חגי תשרי בפתח ואיתם יגיעו לא מעט ארוחות חג, וגם הרבה מאוד מזון עודף שייזרק לפח. על פי מחקר שערכו בארגון לקט ישראל באמצעות חברת המחקר BDO, צפויים הישראלים לרכוש במהלך חודש החגים מזון בהיקף של כ-8.6 מליארד שקלים, ולזרוק כ-250 אלף טונות של מזון בשווי של יותר ממליארד שקל.

תופעת בזבוז המזון בצריכה הביתית היא תופעה רחבה ומוכרת המתרחשת לאורך כל השנה וגורמת לא רק להפסדים כלכליים, אלא גם לנזק סביבתי, כאשר בעולם כולו אחראי בזבוז המזון לאורך כל שרשרת האספקה לכ-10% מפליטות גזי החממה. בתקופות של חגים עולה צריכת המזון, ובהתאם לכך גם היקף המזון שנזרק. על פי נתוני המחקר משק בית ממוצע מוציא כ-3,215 ₪ על מוצרי מזון בתקופת החגים, כאשר מתוכם כ-490 ₪ ייאבדו.

מנגד, על פי הסקר האחרון של ביטוח לאומי (2021) 265 אלף משפחות חיות בחוסר בטחון תזונתי חמור וכחמישית מאזרחי ישראל חיים באי בטחון תזונתי ברמה כלשהי, ובפרט אחרי משבר הקורונה, מספר הנתמכים בעמותות הסיוע גדל. ארגון לקט ישראל, שעוסק בהצלת מזון ואוסף עודפי מזון מזין ובריא, הציל בשנת 2021 למעלה מ- 25 מיליון ק"ג של תוצרת חקלאית טריה ו- 1.4 מיליון ארוחות, שהועברו ל 223,000 איש מדי שבוע.

"לאורך השנה ארגון לקט ישראל אוסף עודפי תוצרת חקלאית הנתרמת מהחקלאים ועודפי מזון מבושל הנאסף מבסיסי צה"ל, בתי מלון, ארגונים עסקיים וחברות הסעדה. עודפי המזון מועברים לנזקקים באמצעות 263 עמותות ובתי תמחוי ברחבי ישראל" אומר גידי כרוך, מנכ"ל ארגון לקט ישראל.

"לאובדן המזון יש השפעה חברתית, כלכלית וסביבתית.  אנו קוראים לכולם לקחת חלק במאבק לצמצום אובדן המזון למען החברה והכדור עליו אנחנו חיים.  תהנו מהחגים, קנו באחריות וצמצמו את העודפים. אנו גם קוראים לממשלת ישראל להיכנס עמוק לנושא הצלת המזון, כפי שנעשה במדינות אחרות ולהרוויח את היתרונות הרבים הטמונים בפעילות הצלת המזון."

ירקות בפח - בזבוז מזון (צילום: joerngebhardt68, shutterstock)
אובדן מזון בישאל -ירקות ופירות נזרקים הכי הרבה | צילום: joerngebhardt68, shutterstock

איך לצמצם את בזבוז המזון?  

  • תכנון מראש – תכננו מראש אילו מנות תרצו להכין וקנו את המצרכים הנחוצים עבורן, הימנעו ממבצעים על מוצרים לא נחוצים והיצמדו לרשימה.
    תכננו גם את כמות המנות ואת גודלן בהתאם למספר הסועדים כדי לצמצם שאריות שיזרקו.
  • אחסון נכון – שימו לב להנחיות האחסון של המוצרים, אחסנו במקרר, במקפיא או בכלים סגורים כדי לוודא שישמרו לזמן ארוך. אוכל מבושל כדאי לשמור במקרר עד ההגשה כדי למנוע קלקול.
  • ניצול שאריות – אם יש לכם כמות גדולה של חומר גלם נצלו אותו בכמה מנות, אם נשארו מנות מארוחת החג הביאו אותן איתכם לארוחה הבאה, או הכינו מהן משהו חדש.
    אפשר גם להקפיא מנות ולהפשיר בהמשך, וליהנות מאוכל טעים גם אחרי החג!

עוד טיפים שיעזרו לכם לצמצם את בזבוז המזון בצריכה הביתית מחכים לכם כאן