אם קניתם לאחרונה טאבלט או מחשב חדש אתם ממש לא לבד. שנת הלימודים במערכת החינוך נפתחה לפני פחות משבועיים, ובעוד מספר שבועות עם תום תקופת החגים יפתח גם סמסטר חדש במוסדות להשכלה גבוהה. כשמגפת הקורונה עדיין ברקע ועם העליה בתחלואה בשבועות האחרונים, קיימת אפשרות ממשית למעבר ללמידה מרחוק בכל רגע, וכולנו רוצים להיות ערוכים לכך.

בישראל מייצרים מדי שנה בין 130 ל-160 אלף טונות של פסולת אלקטרונית, שמהווה כ-3 אחוזים מכל כמות הפסולת המוצקה, אבל אחראית לכ-70 אחוז מסך הרעלים המסוכנים. לשם המחשה, המשקל הזה שווה לכמעט 1,200 מטוסי בואינג 787 או 2,000 טנקי מרכבה. הפסולת האלקטרונית מורכבת מסוגי חומרים שונים וממרכיבים רבים - כ-50% ממנה עשויים מברזל ופלדה, כ-20% מפלסטיק מסוגים שונים, כ-10% נוספים מורכבים ממתכות אחרות, ועוד כ-3% הם מעגלים מודפסים. ההרכב המיוחד מחייב טיפול מקצועי ובקרה קפדנית על מנת לצמצם את השפעתם הסביבתית. ורק ב-2019, עוד לפני הקורונה, הוחלפו למעלה מ-10 מיליון מכשירים אלקטרוניים בישראל.

אבל מה אם במקום להשליך את המכשיר הישן שלכם לפח ולקנות אחד חדש תוכלו להעניק למוצרי האלקטרוניקה שלכם חיים חדשים? "אקולוגיה לקהילה מוגנת" הוא מיזם אקולוגי המתמחה במחזור פסולת אלקטרונית ובתוך כך מספק תעסוקה הוגנת ליותר מ-80 עובדים עם מוגבלויות שונות, בתנאים סוציאליים וביחסי עובד-מעביד מלאים. באתר החברה תוכלו למצוא מחשבים ניידים ונייחים הנמכרים עם מערכות הפעלה וציוד היקפי, הנמכרים במחירים שמתחילים מ-499 ₪ ועד 4,299 ₪, למחשבים משוכללים ומשודרגים במיוחד. כל פי נתוני החברה, חלה עלייה משמעותית של עשרות ומאות אחוזים בהכנסות מרכישות של מחשבים מחודשים, ניידים ונייחים, בשנה שעברה: בחודש מרץ נרשמה עלייה של 84%, בחודש אפריל - עלייה של 291%, בחודש מאי  - עליה של 122%, בחודש יוני – עליה של 104%, בחודש אוגוסט – עליה של 132% ובחודש ספטמבר – עליה של 164%.

עובדים באקולוגיה לקהילה מוגנת (צילום: אקולוגיה לקהילה מוגנת)
צילום: אקולוגיה לקהילה מוגנת

דני קוגן, המייסד ובעלים של תאגיד אקומיוניטי ו'אקולוגיה לקהילה מוגנת', מציין כי העובדים במפעל עוברים הכשרות שונות ועבור כולם, המפעל - שעובד גם בימים אלו, כיוון שהוגדר חיוני - הוא חלק חשוב בשגרת החיים. במסגרת הפעילות, מחשבים ישנים, טלפונים חכמים, טלוויזיות ומוצרי חשמל אחרים מפורקים וחלקיהם ממוינים - השימושיים מורכבים מחדש לטובת מחשבים מחודשים שנמכרים לציבור במחירים מוזלים במיוחד וחלקם אף נתרמים למשפחות שאין ביכולתן לממן את עלויות המחשב, ואלו שאינם שימושיים – מטופלים כראוי לפי חוק המחזור לפסולת אלקטרונית. "אנחנו גאים להרים את דגל ההעסקה של אנשים עם מוגבלויות בישראל ופעם אחר פעם מוכיחים, כי הם אינם שקופים ותרומתם לחברה עצומה. כל מחשב שנמכר מחדד עבורנו את השליחות והמשמעות של העבודה שלנו", הוא מוסיף.

אז איך מעבירים פסולת אלקטרונית למיזם?

 1. חברות פרטיות מהתעשייה, מוסדות ציבור, מוסדות ממשלתיים ועמותות: הציוד הנאסף הינו כל מכשיר חשמלי אלקטרוני עם שקע וכל מכשיר אלקטרוני המופעל על סוללות. כגון: מחשבים נייחים, מחשבים ניידים, מסכים, שרתים, כרטיסים אלקטרונים, כבלים, מדפסות, ארונות שרתים, מרכזיות טלפונים, ראוטרים, סוויצ'ים, סוללות ועוד. לתיאום איסוף אפשר ליצור קשר בטלפון 04-6129999 או במייל: logistics@ecommunity.org.il, או דרך האתר.

2.  אנשים פרטיים יכולים להשליך פסולת אלקטרונית למתקן המחזור הקרוב לביתם. למיחזור ניתן להעביר מוצרי חשמל ביתיים קטנים כגון מפזרי חום, מכשירי מיקרוגל, פלטות חשמליות, טוסטרים, שעונים, מכונות גילוח, מצלמות, נגני מוסיקה, מאווררים, מגהצים, צעצועים אלקטרוניים, מחשבים אישיים, מדפסות, טלפונים ואף נורות וסוללות. כדי למצוא את המתקן הקרוב לביתכם תוכל להיעזר במפת מתקני המחזור שבאתר.

מיכל מחזור אקומיוניטי

'אקולוגיה לקהילה מוגנת' הוקמה בשנת 2008 ע"י דני קוגן, אב לילד עם מוגבלויות, ופועלת לשינוי התפיסה בחברה הישראלית לגבי מקומו של האדם האחר בה, על ידי הכרה במסוגלותו לתרום לחברה בעבודה יצרנית, בעלת ערך ובמקצועיות מירבית, הגדלת שיעור התעסוקה בקרב אוכלוסיית האנשים עם המוגבלויות בעבודות ראויות ובעלות ערך שיקומי וכלכלי. זאת, במקביל לאקולוגיה סביבתית. המפעל מוגדר כמפעל מקדם תעסוקה, מפעל שיקומי ומפעל מוגן ממשרד הביטחון, הרווחה והבריאות, ובין לקוחותיו משרדי הביטחון והבריאות, צה"ל, תע"ש, אלביט, שירותי בריאות כללית, אוניברסיטת חיפה ואמדוקס.

דני קוגן (צילום: גיל נחושתן)
צילום: גיל נחושתן

קוגן מסכם ואומר כי הוא רואה בפסולת האלקטרונית משאב לאומי שניתן למנף לצורך קידום העסקת אוכלוסייה עם מוגבלויות. "אני שמח שיש הרבה  גופים וחברות במדינת ישראל שמתרגשים מהעשייה שלנו ונרתמים באהבה למיזמים משותפים ושיתופי פעולה, בהעברת הפסולת האלקטרונית שברשותם למפעל ובפעולות חינוך והסברה לשינוי התפיסה של החברה הישראלית, בנושא העסקה ואינטגרליות חברתית של אנשים עם מוגבלויות וקבלת השונה. אני רואה בעשייה זאת מפעל חיים ואני מתחייב להמשיך ולהוביל את המהפכה החברתית בתחום המחזור למען הקהילה של אנשים עם מוגבלות ולמען כולנו. אני מאמין שהחברה האנושית והמגזר העסקי בישראל בפרט, צריכים לפעול בהתחשבות ובערבות הדדית", הוא אומר.