אנחנו משפיעים על הסביבה שלנו כמעט בכל בחירה שאנו עושים, אבל לחיות ירוק יותר לא בהכרח דורש שינויים גדולים באורח החיים, מספיק לשנות בקטנה כמה הרגלים וכבר עשיתם הבדל גדול. בואו לבדוק מה עשיתם – או לא עשיתם למען הסביבה ב-2021, ובחרו מה ההרגלים החדשים שתנסו להתמיד בהם ב-2022:

אופנה
תעשיית האופנה והטקסטיל היא אחת מהמזהמות ביותר, היא אחראית על לפחות 10 אחוז מפליטות גזי החממה המשפיעות על ההתחחמות הגלובלית, היא נצלנית כלפי העובדים בה ובזבזנית במשאבים, ולכל זה אחראים בסוף אנחנו- הצרכנים, שממשיכים לקנות בקצב מסחרר. מה אפשר לעשות? פשוט לצרוך אופנה אחרת ולהפסיק לממן את הואפנה המהירה:

  1. לקנות יד שנייה – אם יש לכם דעות קדומות כלשהן על יד שנייה, זה הזמן לזנוח אותן ולצלול פנימה. יד שנייה זה לא מלוכלך או מגעיל, למעשה הרבה פעמים מדובר בפריטים כמעט חדשים שנמכרים אחרי שימוש או שניים או אפילו לא נלבשו כלל. בלא מעט חנויות יד שנייה אפשר למצוא כם פריטי וינטג' ייחודיים ואופנתיים שישדרגו לכם את הסטייל. אתם תרוויחו בגדים חדשים, והבגדים יקבלו בית חדש ולא יגיעו להטמנה או שריפה.
  2. למחדש – במקום לקנות בגדים חדשים תחדשו את הבגדים שכבר יש לכם – לתקן בגדים קרועים, לקצר, להיצר, להפוך שמלה לחולצה, מכנסיים לחצאית ומה לא? אפשרויות המיחדוש אינסופיות ומאפשרות לכם ליצור מלתחה ייחודית שתואמת את טעמכם האישי, בלי שום נזק לסביבה.
  3. להעביר הלאה – לכולנו יש נטייה לאגור ולהעמיס, על הבית ועל הארון, ואנחנו בחלט בעד לשחרר מפריטים שכבר לא משמשים אתכם. אבל לאן מעבירים? כמות התרומות בארץ עולה בהרבה על הצורך ולכם רוב הבגדים שאנו תורמים נטמנים באדמה או מועברים למדיניות עניות, ובסוף נטמנים שם. לכן את הבגדים שאתם כבר לא רוצים עדיף להעביר ישירות למי שאנחנו יודעים שיעשה בהם, עוד אפשרות היא  למכור את הבגדים, כך תדעו שמי שרוכש באמת ישתמש בהם, או לארגן מסיבת החלפות שבה תוכלו להיפרד מהבגדים שלכם וגם להתחדש באחרים, בחינם.
    להעדיף אופנה איטית ויד שנייה (צילום: Lolostock, shutterstock)
    להעדיף אופנה איטית ויד שנייה | צילום: Lolostock, shutterstock


    תזונה
    למה שאנחנו אוכלים יש השפעה אדירה לא רק על הבריאות שלנו ומצב הרוח שלנו, אלא גם על הסביבה, אימוץ הרגלי תזונה בני קיימא יכול לעשות הבדל ענק:
  4. להפחית את צריכת הבשר – תעשיית המזון מן החי אחראית על יותר פליטות מזהמות מכל אמצעי התחבורה גם יחד. מבין כולם, גידול בקר הוא המזהם ביותר, ולכן הפחתה בצריכת בשר בקר יכולה להפחית משמעותית את טביעת הרגל הפחמנית שלכם. 
  5. לתכנן מראש ולהימנע מבזבוז מזון – ישראל נמצאת במקום השני בבזבוז מזון מבין מדינות ה-OECD עם כ-2.5 מיליון טון מזון שנזרקים בישראל בכל שנה. אם תבחנו את הזבל הביתי שלכם, תגלו שכנראה גם אצלכם הרבה ממנו הוא שאריות שלא נאכלו, או מוצרים שהתקלקלו ונזרקו עוד לפני שהספקתם להשתמש בהם. איך מתגברים על זה? מתכננים מראש מה וכמה קונים, מכינים ארוחות ממה שיש לנו, מנצלים ירקות ופירות כל עוד הם טריים ומכינים אוכל בכמויות שמתאימות למשפחה שלכם.
  6. לאכול בבית – בהמשך ישיר לסעיף הקודם, אם אתם נוטים להזמין הרבה משלוחים וטייק אוואי או לאכול הרבה בחוץ, כדאי שתתחילו לאכול יותר בבית. גם תחסכו כלים חד פעמיים ושינוע במשלוח וגם תנצלו את מה שכבר יש לכם במטבח.
    המדריך לטבעוני המתחיל (צילום: אוכלת המבורגר טבעוני, shutterstock)
    לצמצם את צריכת הבשר ולהפחית בטייק אוואי | צילום: אוכלת המבורגר טבעוני, shutterstock


    תחבורה
    לאופן בו אנחנו מתניידים בעולם יש השפעה עצומה על רמות זיהום האוויר ופליטות הפחמן, לבחור קצת אחרת יכול להעשות שינו משמעותי:
  7. לוותר על הרכב כשאפשר– הפקקים גם ככה מעייפים, אז זה הזמן לבחור דרך אחרת. היעזרו בתחבורה הציבורית ככל שניתן, סעו על אופניים, או לכו ברגל כשמדובר במרחקים קצרים. אפשר גם לעשות קארפול עם קולוגות שגרים בסביבה, ואפילו לעבוד מהבית יום (או יותר) בשבוע יחסוך לכם לא מעט דלק וזמן בפקקים.
  8. לטוס פחות – אז נכון, כרגע האומיקרון גם ככה די מגביל אותנו, אבל בתקווה שגם הגל הזה יעבור ונחזור לשגרה בקרוב, אל תמהרו לעלות על מטוס ולברוח מכאן. נסו לעשות יותר חופשות בארץ במקום, וצמצמו את שעות הטיסה שלכם ככל שניתן.
    רוכבת על אופניים (צילום: blubel-unsplash)
    יש לא מעט דרכים להתנייד בלי לזהם | צילום: blubel-unsplash


    צרכנות
    אנחנו חיים בעולם של שכולו צריכה, וכולנו צרכנים אבל לאופן בו אנחנו קונים, וגם למה שאנחנו קונים יש לא מעט השפעה סביבתית:
  9. לקנות רק מה שצריך – בעולם של שפע ואין־סוף אפשרויות קל מאוד להתפתות לרכישות מיותרות, בין אם מדובר בבגדים, מזון או גאדג'טים מחקרים מראים שאנחנו בכלל לא משתמשים ברוב הדברים שאנחנו קונים, אז חבל על הכסף וגם על כל המשאבים שהוקדשו לייצור ושינוע המוצרים שיסיימו את חייהם במטמנה, בואו נקנה חכם, ונתחיל מלרכוש רק מה שאנחנו באמת צריכים ובאמת ישמש אותנו.
  10. לקנות בתפזורת – קנייה בתפזורת היא דרך נהדרת להימנע מאריזות מיותרות שיגיעו למחזור במקרה הטוב ולהטמנה במקרה הרע. חנויות שמאפשרות קנייה בתפזורת של קטניות, אגוזים, דגנים מוצרי יסוד ואפילו מוצרים כמו שמן וטחינה, חומרי ניקיון והיגיינה הולכות ונהיות נפוצות יותר ג כאן בארץ. איך זה עובד? מגיעים מהבית עם צנצנות, שקיות, בקבוקים או כל אריזה מתאימה; שוקלים, ממלאים ומשלמים רק על מה שקניתם ולא על האריזה המיותרת.
    קנייה בתפזורת (צילום: maramorosz, shutterstock)
    לקנות בתפזורת עם כלים שכבר יש בבית | צילום: maramorosz, shutterstock
  11. לעשות שימוש חוזר בשקיות – שקיות רב פעמיות שקונים במיוחד ועשויות בד הן לא בהכרח יותר אקולוגיות, מה כן יותר אקולוגי? להשתמש כמה שיותר פעמים באותן שקיות. אם כבר יש לכם בבית מלא שקיות ניילון שאגרתם בעבר אין סיבה לקנות שקיות ייעודיות, עדיף לנצל כמה שיותר את אלו שכבר ברשותכם, ולהשתמש במה שיש עד שיתבלה ויסיים את חייו בפח. אין לכם שקיות מיותרות בבית? השקיעו פעם אחת והצטיידו בכה שקיות רב פעמיות איכותיות שילוו אתכם שנים. כך או כך, פשוט אל תיקחו שקיות ניילון חדשות בסופר, או בשום מקום אחר.
  12. לקנות מקומי ולוותר על משלוחים – בשנים האחרונות התרגלנו להזמין הכל דרך הרשת, אבל בין אם מדובר על בגדים או מזון, לקנות מקומי זה גם טוב לכלכלה הישראלית וגם ידידותי יותר לסביבה וחוסך שינוע מזהם ממדינות רחוקות. השתדלו גם לקנות בחנויות פיזיות ולוותר על משלוחים, וגך תחסכו את חומרי האריזה שהולכים לפח ברגע שאתם פותחים את האריזה.

    בבית
    הבית שלנו הוא המקום בו אנחנו מחליטים, וכאן יש לנו את היכולת להשפיע בגדול עם פעולות קטנות שיהפכו את הבית שלנו לירוק יותר, ויהוו דוגמה גם לילדים, ואפילו לאורחים שמגיעים לבקר:
  13. לחסוך בחשמל – כל כך הרבה פעולות קטנות יכולות לחסוך גם בחשבון החשמל שלכם וגם באנרגיה: הקפידו לכבות אורות כשאתם יוצאים מהחדר, נתקו מהחשמל מטענים ושאר מכשירים כשהם לא בשימוש, שימו טיימר לדוד, כוונו את המזגן ל-25 מעלות בקיץ ו-21 בחורף, ואם אתם קונים מוצר חשמלי חדש וודאו שהוא חסכוני ושהדירוג האנרגטי שלו גבוה.
  14. לחסוך במים – 'חבל על כל טיפה' שרו לנו כשהיינו ילדים בגן, ולמרות שהימים האחרונים היו גשומים למדי מים הם עדיין משאב חשוב ומוגבל וכדאי להשתמש בו בחכמה. אז סגרו את הברז כשאתם מסתבנים או מצחצים שיניים, נצלו מים בשימוש חוזר להשקייה או שטיפת הרצפה, והעדיפו מדיח על שטיפת כלים ידנית – זה לא רק יותר קל, זה גם יותר אקולוגי.
    מדיח כלים (צילום: shutterstock​)
    מדיח זה גם נוח וגם חסכוני במים | צילום: shutterstock​
  15. לבחור ירוק גם במוצרי הניקוי וההיגיינה – באופן אירוני אחד הדברים הכי מזהמים בבית הוא דווקא החומרים שאנחנו משתמשים בהם עבור ניקיון. בניקיון הבית בחרו בחומרי ניקוי אקולוגיים ללא חומרים כימיים מזהמים, העדיפו מטליות רב פעמיות על מגבונים והחליפו את הסקוץ' בליפה טבעית או במברשת. ומה לגבי ניקיון הגוף וההיגיינה האישית? בחרו בסבון ושמפו מוצקים וותרו על אלו שמגיעים בבקבוקי פלסטיק, החליפו את מברשות השיניים בכאלו מבמבוק, ולנשים שבינינו, שחררו מהטמפונים והפדים החד פעמיים ועברו לגביעונית או תחתוני ווסת.
  16. להפריד פסולת למחזור וקומפוסט – נייר, קרטון זכוכית, אריזות וגם מוצרי אלקטרוניקה – לכל סוג של פסולת יש פח מחזור ייעודי. מיינו את האשפה שלכם והעבירו אותה לפח המחזור המתאים, כך שתהפוך למשהו חדש במקום להטמן באדמה. מהזבל האורגני שלכם (קליפות ושאריות מזון) תוכלו לעשות קומפוסט ולדשן בו את הגינה, ואם אתם פחות בקטע בטוח תמצאו מישהו אחר עם קומפוסט בשכונה שישמח לקבל גם את הזבל שלכם.
  17. להימנע מחד פעמי – הרבה יותר כיף לאכול בבית מכלים אמיתיים, זה יותר חגיגי, יותר נוח, יותר בריא וגם יותר זול (בטח אחרי העלת המס) ומעבר לכל אלו זה הרבה יותר ידידותי לסביבה. אבל לא רק כלים, נסו לוותר על החד פעמי גם בדברים אחרים בבית – קשיות, בקבוקי מים, אביזרי ניקיון והיגיינה, ולהורים שבינכם – כן גם בחיתולים.
  18. לחגוג קצת אחרת – כשאתם מדמיינים מסיבת יום הולדת את מדמיינים בלונים, קונפטי וסט חד"פ מאוייר? הגיע הזמן להתקדם לחגיגה ירוקה יותר. ותרו על הבלונים המזהמים והשתמשו במקום בקישוטי נייר רב פעמיים שתוכלו לאחסן ולהוציא שוב ביום ההולדת הבא, אם אתם ממש משקיענים אפשר גם להכין קונפטי אקולוגי מעלים יבשים. ומה לגבי כלים? במקום לקנות סטים של חד"פ פשוט שכרו כלים או שאלו אותם מפרויקט רב פעמי.
    zero waste (צילום: LanaSweet, shutterstock)
    להגמל מחד-פעמי, בכל התחומים | צילום: LanaSweet, shutterstock


    ביום־יום
    גם בתנהלות היומ־יומית שלו, בין אם אנחנו שותים קפה עם חברים, מטיילים על חוף הים, או מנהלים שיחת חולים עם קולדה במטבחון, למעשים שלנו יש השפעה, והם יכולים ליצור אימפקט סביבתי חיובי:
  19. לשתות מרב פעמי – להסתובב תמיד בתיק עם בקבוק מים רב פעמי לא רק יגרום לכם לשתות יותר, הוא גם ימנע שימוש בהמון כוסות חד פעמיות – במשרד, בפגישות או בהמתנה לרופא. אם אתם שותים הרבה קפה בחוץ, ותרו על כוס הטייק אוואי ודאגו להגיע עם כוס קפה רב פעמית שבה יכינו לכם את הקפה.
  20. לנקות סביבכם –  משתזפים על חוף הים או יוצאים לטיול בטבע? קחו אתכם שקית ואספו את הפסולת שאתם נתקלים בה בדרך. נכון להרים כמה קשיות ובקבוקים לא ממש יציל את העולם, אבל אם כל אחד ירים קצת הסביבה שלנו בהחלט תהיה נקייה יותר, ועל הדרך גם תעוררו את המודעות ותשמשו דוגמה אישית למי שסביבכם.
  21. לתרום לארגונים ופעולות סביבתיים – גם אם אין לכם הרבה זמן להשקיע בפעולות למען הסביבה, ועוד לא הצלחתם לממש את כל הסעיפים ברשימה הזו, אחת הדרכים לעשות למען הסביבה היא פשוט לתרום כסף לארגונים שעוסקים בתחום. יש לא מעט ארגונים ופעולות למען הסביבה, מיוזמות לניקוי חופים ועד מחאות משפטיות, בחרו מה המטרה שאיתה אתם מזדהים ותרמו לה באופן חד פעמי או חודשי לפי יכולתכם.
  22. לדבר על זה עם אחרים – כשמדובר בשמירה על הסביבה דוגמה אישית היא ללא ספק הכי חשובה. אבל לא כולם רואים מה אתם עושים אצלכם בבית למען הסביבה, ולכן שווה גם לדבר על זה עם אחרים, לשתף בחשיבות המחזור, לספר על נזקי הפלסטיק או על תעשיית האופנה ולתת לסובבים אתכם טיפים ורעיונות איך גם הם יכולים להתחיל את השנה הזו קצת ירוק יותר.
    קנייה בתפזורת (צילום: shutterstock)
    חנות אפס פסולת, קנייה במשקל | צילום: shutterstock