מותג האופנה המהירה SHEIN כבר ידוע לשמצה על פגיעתו הסביבתית ולאחרונה גם נחשפו תנאי ההעסקה המחפירים של העובדים במפעלי החברה. אבל האם בנוסף לכל אלו, הבגדים שמייצרת הענקית הסינית גם מסוכנים לבריאות הצרכנים? על פי תחקיר של גרינפיס גרמניה שהתפרסם בשבוע שעבר, לפחות חלק מהבגדים שנמכרים באתר מכילים כימיקלים מסוכנים בכמות גבוהה.

הבדיקה של גרינפיס גרמניה כללה 47 פריטים שנקנו מאתרי SHEIN ב-5 מדינות שונות (אוסטריה, גרמניה, איטליה, ספרד ושוויץ), וכללו בגדים והנעלה לגברים, נשים, ילדים ותינוקות. כל הפריטים הועברו למעבדה עצמאית לניתוח כימי, ונמצא כי לפחות 15 מהם (32%) הכילו כימיקלים מוסכנים בכמות מדאיגה. 7 פריטים הכילו כימיקלים מסוכנים בכמות שמעל המגבלות הרגולטוריות של האיחוד האירופי, כאשר בחמישה מהמוצרים הללו נמצאה כמו העוברת את המגבלות ב-100% או יותר.

הממצאים – הכוללים רמות גבוהות מאוד של פתלטים בנעליים ופורמלדהיד בשמלה של תינוקת – מוכיחים, על פי גרינפיס גרמניה, את יחסה הרשלני של SHEIN כלפי סיכונים סביבתיים ובריאותיים הקשורים לשימוש בכימיקלים מסוכנים.  כאשר על פי הדוח. החברה, שבסיסה בסין, מפרה את תקנות הסביבה של האיחוד האירופי בנושא כימיקלים ומסכנת את בריאות הצרכנים והעובדים.

בנוסף לסכנות הבריאותיות הישירה לצרכנים, ישנה גם סכנה בריאותית וסביבתית כתוצאה מזיהום מים. תחקיר של גרינפיס בעבר הוכיח כי שימוש בכימיקלים מסוכנים על ידי ספקי טקסטיל במדינות הדרום הגלובלי הוביל לזיהום מים גם באיחוד האירופי. בעיה סביבתית נוספת עליה מצביעים בארגון היא שהשימוש בחומרים אלו מהווה גם מחסום למחזור הטקסטיל.

View this post on Instagram

A post shared by Greenpeace International (@greenpeace)

SHEIN נחשבת לחברת אופנה אולטרה מהירה, אשר מייצרת אלפי דגמים חדשים מידי יום אותם היא משווקת ומוכרת בכל רחבי העולם במחירים זולים במיוחד. תחקיר של ערוץ 4 הבריטי שהתפרסם בחודש שעבר, חשף כי העובדים במפעלי החברה מועסקים בתנאים קשים הכוללים כ-18 שעות עבודה ביום, עם יום חופש אחד בלבד בחודש, כאשר כל עובד נדרש להפיק כ-500 פריטים ביום, בשכר זעום של 7-14 אגורות לפריט. הסכנות הבריאותיות שנחשפות כעת, כמו גם הבעיות המוסריות הקשות מצטרפות לכך שהמודל העסקי של שיין כחברת אופנה אולטרה מהירה אחראי לצריכת יתר ולעלייה בכמות פסולת הטקסטיל.

תעשיית האופנה נחשבת לאחת התעשיות המזהמות ביותר בעולם, ולמרות שכבר היום קיימים בעולם מספיק בגדים כדי להלביש את האוכלוסייה כולה עשרות שנים קדימה, בגדים חדשים ממשיכים להימכר בקצב ולהיזרק אחרי שימושים ספורים. לפי נתוני האו"ם, בכל שנייה משאית מלאה בבגדים מגיעה למזבלות או נשלחת לשריפה, וגם אם חשבנו שתרמנו או מחזרנו – מרבית פסולת הטקסטיל המזהמת נשלחת לאפריקה או למדינות הדרום הגלובלי העניות, והופכת לבעיה של ממש גם שם. על פי הדוח של גרינפיס גרמניה, המודל העסקי של SHEIN נשען על היעדר אכיפה של תקנות שנועדו להגן על הסביבה, ועל בריאות ובטיחות העובדים והצרכנים, שכן החברה מפרה באופן שוטף תקנות אלו.