לפני 8 שנים נחשפה לראשונה הדס קלנר, יוצרת תוכן בווידאו ואמא לשניים, לקונספט של חיתול רב-פעמי, וחטפה הלם, "בפעם הראשונה שראיתי חברה שמחתלת בבד הייתי ממש בשוק! הייתי בטוחה שהיא איבדה את זה לגמרי". קלנר לא לבד, הרבה אנשים יעקמו גבה למשמע צמד המילים 'חיתולי בד' או 'חיתולים רב-פעמיים', וזה הגיוני – רובנו נולדנו לתוך עולם שמאדיר שימוש במוצרים חד־פעמיים ומתייג כל הפרשה גופנית טבעית כמגעילה ומלוכלכת. רבים מאתנו מפחדים בדיוק מאותם מבטים שיפוטיים מהחברים, הסבים או הקולגות שלנו.

הנורמה החברתית הזו עלולה למנוע מאתנו להתנסות במשהו חדש, אפילו אם ממש מתחשק לנו לתת לו צ'אנס. אבל כעת, הנורמה החברתית מתחילה להשתנות ולהתגמש. ממש כמו שקרה אצל קלנר שדווקא שינתה את דעתה, "לאט לאט נחשפתי לעוד חברות שבחרו בזה עד שהחלטתי לנסות בעצמי. ככה התחיל הרומן שלי עם חיתולי בד, וזה באמת רומן! זה הפך להיות משהו ממש כיפי ומרכזי בחיים שלי", היא מספרת. כמוה, אלפי הורים בישראל כבר בוחרים לחתל את ילדיהם הרכים בחיתולי בד צבעוניים, ופה אחד הם טוענים – זה הכי טבעי, נוח, בריא, אקולוגי, פשוט לתפעול ובעיקר מלא בסטייל!

חיתול רב-פעמי: איך זה בכלל עובד?

ישנם מגוון סוגים של חיתולים רב-פעמיים אך המשותף לכולם הוא שבסוף כל שימוש לא זורקים אותם לפח אלא לכביסה. השכבה הפנימית שלהם עשויה בד סופג והשכבה החיצונית עשויה כיסוי עמיד לנוזלים. באופן הזה הם סופגים את הצרכים של התינוקות אך מונעים דליפה אל הבגדים. רגע לפני שאתם יוצאים מהכתבה הזו ומזמינים עוד מארז חיתולים חד פעמיים מזהמים, הסירו דאגה מלבכם – מכונת הכביסה לא תתמלא בקקי! והתפעול בעצם די פשוט.

"ההתנהלות עצמה הרבה יותר פשוטה ממה שחושבים, שמים חיתול צבעוני ונעים שנסגר עם טיקטקים. כשהחיתול מתמלא זורקים את הקקי לאסלה ואת החיתול עצמו תולים ליבוש. אחרי הייבוש מכניסים למכונת כביסה יחד עם חיתולים נוספים, לסיבוב אחד קצר ואחר כך לסיבוב ארוך יותר. אבל האמת שיש המון קבוצות פייסבוק שמסבירות טוב ממני, ויש אפשרות לקנות ערכות התנסות ולקבל את כל ההסברים", אומרת מיטל פלג מזרחי, חוקרת ומרצה על אופנה בת קיימא וצדק סביבתי ואמא שמחתלת בבד. "הכלל הכי חשוב הוא לא להילחץ מזה. פשוט להתגלגל עם זה ומהר מאוד תגלו שזה פשוט ממה שחשבתם והרבה יותר נעים לטוסיקים של הקטנים".

חיתולים רב פעמיים (צילום: טלי דברת)
צילום: טלי דברת

ואכן את השיטה וכן הטיפים תמצאו בכל אחת מקבוצות הפייסבוק שעוסקות בנושא, ובכל זאת הנה תקציר: ממש כמו עם חיתול חד פעמי, ברגע שעולה צורך בהחלפה, פשטו מסירים את החיתול ומחליפים באחר. חיתולים עם פיפי אפשר להכניס מיד לכביסה. אם יש קקי, צריך להסיר אותו מהחיתול ישירות אל האסלה (אפשר להיעזר בבידה אבל לא חייבים) ואז להניח לחיתול להתייבש במקום יבש ומאוורר. כאשר מצטברים מספיק חיתולים לכביסה, מכניסים אותם למכונה. מתחילים בשטיפה וסחיטה ראשונית של כ-20 דקות ולאחר מכן משאירים אותם לשטיפה חוזרת ארוכה יותר. החיתולים מתנקים לגמרי ואפשר לתלות אותם לייבוש ולהשתמש בהם שוב ושוב.

איך מתחילים לחתל בבד ומה כדאי לקנות?

כאמור, יש מגוון רחב של חיתולי בד, סוג אחד של חיתולים רב-פעמיים מגיע קומפלט בלי שום התעסקויות – כל הבדים מחוברים זה לזה ורק צריך לכבס ולתלות אותם. הסוגים הנוספים קצת יותר מורכבים: יש למשל חיתול בד עם רפידה מתחלפת, במקרה שהתינוק או התינוקת שלנו עשו רק פיפי, נוכל להחליף את הרפידה בקלות ולהישאר עם אותו הכיסוי. ישנם סוגים נוספים של חיתולים רב-פעמיים, אבל אין סוג אחד שנחשב טוב יותר מהשני. כל הורה יכול/ה לבחון את האפשרויות, להתנסות ולהחליט מה הכי מתאים.

דרך טובה היא לרכוש בחנות או ביד שניה 2-3 חיתולי בד ולהתנסות איתם לפני שמקבלים החלטה סופית. אופציה נוספת היא להיעזר בקבוצות הפייסבוק ולקבוע "דייט מחתלים" אצל משפחה מנוסה בתחום. בקבוצות של מחתלים ומחתלות בבד אפשר למצוא טבלאות ודרכן לתאם ביקור אצל משפחה שמחתלת ברב-פעמי ולקבל הדרכה וסיוע עוד לפני הלידה בהתנדבות. "אני התלבטתי המון זמן איזה סוג לקנות עד שחברה אמרה לי – תשמעי זה בסך הכל משהו שעושים בו קקי. אז פשוט קניתי משהו ומשם המשכתי" אומרת קלנר.

החתלה בבד, חיתולים רב פעמיים (צילום: טלי דוברת)
החתלה בבד זה הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה | צילום: טלי דוברת

חיתולים לשנתיים ב-400 ש"ח

הורים שמחתלים בבד מתאהבים ברעיון במהרה וששים להמליץ עליו לכל הורה חדש שנקרה בדרכם. יש הרבה יתרונות אקולוגיים, כלכליים ובריאותיים לבחירה בחיתולים רב-פעמיים אבל אם תשאלו אותם, היתרון הכי חשוב הוא הסטייל. "חיתולי בד זה פשוט כיף. יש אינסוף פרינטים מהממים ותמיד בא לך עוד! חוץ מזה יש ליווי של קהילה מדהימה של מחתלים ומחתלות. נוצרו לי חברויות וקולגות חדשות רק בזכות זה", מספרת קלנר.

על היתרונות הנוספים מסבירה פלג מזרחי אשר חוקרת בשים האחרונות את נושאי הסביבה והקיימות. תינוק ממוצע ישתמש במשך שנות ההחתלה באלפי חיתולים, ובישראל בלבד מושלכים כ-324 טון של חיתולים חד פעמיים מדי שנה, לכן היא אומרת, "היתרון המשמעותי ביותר הוא כמובן היתרון האקולוגי – חיתולים חד פעמיים לא מתכלים במשך מאות שנים והופכים לפסולת שמציפה את הכדור". יתרון נוסף עליו היא מצביעה הוא היתרון הבריאותי, "לשמחתי לא נתקלתי פעם אחת בתפרחת חיתולים או כל שאר התופעות שמקושרות לחיתולים. זה מאוד הגיוני, כי כשהחיתול מבד נושם מרגישים את ההבדל".

חיתול רב פעמי (צילום: טלי דברת)
הצבעוניות וההדפסים המיוחדים הם חלק מהעניין | צילום: טלי דברת

 עוד יתרון חשוב של החיתולים הרב-פעמיים נוגע לנושא שתופס בימים אלה מקום נכבד בשיח הציבורי בישראל והוא ההוצאה הכספית. בעוד חיתולים חד-פעמיים הם הוצאה גבוהה שתופסת חלק גדול בכל קנייה של הורים לתינוקות, כשמדובר בחיתולים רב-פעמיים, הקנייה יכולה להפוך לחד-פעמית. "למעט ההוצאה הראשונה על חיתולים, שאצלנו הייתה קטנה אפילו יותר כי קנינו חיתולים יד־שנייה, אין הוצאות נוספות וזה הרבה יותר משתלם", אומרת פלג מזרחי, "אנחנו קנינו מעל לחמישים חיתולים. כולם יד שניה שהיו במצב מצוין. שילמנו על זה ארבע מאות שקלים וזו הייתה ההוצאה היחידה שלנו על חיתולים במשך שנתיים".