בשנים האחרונות אנחנו זורקים הרבה יותר מדי אוכל, אריזות מזון ופלסטיקים שמזהמים את הסביבה. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, מצאו כי מעל ל-30 אחוז מהאוכל שאנחנו מייצרים הופך לפסולת, וככל שאנחנו מייצרים וצורכים יותר, כך גם מתערם לו יותר זבל בעולם.

אז נכון שהתחלנו למחזר וזה באמת מעולה, אבל בינינו – גם עם מאמץ המחזור שחלק מאיתנו מקפידים עליו, העולם מתקשה להתמודד עם כמויות הזבל שאנחנו מייצרים. המחזור הוא כמו פלסטר שמקל על התופעה, אך אינו פותר את שורש הבעיה – אנחנו צורכים ומבזבזים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים.

הדרך להתמודד עם זה היא פשוט לאמץ במטבח הרגלי קנייה ובישול חדשים ואקולוגיים יותר. שינוי האופן שבו אנחנו קונים ומבשלים, והכנה מדויקת של כמות האוכל, יעזרו לנו לחיות בדרך בריאה יותר ואולי גם להציל את כדור הארץ, כי אם כל אחד יעשה אפילו שינוי קטן, יחד אולי ניצור שינוי גדול ומשמעותי.

אז איך תפחיתו את הבזבוז אצלכם במטבח?

  1. קונים באריזות גדולות – מומלץ לקנות מזון ארוז כמו קטניות, דגנים, טחינה ורטבים שונים באריזות חסכון גדולות, כך אתם חוסכים בזריקת פסולת מיותרת.
  2. עם זאת, קונים רק מה שמתאים לצרכים שלכם – נסו להימנע מקניית יתר, קנייה גדולה מדי או בכמות שאינה מתאימה לכם ולמשפחתכם. לפני היציאה לקניות בידקו מה יש לכם ומה חסר, ואם לא בטוחים שצריך – לא קונים, מקסימום תמיד אפשר להשלים.
  3. מאיפה אנחנו קונים את המזון שלנו? גם למקור הקנייה שלנו יש משמעות אקולוגית. נסו תמיד לקנות תוצרת מקומית. מעבר לתרומה לכלכלה המקומית, יש לזה כמה יתרונות סביבתיים, גם פחות אריזות וגם מינימום שינוע שדורש דלק, ובשורה התחתונה – פחות נזק סביבתי.
  4. שחררו את השקיות מהסופר ועברו לשקיות בד – אם אתם הולכים לקניות, קחו אתכם תיק או שקיות בד על מנת להימנע מרכישת עוד ועוד שקיות. אם אתם נוהגים לעשות משלוחים, כתבו בהערות בקשה לשקיות להימנע משימוש בשקיות במידה וניתן. זו פעולה קטנטנה אך משמעותית ביותר.
  5. קנו בתפזורת – הימנעו מקניית פירות וירקות שארוזים בפלסטיק וחפשו את המקומות שמוכרים את הפירות והירקות בארגזים גדולים עם כמה שפחות אריזות מיותרות לזריקה. גם אגוזים, קטניות ואפילו דגנים אפשר למצוא היום בלא מעט מקומות בקנייה בתפזורת במשקל, פשוט מגיעים עם קופסת פלסטיק או צנצנת זכוכית בשימוש חוזר וממלאים.
  6. קנו ירקות ופירות עונתיים – אכילה עונתית גם בריאה ונכונה יותר לגוף שלנו וגם בעלת משמעות סביבתית. פירות וירקות שאינם בעונה, לרוב דורשים ייבוא ושינוע – והיינו רוצים להימנע מכך.
  7. חפשו לקנות מזון טרי ובקנייה ישירה ממגדלים – כך תוכלו לרכוש גם בכמויות גדולות יותר ולמנוע את האריזות המיותרות.
  8. איסוף ירקות שכבר לא בשימוש - יש הרבה מגדלים שזורקים סחורה שנחשבת לפגומה אך היא לגמרי מתאימה לאכילה. כמובן שחשוב לקנות ולתמוך בחלקאות, אבל גם אפשר לחסוך את זריקת הזבל ולנצל אותו.
    אישה חותכת ירקות (צילום: loooby, Istock)
    טרי יותר, טעים יותר, אקולוגי יותר | צילום: loooby, Istock
  9. גדלו בעצמכם – למתקדמים שביניכם שחיים לצד גינות, שתלו באדמה את הפירות והירקות שלכם ובכך תקטינו גם את החשיפה שלכם לחומרים שאינם אורגנים וגם את הצורך באריזה ובשינוע. לאלו מכם שחיים במגדלים, גם השקעה קטנה בעציצים של עשבי תיבול, תעזור לכם לחיות חיים אקולוגיים יותר.
  10. מכינים דברים שבאמת אוהבים ומתכוונים לאכול – הגענו לבישול עצמו, חשוב שנכין רק דברים שאנחנו אוהבים ומתכננים לאכול אחרת מה שיקרה כמובן – נזרוק את האוכל לפח. אנחנו חיים בתרבות השפע והורגלנו לזרוק בכמויות, אבל אם נחשוב על מה אנחנו באמת אוהבים לאכול, מה בריא לנו והאם אני באמת הולך לאכול את הכמות הזו, לא נצטרך לזרוק שום דבר.
  11. אוכל פשוט להכנה –בישול אקולוגי הוא בישול יחסית פשוט להכנה, שמכיל מרכיבי מזון טבעיים ופשוטים ודורש מינימום מוצרים ארוזים. כלומר – יותר מזונות מהצומח שניתן לקטוף מהעצים, אך גם קטניות, דגנים טחינה וכ'ו.
  12. בשלו מדי יום ליומו – על מנת שלא לזרוק אוכל הכינו מנות מדודות שמספיקות לאותו יום, ולא סירי ענק. אופציה נוספת היא לבשל כמות גדולה מראש ולהקפיא חלק מן המזון לשימוש בימים אחרים.
  13. נצלו את חום התנור לכמה תבשילים ביחד – גם חיסכון בחשמל זה לחשוב אקולוגי. אם כבר הדלקתם תנור נצלו את זה והכינו בו כמה דברים בו זמנית.
  14. אחסנו חכם – על מנת למנוע זריקת מזון, חשבו כיצד לאחסן את המזון בדרך שלא תתקלקל, לדוגמא: הקפיאו מזון שלא תספיקו לאכול, שמרו קמחים בצנצנות זכוכית במקרר ואל תשכחו להשתמש קודם כל במה שכבר פתוח לפני שאתם פותחים עוד מוצר מאותו הסוג.
    צנצנות אורז (צילום: שאטרסטוק)
    לקנות בתפזורת, לאחסן נכון | צילום: שאטרסטוק
  15. העבירו את זה הלאה - נתקעתם עם מנה או מוצר שכנראה לא תאכלו? הכנתם כמות גדולה שכנראה לא תספיקו לסיים לפני שהמזון יתקלקל? או שתנסו לשדרג אותו ולהכין ממנו משהו חדש או שפשוט תעבירו אותו הלאה – אפשר למסור למי שזקוק, להציע לשכנים, או אפילו לפרסם בקבוצת הפסייבוק או הוואטסאפ השכונתית.
  16. אל תשכחו למחזר בסוף - מיינו את האשפה למקומות המתאימים. הצטברות פסולת מסכנת את הסביבה, היא פוגעת בבעלי החיים, בקרקעות, במי תהום ונזקים נוספים. הדרך הכי טובה להשפיע למען איכות הסביבה מעבר ליצירת פחות פסולת היא למחזר אותו לטובת מוצרים חדשים ושמירה על הסביבה. את האריזות של המזון שלא ניתן לעשות בהם שימוש חוזר ניתן להשליך לפח המיחזור המתאים, ולמתקדמים – ממולץ להפריד גם את האשפה האורגנית לקומפוסט השכונתי, או ליצור אחד בחצר ביתכם.