ל"ג בעומר נחשב ביהדות ליום שמח שבו יוצאים ממנהגי האבלות המתקיימים בספירת העומר, אך האם השמחה הזו חייבת לכלול פגיעה בכדור הארץ שלנו ובבריאות הקולקטיבית והאישית שלנו? מדי שנה אותו סיפור – אנחנו מקבלים הזמנות למדורות עם רשימת מכולת למדורה ובה כל אחד נדרש לשבץ את עצמו להביא נקניקיות, תפוחי אדמה בנייר כסף, בשרים, מרשמלו, והמון המון חד פעמי, שכל מדינת ישראל צורכת בבת אחת (ולכדור שלנו לא ממש מזיז של"ג בעומר). גם לגוף שלנו לא ממש משנה אם ל"ג בעומר או כל יום אחר כשהוא מקבל העמסת מרשמלו ותפוחי אדמה מוקרמים לצד נקניקיות מעובדות. אז מה עושים? אולי ננסה השנה אחרת.

איחוד מדורות או בכלל לא

האם לעשות מדורה או לא? מדובר בדילמה שעולה בכל שנה ועדיין המדורות נמשכות כדרך המסורת היהודית. חשוב להיות מודעים לכך שהמדורות גורמות לזיהום אוויר קיצוני, ובעיקר כשמדובר בהמון מדורות קטנות בכל רחבי הארץ בערב אחד. אז גם אם אתם אומרים לעצמכם, לא נורא, זה רק יום אחד, אז זה לא ממש ככה, כי מדובר בהמון מדורות באותו יום, כך שאם כל אחד יבחר לוותר על המדורה שלו או להגיע למדורה אחת מרכזית מאלו שגם ככה מתקיימות בשיתוף העיריות השונות, זה לחלוטין יקטין את רמות הזיהום שמשפיע על כולנו בסופו של דבר. בנוסף, כדי להקטין את הזיהום, חשוב להימנע משריפה של פלסטיקים, כלים חד פעמיים וכו', שמעלים משמעותית את הזיהום באוויר. תזכרו שתמיד ניתן לקיים מפגשי ל"ג בעומר גם ללא המדורה ולציין את החג בדרכים אקולוגיות יותר.

חד פעמי אאוט

אנחנו חושבים על הנוחות שלנו. הכי קל לקנות שרוול של כוסות חד פעמיות בכמה שקלים, לחלק לכולם, ולחזור הביתה בלי כלים על הראש. הבעיה היא, שהכוסות האלו אמנם שימשו אותנו דקות ספורות, אבל הן יישארו כאן לתמיד. הכלים החד פעמיים שאנחנו נהנים מהם ערב אחד, יגיעו בסופו של דבר אל הים ויזהמו אותו, יטמנו באדמה ויזהמו את הקרקע שלנו או יפגמו בנוף שלנו עם הררי זבל ענקיים.

 אפשר ליהנות מחגיגות ל"ג בעומר גם בלי שרוול הכוסות או ערימת צלחות הפלסטיק ולהחליט שכל אחד מביא עבורו או עבור כמה חברים כלים רב פעמיים ולצאת מהמדורה עם הרבה פחות זבל וזיהום אוויר. אפשר לחגוג גם ללא רגשות אשם שפגענו בסביבה שלנו. ואם בכל זאת הגעתם לאירוע שבו חולקו כלים חד פעמיים, נסו לשמור על סביבה נקייה ולהרחיק את הכלים הללו מהמדורה.

גם אם וויתרתם על הכלים החד פעמיים, תזכרו שגם בשתייה המתוקה ושישיות המים שאתם לוקחים אתכם יש המון פלסטיק שנשאר לתמיד. החליטו שלמדורה הקרובה אתם מגיעים עם בקבוק מים רב פעמי ובכך תשמרו על הבריאות שלכם ועל הסביבה. את בקבוקי השתייה שבכל זאת יגיעו, הקפידו לפנות למחזור בסיום החגיגות.

לא רק נקניקיות ותפוחי אדמה

חוץ מזיהום האוויר והנזק הסביבתי, גם התזונה שלנו קצת יצאה מאיזון בחג הזה, שבשנים האחרונות, ל"ג בעומר הפך לעוד יום עצמאות שכולל הרבה מאוד בשר וג'אנק פוד וקצת שכחנו שפעם הסתפקנו בתפוחי אדמה וירקות חתוכים בצד.  הנה כמה רעיונות שיאזנו את העניין:

  1. אם בכל זאת יש מדורה, חוץ מתפוחי אדמה אפשר לשלב בה גם ירקות כמו סלק, גזר, ובטטה, על הנקניקיות המעובדות ושאר הג'אנק פוד עדיף לוותר.
  2. גם שיפודים, הם פתרון נהדר ולצד ירקות תוכלו לשלב בהם טופו או סייטן, בשילוב ירקות.
  3. במקום בורקסים, מאפים, פיתות ולחמניות, נסו קרקרים מקמח חומוס או עדשים וממרחים קלים מאגוזים ומטופו.
    בלי מדורה: מתכוני תפוח אדמה שחייבים לנסות>>
  4. אל תוותרו על הסלט. הכינו סלטים טריים שירעננו ולא יכבידו על הקיבה שלכם. העלים הירוקים עוזרים לעיכול וספיגת ערכים במזון וגם להוצאה של רעלים החוצה.
  5. הגבילו את הילדים בחטיפים ובחרו בחטיפים טבעיים ככל הניתן, למשל פופקורן ביתי במקום בבמבה או צ'יפסים למיניהם.
  6. הגבילו את צריכת האכוהול שלכם והעדיפו יין אדום על פני אלכוהול גבוה כמו ערק או וודקה.
  7. אפשר גם לוותר על המרשמלו, שלא מכיל שום דבר בריא מלבד צבעי מאכל והמון המון סוכר.