי שיין קוראים לעזרה, תחקיר של ערוץ 4 והעיתון i הבריטים שפורסם השבוע חשף ממצאים מטלטלים על התנאים הקשים מאוד של הפועלים במפעלי הבגדים של SHIEN. על קצה המזלג: שכר הבסיס לעובדים במפעלים של שיין עומד על פחות מאלפיים שקלים, עבור ייצור 500 פריטי לבוש ביום, במה שמסתכם בתשלום של כ-7 אגורות לפריט.
    העובדים במפעלים עובדים 18 שעות ומקבלים יום חופש אחת לחודש במקרה הטוב. בנוסף לזה, בהרבה מהבגדים יש כמויות אדירות של כימיקלים רעילים, מה שמשפיע מאוד לרעה על בריאות העובדים. למעשה, רבים מהעובדים במפעלי הטקסטיל מדווחים על מחלות בריאותיות ייחודיות להם ובהם מחלות ריאה ומוטציות של סרטן.
    @girlsbase1 #sheinfactory #sheinfashion #sheinhaul2022 #sheindress#fastfashion #factorywork #fyp #girlsfashion #dresshaul #fashionhaul #noboys #forgirl #foryoupage ♬ 原聲 - Sheinfactory 3
  2. פגיעה קשה בסביבה – כבר מזמן ידוע שתעשיית האופנה היא מהתעשיות המזהמות בעולם, אבל שיין באמת לקחו את זה לקצה. האתר מעלה בכל יום כ-5,000 פריטים חדשים ומאות עיצובים חדשים על בסיס שבועי, בחצי מהמחירים של זארה ודומותיה.
    המחירים הכל כך זולים, והכמויות המטורפות של הבגדים, מתאפשרים אך ורק בשל קיצוץ בתנאי ההעסקה ובמחירים הסביבתיים של הייצור, הגורמים באופן ישיר לזיהום. במילים פשוטות אין דרך לייצר כל כך הרבה בגדים זולים בלי לנצל את הסביבה ואנשים.
    וזה עוד לפני שכתבתי מילה אחת על הדרך שבה זה גורם לנו להתייחס לבגדים שלנו– כשאנחנו קונים בגדים כל כך בזול אנחנו מתייחסים אליהם בהתאם, מזמינים בידיעה שחצי מזה יהיה באיכות נוראית ופשוט זורקים המון בגדים לפח. בגדים שהצריכו כמות מטורפת של משאבים בשביל לייצר אותם.
    כמה זה המון? משאית מלאה בבגדים לא רצויים נקברת בכל דקה בארצות הברית. המשמעות של זה, היא שבזמן שקראתם את הכתבה הזאת 5 משאיות מלאות בבגדים במצב מצוין, נקברו באדמה.
  3. כי הם גונבים עיצובים ממעצבים עצמאים – בשנים האחרונות עשרות מעצבים עצמאים התלוננו על גניבת העיצובים שלהם באינטרנט, לפעמים באמצעות הסלוגן #ShameOnShein. בדרך כלל המעצבים מהם גנבו בוחרים שלא לעשות עם זה כלום, כי אין להם את האמצעים לתבוע תאגיד ענק כמו שיין, אבל זה לא אומר שצריך לתמוך בגנבה הזאת. ולא רק מעצבים, גם אמנים רבים טענו כי ענקית האופנה עשתה שימוש ביצירות שלהם והדפיסה אותן על פריטים ללא אישור או תמורה.
    @devsdoodlesco Stop supporting @SHEIN they consistently steal from small designers & businesses #sheinstolemydesign #fyp #PepsiApplePieChallenge ♬ Sunset Lover - Petit Biscuit
  4. כי הם הפכו את האופנה המהירה לאופנה אולטרה מהירה – בשנים האחרונות אנחנו עדים לתופעה מדאיגה מאוד. עלייתה של האופנה האולטרה מהירה. כזו שעושה את כל מה שאופנה מהירה עושה אבל בגרוע יותר, מזהם יותר ומנצל יותר.
    כך לדוגמה, אם חברות האופנה המהירה, כמו זארה, מוציאות לשוק 52 קולקציות בשנה, בשיין מעלים אלפי עיצובים חדשים לאתר בכל יום; וממש כמו שזארה בשנות השמונים הייתה החלוצה של אופנה מהירה, ככה שיין היא החלוצה ומתוות הדגם של אופנה אולטרה מהירה, ובעקבותיה צצות עוד ועוד חברות דומות, כמו בוהו, EDIKTED ודומותיהן.
  5. כי באמת שיש לנו הרבה יותר מידי בגדים – עם יד על הלב כמה פעמים מצאתם את עצמכם קונים בגד דומה מידי לבגד שכבר יש לכם? או סתם קונים בגד שלא ממש אהבתם פשוט כי זה היה זול?
    כשהמחירים כל כך נמוכים, הפיתוי לצרוך מוצרים שאנחנו לא צריכים הופך גדול מידי, ואתרים כמו שיין הופכים אותו לבלתי אפשרי. העניין הוא שזה אף פעם לא עושה אותנו יותר מאושרים. רחוק מזה, רק יותר חנוקים ואומללים.
    בואו נפסיק עם ההרגל הזה של לקנות בגדים כי הם זולים. הגיע הזמן להחזיר את הכבוד לבגדים שלנו ולפרגן לעצמנו בגד שווה שילווה אותנו לחיים, במחיר של ארגז משיין. לטווח הארוך זה גם הרבה יותר משתלם.

 

@theeunapologeticjb All set for the winter #shein #foryou #haul #haulshein #winterwardrobe ♬ original sound - 444.songss

מיטל פלג מזרחי היא חוקרת ומרצה על אופנה וצדק סביבתי, אוניברסיטת תל אביב והמכללה האקדמית תל חי.