הקיץ כבר בעיצומו, הרחובות שטופי שמש והילדים אפילו מוכנים לשחרר לרגע את הפלאפונים. הבעיה היחידה היא שחם. מאוד מאוד חם. התחממות כדור הארץ הופכת את הקיצים לחמים יותר ויותר והיציאה שלנו מהבית הופכת למשימה שיש להיערך אליה כראוי. זה לא אומר כמובן שנשאר לשבת בחיבוק ידיים מול המזגן. להפך – זה בדיוק הזמן להוציא את הכובעים, משקפי השמש וקרם ההגנה, להכין את הקטנים ולהכיר את הבילויים האולטימטיביים לחופש הגדול. בילויים שהם לא רק כיף וחוויה, הם גם מעשירים ומלמדים ויכולים לעזור לנו להפוך לחלק מהפתרון, במקום להיות חלק מהבעיה. אספנו עבורכם את האירועים, הסיורים והמקומות שהביקור בהם יכלול לא רק חוויה נפלאה אלא גם ערך מוסף סביבתי לכם ולילדיכם:

  1. להשתתף בשבוע המדע והסביבה
    החופש הגדול נפתח עם הזדמנות מצויינת לבילוי מלמד עם הילדים, ועוד בחינם – בשבוע הקרוב, 3 – 7 ביולי יתקיימו בתל אביב ובמוקדים נוספים ברחבי הארץ אירועים מיוחדים של שבוע המדע והסביבה בהובלת האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה ובמטרה להעלות מודעות לסוגיות סביבתיות והשפעתן על חיינו. במהלך השבוע תוכלו להצטרף למגוון סיורי טבע עירוניים, פסטיבל סרטי סביבה, תערוכת עיצוב מקיים, פעילויות הורים וילדים כמו למשל סדנת צמצום בזבוז מזון (צמבו"ז) ועוד מגוון אטרקציות, רובן ללא תשלום.
  2. לסייר בעקבות הפסולת שלנו
    אוקי, יכול להיות שזו לא הכותרת הכי מעוררת תיאבון אבל תתפלאו לגלות כמה הפסולת שלנו יכולה להיות מעניינת! בארץ יש מגוון מפעלי מחזור שפותחים את שעריהם לסיורים לימודיים. תוכלו לבקר עם הילדים בפארק חירייה שם מתקיימים אירועים, הופעות וסדנאות יצירה לכבוד החופש הגדול. בתיאום מראש תוכלו לקפוץ גם למרכז המבקרים של שירותי אקולוגיה בקריית גת. במרכזים הללו תלמדו יחד עם הילדים על תהליכי מחזור, שימוש חוזר וצמצום פסולת. כשתחזרו הביתה תוכלו להמשיך (או להתחיל) להפריד את הזבל הביתי; ניירות, זכוכית; אריזות ופסולת אורגנית. בעקבות הסיור הילדים ישמחו לצאת יחד אתכם ולהשליך כל אריזה לפח המחזור המתאים, או אפילו למצוא רעיונות לשימוש חוזר במוצרים רגע לפני שמשליכים אותם לפח.
  3. להתחדש עם ערך מוסף
    הילדים מבקשים מתנות ובגדים חדשים לכבוד הקיץ? זה לגמרי הגיוני, אבל לא נמאס לכם מעוד סיבוב בקניון? הוא הרי עמוס, מלא פיתויים ולא בדיוק מייצג את הערכים שחשוב לכם ללמד. פתרון יצירתי יהיה לצאת לסיור חנויות יד שניה. הפעילה הסביבתית אור בן עמי מובילה סיורים מרתקים בין חנויות יד שניה עם סיפורים מעניינים, ייעוץ וסטיילינג ומציאות אופנתיות ייחודיות. תוכלו גם לערוך עם הילדים מסיבת החלפות בגדים שכונתית או מכירת חצר ולהפוך את העניין לחוויה משותפת שכוללת שחרור ממה שכבר לא צריך והתחדשות בפריטים חדשים וייחודיים שלא פגעו באף אחד.
  4. לבקר בתערוכה סביבתית
    מעדיפים בילוי במבנה ממוזג? זה מובן לגמרי! צאו עם הילדים למוזיאון ובקרו בתערוכות סביבתיות ברחבי הארץ. במוזיאון הטבע בת"א תוכלו למצוא את תערוכת "זה מתחמם: האקלים, המשבר ואנחנו", המנגישה לקהל הרחב את הנושא המורכב של שינויי האקלים, ומציגה כיצד ידע, מעורבות והירתמות לנושא, יכולים לקדם שינוי משמעותי. התערוכה ממחישה את שינויי האקלים בצורה פשוטה שמתאימה לכל גיל ובאמצעות מיצגים אינטראקטיביים וסרטונים. לאחרונה נוסף לתערוכה מיצג וידאו ארט של האמנית רונית קרת, אשר מוקרן על קלקר שפסלה (בשימוש חוזר) ומעורר את המודעות להמסת הקרחונים.
    עוד תערוכה סביבתית חדשה מוצגת במוזיאון פתח תקווה לאמנות ונקראת - "אם עץ נופל ביער". התערוכה מציגה עשרה פרויקטים חדשים הבוחנים את ההגדרות המשתנות של אדם וטבע, של אנושי ולא אנושי, את המשבר האקלימי והאקולוגי ואת האפשרויות לקיום הדדי. כאשר גן החי ומוזאון הפוחלצים שבתוכו שימשו שדה מחקר והשראה לאמני הפרויקט, ובתערוכה הוא הופך לראשונה למרחב תצוגה אמנותי.
    תערוכת "זה מתחמם" (צילום: דור קדמי)
    צילום: דור קדמי
  5. להכיר בעלי חיים בחוות החופש
    הבסיס של קיימות הוא להצליח לראות את ההשפעות שלנו בני האדם לא רק על עצמנו אלא גם על בעלי החיים סביבנו. בחוות החופש אתם וילדיכם תוכלו לקבל הצצה נדירה אל תוך עולם מקביל, שבו בעלי חיים ובני אדם חיים יחד בהרמוניה ושלום. בחווה מתגוררים בעלי חיים שניצלו מתעשיית המזון מן החי והניסויים ושם הם מקבלים יחס חם, אוהב ושוויוני. בתיאום מראש ישנו סיור שמותאם במיוחד לילדים. הם יזכו ללטף, להתקרב, לשאול שאלות קשות, לצחוק ולהכיר חברים חדשים מכל מני סוגים.
  6. להתחבר לטבע בבית
    האמת היא שאפשר להעביר לילדים את הערכים הסביבתיים שלכם גם מבלי להתרחק יותר מדי מהבית! רעיון אחד הוא לאסוף חומרים שונים וליצור יצירות מגניבות רק מדברים שכבר יש לנו בבית (גלילי נייר טואלט, צנצנות ופחיות שימורים ישנות עובדות כאן נהדר). רעיון נוסף הוא לשתול ביחד גינת ירק קטנה וללמוד יחד עם הילדים כיצד לטפח ולטפל בה. אפילו פעולות קטנות כמו השקייה משותפת של צמחי הבית יכולות להוות דוגמא אישית משמעותית שתשאר עם ילדיכם למשך שנים קדימה.
  7. לצאת אל הטבע ביחד
    לבסוף, וכנראה זו הנקודה החשובה ביותר: צאו עם הילדים אל הטבע! אחרי שנים שבהן בני האדם סגרו עצמם מאחורי קירות בטון, הפרידו את עצמם מהטבע והחלו לצרוך אותו רק כנוף או תמונה רקע, הגיע הזמן להתחבר אליו בחזרה. להרגיש אותו בכפות הרגליים והידיים. לראות אותו מקרוב, להריח ואם אפשר אז גם לנקות קצת. צאו להליכה בים, במעיין או ביער הקרוב. תנו לכל ילד שקית אשפה והדגימו להם כמה נעים להיות בחוץ וכמה קל וחשוב לשמור על הטבע נקי. תוכלו להעזר גם באפליקציית clean coin המדליקה. בעזרתה הילדים יוכלו לנקות את הטבע וגם להרוויח מזה כסף.