תעשיית האופנה המהירה היא אחת התעשיות המזהמות בעולם אשר אחראית ליותר פליטות גזי חממה מאשר כל אמצעי התחבורה, ונחשבת לבין הגורמים הבולטים לשינויי האקלים. אבל מה זה בכלל אומר 'אופנה מהירה', למה היא כל כך מזיקה ואיך לעשות את המעבר לאופנה איטית ובת קיימא? ריכזנו במקום אחד את כל הכתבות שיעשו לכם סדר:

מה עושים עם בגדים שלא רוצים?

תרמתם בגדים? כנראה שהם הגיעו למזבלה – באפריקה

לכולנו יצא לסדר את הארון, להוציא החוצה שקים של פריטי לבוש שכבר לא משמשים אותנו ולהעביר אותם לתרומה. אך בעוד המעשה הטוב הזה לכאורה משאיר אותנו בתחושה טובה ומצפון שקט, רוב הסיכויים שהבגדים שלנו בכלל הגיעו למדינות עניות בדרום אמריקה ובאפריקה. איפה פה הבעיה והאם יש פתרון? מיטל פלג מזרחי, חוקרת ומרצה בנושאי אופנה בת-קיימא וצדק סביבתי מסבירה בכתבה מהארון שלנו למזבלות של אפריקה.

אז אם לא תורמים – מה כן?

השאלה הזאת היא שאלה חשובה ורלוונטית – הרי גם אם נהיה הכי מקיימים בעולם, לעיתים נצטרך להיפרד מבגדים. בין אם כי המידה שלנו השתנתה, כי סגנון החיים שלנו השתנה ואנחנו כבר לא זקוקים לבגדי טיולים או לחליפה רשמית , או אפילו סתם כי מיצינו בגד. אז אם תרומה היא לא באמת תרומה, מה כן אפשר לעשות? לפלג מזרחי יש רעיונות ל-דברים טובים לעשות עם הבגדים שהוצאתם מהארון.

איך לצרוך אופנה בת קיימא?

אז הבנו איך להיפרד מהבגדים שאנחנו כבר לא צריכים, אבל זהו רק חלק אחד מהמשוואה, כי הבעיה היא בעיקר באופן בו אנחנו צורכים אופנה. אז איך אפשר להתחדש, לשמור על סטייל וגם לשמור על הכדור וממה כדאי להימנע?

 גמילה מאופנה מהירה

 כדי לייצר פחות זבל, צריך לצרוך פחות ולהעדיף איכות על כמות. ובתור התחלה כדאי להימנע מצריכה ברשתות אופנה מהירה, ובאתרי אופנה אולטרה מהירה, שלא רק גורמים להמון זיהום אלא גם מנצלים עובדים, כפי שנחשף בתחקיר שפורסם לאחרונה על אתר SHEIN. אבל זוהי רק סיבה אחת לא לרכוש מאתרים כמו שיין ודומיו, הנה עוד 5 סיבות לא לקנות ב-SHIEN.

שופינג, קניות (צילום: 123RF‏)
שופינג, קניות | צילום: 123RF‏

זה הזמן ליד-שנייה

אחת הדרכים הכי ירוקות להתחדש ולגוון את המלתחה בלי לתרום לתעשיית האופנה המזהמת היא לעבור לרכוש ביד-שנייה.  אור בן עמי התאהבה ביד-שנייה אחרי שגילתה את האמת הכואבת מאחורי תעשיית האופנה, שכוללת עבדות מודרנית, עלייה של 400% בייצור הבגדים ופגיעה בסביבה. היא הפכה את האהבה ליד-שנייה לעיסוק, ויש לה גם כמה טיפים שיעזרו גם לכם לעשות את השינוי, והמלצות על עשרות חנויות ברחבי הארץ.

>> למה לקנות בגדים יד-שנייה? 5 טיפים למתחילים

>> להתחדש ביש שנייה: חנויות וינטג' ויד-שנייה שחייבים להכיר

לקנות בחכמה

 בעוד צמצום צריכה זה הפתרון המושלם, לפעמים אנחנו בכל זאת רוצים או צריכים להתחדש, איך עושים את זה נכון? מחקר שפורסם לאחרונה מצא שישנו מספר קסם שיכול לצמצם משמעותית את השפעת האופנה על שינויי האקלים וממליץ להגביל את רכישות הבגדים החדשים ללא יותר מחמישה פריטים בשנה עבור כל צרכן.
ואיך בוחרים מה לקנות? הנה כמה 
שאלות ששווה לשאול את עצמנו רגע לפני קנייה של בגד חדש.

מנה של השראה

חוששים שמעבר לאופנה איטית ובת קיימא יהפוך את המלתחה למשעממת? הנה כמה הוכחות לכך שזה בדיוק הפוך:

לעשות שופינג בארון

לפעמים הלוק הכי חדש, מקורי וחגיגי כבר מתחבא ממש אצלנו בארון, ורק מחכה שנגלה אותו. עם קצת ראש פתוח ויצירתיות גם שמלת כלה יכולה להשתלב בלוק יומיומי, וחצאית יכולה להפוך לשמלה. ממש כמו בהפקת האופנה הזו שתעשה גם לכן חשק לחפור בארון.

 

הפקת אופנה, שופינג בארון (צילום: שחר הילה)
איך לשלב שמלה חגיגית בלוק יומיומי? | צילום: שחר הילה

להתלבש כדי להציל את העולם

עדיין לא בטוחות איך לעשות את זה נכון? זה הזמן לספוג מנה של השראה מהנשים שחיות, נושמות ומקדמות ברשתות החברתיות אופנה בת קיימא, הנה 7 נשים שמתלבשות כדי להציל את העולם, ואתן פשוט חייבות לעקוב אחריהן.

האופנה של העתיד

ועוד קצת השראה לסיום – עם עליית המודעות לנזקי תעשיית האופנה, הולך וגדל גם היצע הפתרונות הידידותיים לסביבה בעולם האופנה. מעור שעשוי מפטריות ועד טקסטיל מתכלה בהשראת קורי עכביש, הנה 5 טרנדים באופנה מקיימת ששווה להכיר.