מידי שנה ב-7 באפריל מצויין יום הבריאות הבינלאומי. היום נקבע על ידי ארגון הבריאות העולמי, כאשר בכל שנה נבחר היבט אחר של בריאות אותו מעלה היום לסדר היום הציבורי. השנה החליט הארגון למקד את תשומת הלב בזיהום כדור הארץ כאחראי למגפות ותחלואות תחת הסלוגן "העולם שלנו, הבריאות שלנו".

כאשר כוכב הלכת שלנו מזוהם, מתגברות מחלות כגון: סרטן, אסטמה, מחלות לב ומחלות נוספות. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי 13 מיליון מקרי מוות מתרחשים ברחבי העולם בכל שנה, מנסיבות סביבתיות שניתן להימנע מהן.

האיום הבריאותי הגדול ביותר על האנושות כיום הוא משבר האקלים: למעלה מ- 90 אחוז מהאנשים נושמים אוויר לא בריא משאיפת שריפת דלקים, אירועי מזג אוויר קיצוני גורמים למחסור במים במקומות רבים בעולם, פלסטיק נמצא בקרקעית האוקיינוסים וחודר אל תוך שרשרת המזון שלנו, וגם תעשיית המזון עצמה מסכנת אותנו בשל זיהום האוויר הרב שהיא מייצרת.

גם אם אנחנו משתדלים לשמור על הסביבה, הזיהום סובב אותנו כל הזמן, גם אם הוא לא נראה. עם זאת, המיקוד של יום הבריאות השנה בנושא זיהום כדור הארץ, מדגיש את ההשפעה שיש לכל אחד ואחת מאיתנו, ואת האחריות שיש לנו לשמור על סביבתנו ולנסות לזהם כמה שפחות. מעבר ליוזמות, חשוב לקחת אחריות אישית בנושאים אלו, שכן היא שולחת אדוות ומשפיעה באופן ממשי גם הלאה, על העולם ועל הדורות שיגיעו אחרינו.

5 פעולות לשמירה על הסביבה שמועילות גם לבריאות שלנו:

  1. תזונה מאוזנת – מזון מעובד ותעשייתי, לא רק גורם לנו לבריאות לקויה אלא גם גורם לזיהום. הפחתת הצריכה של מזונות מעובדים ושל מזונות מן החי ובחירה במזונות טבעיים, גם תעזור לנו לשמור על בריאותנו הגופנית מבפנים והן תטיב עם כדור הארץ.
  2. השאירו את הרכב בחניה –עם כל הנוחות שרכבים מעניקים לנו, אנחנו עושים פחות פעילות גופנית ובמקביל מזהמים את הסביבה. נסו להחליט מידי פעם להשאיר את הרכב בבית אם מדובר במקום קרוב יחסית, וללכת ברגל גם תרגישו יותר טוב וגם תצמצמו את הפליטות המזיקות.
  3. תקנו פרות וירקות מגידול מקומי –רבים לא מודעים לעובדה כי תעשיית החקלאות מזהמת מאוד: כיום בכל העולם מתקיים שינוע-יתר של פירות וירקות ובמקרים רבים אנו קונים פירות שגדלו רחוק מאיתנו, בעוד לידנו, ממש בקרבה, ישנם חקלאים שמגדלים את אותם הגידולים. חפשו חקלאים שמגדלים לידכם וקנו מהם. גם תאכלו תוצרת טרייה יותר בעלת ערכים תזונתיים גבוהים וגם תסייעו להפחית את השינוע המיותר.
  4. קנו פחות פלסטיק – למרות המס החדש, פסח היא תקופה מועדת לפורענות בכל הקשור לכלים חד פעמיים. רגע לפני שאתם רוכשים חד"פ, חשבו על בריאותכם לפני הכל: פלסטיק באשר הוא מזיק לסביבה, בייצורו על ידי המפעלים, כאשר אנחנו זורקים אותו ובייחוד כאשר אנחנו משתמשים בו: בתוך הפלסטיק נמצאים חומרים ביניהם פולימרים, חומרי צבע, מעכבי בערה ורעלנים אחרים. כאשר אנחנו שותים מכוס פלסטיק, אוכלים מקופסת פלסטיק או סכו"ם פלסטיק, אנחנו מכניסים לגוף שלנו רעלים שנמצאים במוצר. אם נחליף את הפלסטיק בחומרים טבעיים או נשתמש בכלים רב פעמיים, נמנע גם מזיהום הסביבה וגם מהכנסת חומרים רעילים לגופנו.
  5. התנדבו –לא לכולם יש מערכת בריאותית נגישה, אנו יודעים כי העולם שלנו אינו שוויוני. יש שזכו להזדמנויות רפואיות רחבות יותר מאשר אחרים. חשוב להתנדב במערכי בריאות ועמותות על מנת להנגיש לא רק את הטיפול, אלא גם את הידע. בנוסף מחקרים מראים כי התנדבות משפיעה על הבריאות הנפשית שלנו לטובה וזה לא פחות חשוב. וגם כאן, אם ניתן גם נקבל.

הכותבת היא תמי סלע-זסלבסקי מנהלת קשרי דיירים ותחום קיימות באחוזת פולג