עישון, התמכרות לרשתות החברתיות, שתיית אלכוהול, אכילת יתר או אכילה לילית, , דחיינות, עצלנות, קימה מאוחרת, רכילות ועוד. לכולנו יש הרגלים רעים, כאלו שאנחנו פחות גאים בהם ושאולי אפילו היינו רוצים להיפטר מהם. הרגל רע, הוא בדיוק אותה פעולה אוטומטית, שאולי לטווח הקצר תגרום לנו להנאה, אך בטווח הארוך, תגרור אחריה רגשות אשם, תחושה לא נעימה ולנזקים בחיים.

באיזה שהוא שלב, ההרגלים שלנו הופכים להיות כל כך דומיננטיים, שמאוד קשה לעמוד מולם ולשנות אותם. זה יכול להיות הרגל קטן כמו להירדם בלי לצחצח שיניים, או להשתיק את השעון המעורר בבוקר בשביל עוד שעת שינה במקום אימון, וזו יכולה להיות התמכרות קשה למכשירים הסלולריים או לאלכוהול, הרגלים שכבר גובים מחיר כבד יותר. אז איך בעצם נפטרים מההרגלים הרעים?

  1. זהו את ההרגל המגונה
    השלב הראשון בדרך לשינוי והיפטרות מהרגל שלא מקדם אותנו בחיים, הוא לזהות אותו ככזה. אנשים מעשנים לא מעוניינים להפסיק לעשן כי העישון עונה עבורם על צורך נפשי מסוים ועד שלא יבינו את הצורך ויראו בעישון כפעולה שפוגעת בחיים שלהם, לא ירצו להפסיק לעשן. הרבה פעמים אנשים מפסיקים לעשן כי הם חולים והגוף שלהם מאותת להם שהם צריכים לעשות שינוי, אל תחכו למחלה או אירוע קיצוני כדי לעשות שינוי.
    דוגמה אחרת היא ההתמכרות שלנו למכשירים הסלולריים – כולנו יודעים שכרגע הסתכלנו בטלפון, וששום דבר לא השתנה בזמן הזה, ועדיין אנחנו רצים לבדוק מי התקשר, מי העלה פוסט באינסטגרם ואיזה סטוריז התחדשו לנו על הפיד. האם ההרגל הזה מקדם אותנו בחיים או שהוא גורם מעכב בחיים שלנו? האם ההרגל הזה עוזר לנו להצליח או שהוא בא על חשבון העבודה וזמן המשפחה שלנו? חשוב שנבין מה ההרגלים שלנו עושים לנו בטווח הארוך כדי שנוכל לשנות אותם. התבוננו על עצמכם מהצד ונסו לדוג את ההרגלים ולסמן אותם ככאלו שזקוקים לטיפול.
  2. זכרו שאותו הרגל הוא רק כדור
    הרגל רע, שאנחנו כבר מזהים כרע, הוא הרגל שגורם לנו להרגיש טוב בטווח הקצר ממש בדומה לכדור משכך כאבים. כשכואב לנו הראש, ניקח את הכדור והוא באמת יעזור לנו, אבל האם הוא פתר לנו את הבעיה האמיתית? לא!
    כשאנחנו דוחים דברים, או מעשנים או שותים אלכוהול, או אוכלים עוד שורה של שוקולד עד שנגמרת החפיסה, זה הכדור שלכם. חשוב לזכור את זה בכל פעם שתזהו הרגל ותזכרו שאפשר גם לשנות דברים מהשורש. תזכרו שמתחת לכל הרגל יש רגשות שזקוקים ליחס.
  3. צאו לחקירה פנימית עמוקה
    אם נזכור שמתחת לכל הרגל שלילי ישנם רגשות שזקוקים לתשומת לב, נוכל לצאת לחקירה פנימית עמוקה ולנסות להבין למה אנחנו צרכים לסיים את השוקולד. מה מסתתר מאחורי ההרגל? האם יש לנו צורך בניחום? למה אנחנו צריכים נחמה? ממה אנחנו מסתתרים? למה אנחנו נכנסים כל שניה לוואטסאפ, לפייסבוק או לאינסטגרם? מה אנחנו באמת מחפשים? התשובות לכך נמצאות אצלנו ולא בהרגל האוטומטי.
  4. שנו את ההרגלים בהדרגה
    ברגע שהחלטתם לשנות את ההרגל, בין אם זה להתחיל להתעורר מוקדם, להפסיק לעשן, להוריד את הקפה מהתפריט או את הדחיינות שלכם – התחילו את השינוי בהדרגה ובאיטיות כדי שהשינוי יצליח לאורך זמן.
    לדוגמה: אם מדובר ברצון להתעורר שעה קודם, התחילו עם להתעורר 10 דקות קודם או הורידו את כמות הסיגריות. אל תעשו שינויים קיצוניים מדי שיהיו לכם קשים להתמיד איתם. הדרגתיות תשתלם בטווח הארוך.
  5. עונש מידי קטן
    הבעיה הכי גדולה בהרגלים הרעים שלנו, היא שלא תמיד אנחנו רואים את התוצאה השלילית ולכן אנחנו ממשיכים עם ההרגלים שלנו שמעניקים לנו הנאות רגעיות. אז מה אפשר לעשות? להעניש את עצמינו בעונשים קטנים מידיים. למשל, אם שמנו לב שאנחנו בטלפון יותר ממה שאנחנו רוצים, לעשות 'צום' לכמה שעות מהאינסטגרם.
  6. החליפו הרגל בהרגל
    אחת הדרכים הטובות להיפטר מהרגל רע, הוא להחליף אותו בהרגל טוב. למשל: מתחשק לכם משהו מתוק כי להעלות את האנרגיה בגוף? במקום זה הפעילו את הגוף עד שתעלה לכם האנרגיה, למשל דרך ריצה, עלייה וירידה במדרגות, רכיבה על אופניים או שיעור יוגה.
שעון מעורר בסמארטפון (צילום: Evgeny Atamanenko, ShutterStock)
כולנו מכבים את השעון וגונבים עוד קצת שינה | צילום: Evgeny Atamanenko, ShutterStock

איך מטמיעים הרגלים חדשים?

  • 66 ימים - המוח שלנו לא ממש אוהב שינויים. הוא תמיד יעדיף את המוכר והידוע ולכן, כדי להפוך דבר מה להרגל, נצטרך לעשות את אותו הדבר מספיק פעמים בשביל שיתרחש שינוי. אם אנחנו רוצים להתחיל להתאמן, כדאי שנתחיל לעשות את זה בקביעות ולאורך זמן. אם נרצה להתעורר מוקדם, המוח שלנו צריך לקלוט שאנחנו עושים את זה בעקביות יום אחרי יום עד שהוא יהפוך את זה להרגל. בספר מועדון ה-5 בבוקר של רובין שארמה, מסביר שארמה כיצד להפוך את ההרגלים שלנו לקבועים ומדגיש כי יש לעשות את אותו הדבר שנרצה להפוך להרגל במשך 66 ימים.
  • דמיינו את זה קורה - חשבו על ההרגלים החדשים שתרצו כל הזמן, דמיינו אתכם עושים את ההרגל החדש שלכם וגם את התוצאה שתרצו להשיג. כשאנחנו מצליחים לראות את התוצאה, יותר קל למוח להאמין בזה ואתם כבר בדרך לשם.
  • כישלון חלק מהצלחה – בדרך להרגל החדש, ייתכנו כישלונות. נסו ללמוד מהכישלונות ולראות בהם חלק מתהליך ההצלחה. וכשההצלחה הגדולה תגיע, תהנו לראות שעברתם את כל הכישלונות בהצלחה רבה.
  • השקיעו בלמידה – למדו לעומק את ההרגל החדש שתרצו, קראו ספרים מעוררי השראה, עברו קורסים שיקדמו אתכם וזכרו שידע הוא ההשקעה הטובה ביותר בעצמכם.
  • כתבו את סדר היום שלכם – הדרך היעילה ביותר להטמיע הרגלים חדשים היא ליצור לעצמכם סדר יום קבוע שהוא אידיאלי בשבילכם. שימו לכם קודם בלו"ז את הדברים שהם הכי חשובים לכם, מתי תרצו להתעורר, מה תרצו להספיק לעשות ואיזה הרגלים תרצו לאמץ ולהטמיע בחייכם. היו אתם אלו ששולטים בהרגלים שלכם ואל תתנו להם לשלוט בכם.