"החפצים שלנו מספרים את הסיפור שלנו. תעברו על החפצים שלכם ותקראו את הספר שלכם. מי אתם, איפה אתם, איך הגעתם דווקא לכאן ומה הדרך שעברתם", כך פותחת אנאבל קופרלי, מלווה תהליכי שינוי דרך שיטת קונמארי את שיחתנו. בימים אלו רבים מאיתנו מארגנים ומחדשים את הבית לכבוד חג הפסח. תוך כדי האריזות והניקיונות אנחנו תוהים – האם הפעם נצליח לשמור על הבית מסודר לאורך זמן? איך יכול להיות שאנחנו משקיעים ומשקיעות בכך שעות רבות שיורדות לטמיון? כאן שיטת קונמארי נכנסת לתמונה. רבים מכירים את שיטת קונמארי בתור שיטה יפנית לסידור וארגון הבית, אבל האמת היא שיש בה הרבה מעבר לזה.

קונמארי היא שיטה שהומצאה על ידי מארי קונדו. במשך שנים היא עבדה כמסדרת בתים מקצועית אך התאכזבה לראות שרוב לקוחותיה חוזרים ומתלוננים שביתם התבלגן זמן קצר לאחר שעזבה אותו. משום כך היא יצרה שיטה חדשה, שכוללת פסטיבל סידור חד פעמי לצד שינוי תפיסתי־תודעתי – שבאמת מחזיק מעמד. בשיטת קונמארי מתחילים מכתיבת חזון כללי לחיים שלנו. זאת מתוך הנחה שמטרת החפצים סביבנו היא לשרת אותנו ואת אורח החיים שאנחנו חולמים עליו. לאחר מכן מסדרים את כל החפצים שברשותנו על פי קטגוריות: ביגוד, ספרים, ניירת, קומונו (המילה היפנית ל"כל השאר") ולבסוף - חפצים סנטימנטליים. הסידור נעשה על פי סדר קבוע ובסופו נשארים רק החפצים שתומכים בחיים שלנו.

אם זה עדיין נשמע לכם קצת כמו סינית (יותר נכון - יפנית), אתם לא לבד. מדובר בתהליך ארוך ומשמעותי. "יש אנשים שמפחדים להתחיל לקנמר כי זה דורש זמן ומחויבות. בפועל - הם מבזבזים שעות על גבי שעות בכל יום כדי לסדר את הבית שלהם. הם רוצים סדר, אבל קשה להם להתעמת עם החפצים. למה? כי החפצים הללו מסמלים בצורה כזאת או אחרת אותם ואת הבחירות שהם עשו. כשאני מקנמרת יש לי הזדמנות להתבונן על עצמי מעוד זוויות, לקבל את עצמי כמו שאני היום וגם לדעת שאני יכולה לשנות את מה שפחות מתאים לי. אני עוברת על החפצים ובודקת האם הם תומכים את החזון שלי או לא. בסופו של דבר הבית שלכם צריך להיות המקום בו אתם מרגישים הכי טוב – חדר טיפולים אישי שיצרתם לכם ובו אתם מטעינים את עצמכם, מוזיאון פרטי של החפצים האהובים עליכם", מסבירה אנאבל.

לקנמר? זה פועל אמיתי?

"זה פועל שאני המצאתי לביצוע תהליך קונמארי", היא צוחקת. "כי זו לא רק שיטת סידור. זה תהליך שינוי. אנשים רגילים לדבר על סדר בבית בצורה מאוד שלילית. הם שואלים - מה אני יכול להעיף או לזרוק? ממה אני יכולה להפטר? לתהליך קונמארי מגיעים בגישה חיובית. זו הסיבה שזה נקרא - פסטיבל סידור. זו אחת הסיבות שבזכותן הסדר מחזיק מעמד. מתמקדים במה שכן ולא במה שלא. לדוגמה – אם אני אגיד לך עכשיו כנסי לארון שלך ותבחרי עשרה פריטים שאת צריכה לזרוק מיד. זאת לא תהיה החלטה פשוטה נכון? לעומת זאת אם אני אבקש ממך להוציא ממנו עשרה פריטים שאת הכי אוהבת בעולם - את לא תתבלבלי. את ישר תגשי אליהם. את תדעי מה עושה לך טוב".

אנאבל קופרלי (צילום: ברצי גולדבלט)
צילום: ברצי גולדבלט

לפי אנאבל, פסטיבל הקונמארי הוא ממש כמו אימון בקבלת החלטות. במשך תקופת הסידור, שיכולה להתפרס על מספר ימים או שבועות, אנחנו צריכים לקבל החלטה לגבי כל אחד ואחד מהחפצים שלנו. בהתחלה זה אולי קשה ומבלבל, אך ככל שאנחנו מאמנים את תשומת הלב והאינטואיציה נגלה שקל לנו יותר לבחור. האימון הזה יוכל לאחר מכן לסייע לנו גם בקבלת החלטות בתחומים אחרים בחיינו. "הסידור הפיזי הוא פשוט אימון. ההחלטות הקטנות לגבי החפצים מכינות אותנו להתמודדות עם השאלות הגדולות בחיים בצורה יותר קשובה ואינטואיטיבית. כשאנחנו מסדרים, אנחנו רגילים לחשוב על חפצים בצורה רציונלית. אנחנו מסתכלים על חולצה ושואלים - כמה היא עלתה? כמה זמן לא לבשתי אותה? אנחנו עושים חישוב שאמור לעזור לנו להגיע להחלטה. זה בסדר, אבל קונמארי עוזר לנו לאמן גם את מדד הלב. אצל ילדים רואים את זה הכי טוב. הם יודעים מיד מה הם רוצים שישאר איתם וממה הם מוכנים להיפרד בהודיה", היא אומרת.

מה הכוונה ב"להיפרד בהודיה"?

"אני מאמינה שכל חפץ בא ללמד אותנו משהו. נגיד ואני מוציאה חולצה מהארון ומבינה שהיא כבר לא תואמת את החזון שלי. אז אני נזכרת ברגעים היפים שלי עם החולצה הזאת ומבינה שאני יכולה להיפרד ממנה ולשמור רק את הזכרונות. אפילו אם זה חפץ שלא השתמשתי בו אף פעם, אני מודה לו שהוא לימד אותי מה אני לא צריכה ומה לא מתאים לי. זו עוד סיבה שהשיטה הזו עובדת אחת ולתמיד. את השאלות שאנחנו שואלות בזמן הסידור הפיזי, אנחנו נשאל גם כשנהיה בחנות ונתלבט אם לקנות משהו חדש. נבדוק - האם זה תומך במי שאני היום? בחזון שלי?", אנאבל מפרטת. 

החפצים שמהם אנחנו נפרדים מפנים מקום לדברים חדשים לצמוח. "חפצים יכולים להשפיע באופן משמעותי על מערכות היחסים שלנו עם הילדים, עם בן או בת הזוג וגם עם חברים. אני זוכרת שפעם מישהי אמרה לי - החלום שלי זה לארח בחג אבל אני מתביישת שיראו את הבלגן. החפצים שלה מנעו ממנה לעשות את מה שהיא רוצה וליהנות עם חברים שלה. אחת התוצאות של הסדר היא שפתאום החפצים כבר לא עומדים בינינו לבין היקרים לנו. אני זוכרת שפעם עבדתי עם זוג וכל אחד מהם בנפרד כתב בחזון שהוא רוצה לסיים את הערב יחד עם תה במרפסת. שני אנשים גרים באותו בית, כותבים את אותו החזון אבל אף פעם לפני כן לא שיתפו בו אחד את השניה! זמן קצר אחרי התהליך הם עברו לדירה עם מרפסת".

View this post on Instagram

A post shared by אנאבל✨AnnaKup ✨ קונמארי ואני (@anna.kup)

תהליך קונמארי הוא הזדמנות לשהות ולשאול שאלות בתוך עולם מאוד מהיר. אמנם סדר פסח נועד לפני הכל כדי להפרד מפירורי הלחם, אבל בשילוב קונמארי הוא יכול לסייע לנו להפרד מכל מה שכבר החמיץ בחיינו. להתמסר לחיים שאנחנו באמת רוצים ורוצות לחיות. לנקות גם את הרגשות השליליים ולאפשר להתחלה חדשה לפרוח.