חג פורים בפתח, וגם אם השנה לא נחגוג אותו באופן שבו אנו רגילים, רבים עדיין מתכוונים לקיים את אחד ממנהגיו הבולטים – משלוח המנות.

אם הקונטציה שלכם למשלוחי המנות היא כובע ליצן חד פעמי או מסכת פלסטיק מלאים בממתקים וחטיפים ממותגים ועטופים בנייר צלופן זרחני, כנראה שהגיע הזמן שתתקדמו. עם המודעות הגוברת ועולה לתחום הסביבתי כמו גם לנושא התזונה בשנים האחרונות, גם משלוחי המנות שלנו קיבלו תפנית. ולצד הבקשה לא להגזים ולשמור על הכיס, ועל בריאות השיניים, עולה גם הציפייה להתחשבות בסביבה.

איך עושים את כל זה? האמת שדי בקלות. הנה כמה עצות, וגם דוגמות למה אפשר לעשות עם קצת יצירתיות ומינימום פסולת:

  1. לצאת מהקופסה – לכולנו יש תפיסה מסויימת של איך דברים צריכים להיעשות ולהיראות, לכן כשאנחנו חושבים על משלוח מנות אנחנו חושבים שהוא "חייב" לכלול דברים מסויימים – ממתקים/חטיפים/אוזני המן וכן הלאה – כי ככה אנחנו רגילים. השלב הראשון ביצירת משלוח מנות ידידותי לנו ולסביבה הוא לשחרר את הקיבעון ו-"לצאת מהקופסה", או כמו שאנחנו אומרים – לשנות הרגלים.
    משלוח מנות DIY (צילום: מפל ישי)
    משלוח מנות הום מייד, רוח בשקיות וקופסאות בשימוש חוזר | צילום: מפל ישי
  2. להתאים את המשלוח למקבל – אז סיכמנו שמשלוח מנות לא חייב להיות משהו מסויים, מה הוא כן צריך לעשות? לשמח את המקבל. אנחנו נוטים להכין משלוח שאנחנו היינו שמחים לקבל בעצמנו, וזה טיפ מצויין – בעיקר כשלא יודעים מי המקבל, כמו שקורה לעיתים במסגרות החינוכיות, כשעורכים הגרלה בין המשלוחים. אבל אם אנחנו מייעדים את המשלוח למישהו מסויים – חבר, שכן, בן משפחה, או קולגה, יש לנו כאן הזדמנות ללמוד עליו ולהכין עבורו משלוח שמתאים לו וישמח אותו. האם המקבל אוהב פירות או חובב שוקולד, האם הוא טבעוני, נמנע מגלוטן או אלרגי למשהו, האם יש לו תחום עניין או תחביב מיוחד שניתן לשלב במשלוח? בירור התשובות לשאלות האלו יהפכו את המשלוח שלכם לאישי ומדוייק, מה שיגיביר את השמחה וגם ימנע בזבוז מיותר (של כסף ושל מוצרים).
    משלוח מנות אפס פסולת (צילום: רומי בן צבי)
    משלוח שמורכב מפירות מהעצים בחצר ואגוזים בשקיות נייר | צילום: רומי בן צבי
  3. להכין לבד – אחרי שהבנו מה בגדול הכיוון שלנו ומה אנחנו רוצים שהמשלוח יכלול זה הזמן להגשים, והצעד הראשון הוא להבין מה אפשר להכין לבד. למה בעצם להכין לבד? מעבר לכך שזה הופך את המשלוח לאישי יותר, הכנה לבד בבית לרוב זולה יותר מקנייה של מוצר מוכן, וכמובן גם חוסכת עטיפות ואריזות מיותרות. מה למשל אפשר להכין לבד? אוזני המן, עוגיות, חטיפי שוקולד, קרקרים וממרחים (כי מי אמר שהכול חייב להיות מתוק?) ובגדול, כמעט הכול. חוץ מאוכל, ניתן כמובן גם להוסיף מתנה קטנה מעשה ידיכם - בין אם אתם מכינים לבד תכשיטים/ רוקחים סבונים/ סורגים צעיפים/ מאיירים כרטיסים, כל דבר אישי יהיה תוספת נפלאה.
    משלוח אפס פסולת (צילום: קארין מורדוך פריד)
    שימוש חוזר בקופסאות טישו, צלופן שנשמר ממתנות שקיבלנו, צנצנות ובתוכן מאפים תוצרת בית | צילום: קארין מורדוך פריד
     
    8 דברים שאנחנו עושים היום ופעם נראו מוזרים>

    יוצרים בזבל: האנשים שמעניקים לפסולת חיים חדשים>

  4. להשתמש במה שיש – אז הכנתם עוגיות ביתיות או ממרחים מדהימים, אבל איך הופכים את זה למשלוח מושקע ומרשים? זה הזמן להסתכל מסביב ולהבין אילו משאבים עומדים לרשותכם. למשל, את מה שהכנתם אפשר לאחסן בצנצנות זכוכית ישנות (אחרי שניקיתם והורדתם מהן את המדבקות כמובן) ולצידן אפשר להוסיף עוד הפתעות שגם ככה יש לכם בבית –יש לכם בגינה עצי פרי? הוסיפו למשלוח כמה פירות, אם אתם מגדלים עציצים תנו במתנה ייחור. 
    שקיות למשלוחי מנות (צילום: יעל ענבר)
    שקיות ממותגות שקושטו וקיבלו חיים חדשים | צילום: יעל ענבר
  5. לא זורקים כלום – אז יש לנו הפתעות ונשנושים הום מייד, ועכשיו איך אורזים הכל יפה יפה? כאן נכנס לתמונה סוד האפס פסולת: אחד העקרונות המרכזיים של חיים באפס פסולת הוא לא לקנות דברים חדשים, אלא למצוא שימוש חדש לחפצים קיימים. עם קצת יצירתיות כל דבר כמעט יכול למצוא חיים חדשים – קופסת נעליים, קרטון שנשאר מאיזה משלוח, או אפילו קופסת תמ"ל או קרטון חלב  יכולים להוות בסיס מושלם לאריזה, תוסיפו מגזינים ישנים, שקיות נייר, נייר עטיפה, סרט או פפיון שנשארו ממתנה שקיבלתם פעם, וקיבלתם משלוח יפה וחגיגי בלי הוצאות ובלי לייצר עוד פסולת.
    קופסה למשלוח מנות (צילום: רומי בן צבי)
    אריזת משלוח מנות מקופסת נעליים עטופה בשקית נייר צבעונית | צילום: רומי בן צבי

לעוד טיפים ורעיונות בנושאי שימוש חוזר ושמירה על הסביבה, היכנסו לקבוצת אפס פסולת ישראל.