במקביל לועידת האקלים שמתקיימת בימים אלו בגלזגו, גם ציינו השבוע את יום הטבעונות הבינלאומי. היום כבר ידוע שמעבר לתזונה מן הצומח הוא אחת הדרכים המרכזיות להפחית את טביעת הרגל האקולוגית שלנו ולהטיב עם הסביבה שלנו, וגם עם בריאותנו ועם בעלי החיים. עדיין לא משוכנעים? הנה 5 סרטים דוקומנטריים שעוסקים בתזונה מן הצומח מהיבטים שונים וישנו את כל מה שחשבתם על טבעונות:

  1. What the Health
    הסרט שיצא ב-2017 ושנקרא בעברית 'מה בשם הבריאות' ינפץ לא מעט מיתוסים בנוגע למה שאתם חושבים שבריא לכם. יוצר הסרט הוא קיפ אנדרסון, שיצר גם את Cowspiracy, שעוסוק בנושא התזונה מזווית סביבתית יותר, אך בסרט הזה מנסה אנדרסון לבחון את אמיתות הבריאות שכולנו גדלנו עליהן ולהבין האם בשר, ביצים וחלב באמת טובים לנו. הוא מראיין רופאים ומומחים שמדברים על השפעתה של תזונה מן החי על הבריאות שלנו, ואף חושף קשרים מדאיגים בין תעשיית המזון לתעשיית התרופות.
    הסרט בוחן את הקשר בין התזונה שלנו לבין מחלות כמו סרטן וסוכרת ואף מציע כי תזונה מן הצומח יכולה לביא לשיפור במצבם של חולים במחלות כרוניות.
  2. Cowspiracy
    Cowspiracy שיצא ב-2014 הוא סרט סביבתי יותר מאשר סרט על תזונה. הוא בוחן את השפעת חקלאות בעלי החיים על הסביבה, ונכון, היום כבר ידוע שתעשיית המזון מן החי אחראית על חלק ניכר מפליטות הפחמן, אך לזמנו הוא היה פורץ דרך. הסרט עוסק גם בשאלה מדוע ארגוני סביבה רבים  נמנעים מלהתייחס לגורם הכה מרכזי בהתחממות כדור הארץ, כאשר בצירוף נתונים מהאו”ם ומארגונים ממשלתיים, עוקב קיפ אנדרסון אחר התנהלותם של הארגונים הסביבתיים, בוחן את הפתרונות הקיימים ושואל – מדוע אף אחד לא עושה דבר בנושא? 7 שנים אחרי שיצא, ובימים שבהם משבר האקלים נמצא בכותרות, השאלה עדיין עומדת בעינה והגילויים החשובים שמופיעים בסרט עדיין רלוונטיים.
  3. Seaspiracy
    בדומה ל-Cowspiracy גם Seaspiracy, שיצא מוקדם יותר השנה בנטפליקס והכה גלים, עוסק בעיקר בנזק הסביבתי שיוצרת תעשיית המזון, כשהפעם על המוקד תעשיית הדיג. הסרט תוכנן לעסוק בבעיית הפלסטיק באוקיינוסים, אך במהלך העבודה עליו גילה היוצר עלי טיבריזי, כי יש לאוקיינוס בעיות חמורות בהרבה.
    הסרט חושף כי למרות שארגוני סביבה רבים בעולם עוסקים בזיהום הפלסטיק באוקיינוסים, רוב הזיהום הימי הוא בכלל תוצאה של דיג, כאשר כ-46% מהפסולת הימית הם למעשה רשתות דיג. וזה לא הכל, הסרט חושף אמיתות קשות נוספות על השפעת פעולות האדם על האוקיינוסים, ביניהן הפגיעה של תעשיית הדיג במליוני בעלי חיים ימים, והרס של מערכות אקולוגיות קריטיות.
  4. The Game Changers - כוח טבעי
    חשבתם שטבעונים הם עייפים וחלשים? קבלו את הסרט שיגרום לכם לחשוב אחרת. הסרט 'כוח טבעי' שיצא ב-2019 (גם הוא זמין בנטפליקס) עוקב אחר סיפורו של ג'יימס וילקס, לוחם אמנויות לחימה משולבות, שנפצע ונאלץ להפסיק את פעילותו הספורטיבית, ומנסה להאיץ את החלמתו דרך תזונה. במהלך הסרט הוא חוקר את התזונה הטבעונית, ובודק האם יש אמת מאחורי הדעה הרווחת לפיה חלבון מן החי הכרחי עבור ספורטאים. וילקס מראיין במהלך הסרט ספורטאים טבעוניים העוסקים בענפי ספורט שונים, ומגיעים להשיגים גבוהים, ואף לתוצאות טובות יותר מלפני המעבר לתזונה מן הצומח.
    הסרט מוכיח לא רק שאפשר בהחלט להיות ספורטאי מצליח גם ללא חלבון מן החי, אלא גם שתזונה מן הצומח יכולה לסייע להחלמה ולבניית השרירים.
  5. Meat Me Halfway
    Meat Me Halfway שיצא גם הוא השנה דווקא לא נוצר במטרה לשכנע אתכם להפוך לטבעונים. היוצר בריאן קטמן דוגל בגישה של הפחתה, וחוקר במהלך הסרט למה כל כך קשה לנו להפחית את צריכת הבשר שלנו, למרות ההבנה שתעשיית המזון מן החי מזיקה לא רק לחיות עצמן אלא גם לנו ולסביבה.
    שם הסרט בעצמו הוא משחק מילים בין Meat (בשר) ל-Meet (מפגש) וקטמן מציע בו גישה לפיה אפשר להיפגש באמצע ולמצוא דרך ביניים, שבה ניתן להפחית בצריכה מבלי לשנות לחלוטין את כל אורח החיים. הסרט מלווה את מסעו האישי של קטמן, שמנסה בעצמו להפחית באכילת בשר ודוגל בגישה של "מתינות בעולם של קיצוניות", ובמהלכו הוא מראיין מומחים שונים ומנסה לרדת לשורש העניין.

המלצת בונוס: הרצאת ה-10 מיליון

אם גדול עליכם לשבת ולצפות עכשיו בסרטים דוקומנטרים באורך מלא, אבל אתם בכל זאת רוצים ללמוד עוד על תעשיית המזון מן החי ועל הסיבות השונות לעבור לתזונה מן הצומח אנחנו ממליצים בחום על צפייה ב'הרצאת ה-10 מיליון' של עמותת ויגן פרנדלי. בהרצאה, שאורכה פחות מ-40 דקות וזמינה לצפייה ביוטיוב, סוקר עמרי פז מייסד העמותה את ההיבטים השונים בהם התזונה שלנו משפיעה עלינו - בריאות, סביבה וכמובן חמלה, ומציג נתונים ומחקרים בנושא. ההרצאה פורסמה לפני חודשים ספורים וכבר הגיעה למעלה מ-3 מליון צפיות.