אם נשאל כל ישראלי מה האסוציאציה הכי חזקה שלו ליום העצמאות, כנראה שנקבל אותה תשובה – יותר מטקס הדלקת המשואות, מהתס"חים, המטסים והזיקוקים, יותר מרחובות מקושטים דגלים ובמות מרכזיות עם אמנים שמרוויחים עשרות אלפי שקלים כדי לשיר שלושה שירים – הסממן הכי בולט של יום העצמאות והמנהג הכי נפוץ בו הוא ה"על האש".

מחג לחג ומשנה לשנה נהיה לי קשה יותר לקחת חלק באירועים או ארוחות בהם האיוונט המרכזי הוא המנגל. שילוב הריחות והמראות שעבור רבים נחשב מעורר תיאבון, מעורר אצלי בחילה, ובעיקר מחשבה שמלווה אותי כבר שנים – למה כדי לחגוג את עצמאותנו ואת חירותנו אנחנו צריכים לקחת את החירות של יצור חי אחר? הרעיון של לאכול משהו שהיה פעם חי, שהכסף שלי מימן את הוצאתו להורג, את כליאתו, את מניעת עצמאותו, הוא פשוט לא הגיוני בעיני. אבל גם אם נניח רגע בצד את נושא החמלה כלפי בעלי החיים, הרי שאירועי המנגל המסורתיים של יום העצמאות גוררים נזק סביבתי עצום וגם כל כך מיותר.

גם אם איכשהו אתם מצליחים לעשות את הניתוק ולאכול חיות בלי נקיפות מצפון, גם אם אתם לא מוצאים בליבכם אף טיפת חמלה לפרה או העוף שהפכו להיות סטייק או שיפוד בצלחת שלכם, חשוב להכיר את הנתונים: תעשיית הבשר היא בין הגורמים המרכזיים למשבר הסביבתי, ועל פי דו"ח של האו"ם גידול בעלי חיים למזון אחראי על לפחות 18% מפליטת גזי החממה כתוצאה מפעילות בני אדם – יותר מכל התחבורה גם יחד (יבשה, אוויר וים). בנוסף, גורמת תעשיית המזון מן החי לזיהום מים, ואחראית על ניצול נרחב של משאבים חיוניים, בהם כמות אדירה של מים מתוקים (לפי הערכות כ-70 אחוז מהמים המתוקים בעולם משמשים לחקלאות, כשליש מהם באופן ישיר לתעשיית המזון מן החי) וכמות דגנים שהייתה מספיקה להאכיל באופן ישיר כ-3.5 מיליארד בני אדם בכל שנה. גידול בעלי חיים לתעשיית המזון וגידולי מספוא (מזון עבורם) תופסים שטחי חקלאות עצומים, כך למשל 70 אחוז מהיערות שנכרתו באמזונס הפכו לשטחי מרעה לבקר. תארו לכם כמה קטניות, דגנים ושאר מזון צמחי (שאגב מספק פי 10-20 יותר חלבון ליחידת שטח מאשר ייצור בשר) לתזונה ישירה של בני אדם יכלו לגדל בשטחים הללו במקום. לא סתם ביל גייטס אמר שמעבר לתחליפי בשר הוא אחד הפתרונות המרכזיים למשבר האקלים: על פי ההערכות מעבר מוחלט לתזונה מן הצומח יכול להפחית את פליטת גזי החממה בלמעלה מ-90 אחוז.

וחשוב לזכור, גם אם אתם טבעונים או צמחונים, אתם עדיין עושים נזק לסביבה כשאתם שמים את המבורגר הביונד שלכם על המנגל. אז נכון, זיהום האוויר שנגרם על ידי שימוש במנגל הוא מקומי וקטן – בטח ביחס לזיהום האוויר הקיצוני שגורמות מדורות ל"ג בעומר שחל שבועיים אחר כך – ועדיין היום הזה מייצר ענני עשן בלתי ידידותיים לבריאות שלנו או לסביבה. נוסיף לזה גם נסיעות באוטו אל הפארקים ואתרי המינגול ונקבל יום אקסטרה מזהם ביחס לכל יום רגיל. 

כלים חד פעמיים מתכלים (צילום: Kononov Oleh, shutterstock)
כלים 'מתכלים' לא באמת מתכלים אם זורקים אותם לפח | צילום: Kononov Oleh, shutterstock

מה עושים עם זה? אם אתם חוגגים בבית בהחלט אפשר ורצוי לוותר על המנגל ולהשתמש במקום במחבת פסים או אפילו בתנור. אם אתם חוגגים בחוץ ומתעקשים על מנהג המנגל– הדליקו אותו למינימום הנדרש, אל תשתמשו באחד חד פעמי, ואל תשאירו אותו או את הגחלים בשטח. מה שמוביל אותי לנקודה הבאה.

חגיגות יום העצמאות נוטות להיות רבות משתתפים, בטח אחרי שנה שבה לא נפגשנו ולא חגגנו. הרבה משתתפים אומר הרבה אוכל והרבה כלים ומכאן שגם הרבה בזבוז. שטיפת כלים היא ממש לא מהפעולות החביבות עליי, ואני לגמרי מבינה את הרצון להימנע ממנה ככל הניתן, אבל בואו – לא על חשבון עתיד הכדור שלנו. לא רוצים לשטוף המוני כלים? יש מספיק פתרונות אחרים, אתם יכולים להשתמש במדיח (הוא גם יותר חסכוני במים בדר"כ) לבקש מכל משתתף להביא כלים רב פעמיים לעצמו, ולשטוף אותם בעצמו, לשכור כלים מחברה חיצונית שתטפל גם בשטיפה או פשוט לאכול בפיתה, בלי צלחת! אתם חשים שבכל זאת חד פעמי הוא חובה ואין ברירה? אתם יכולים לבחור בחד פעמי מהסוג המתכלה, כזה שעשוי מבמקבוק, קנה סוכר או עמילן תירס. אבל שימו לב, כלים מתכלים באמת מתכלים רק בתנאים מסוימים, בקומפוסטר, ואם תזרקו אותם לפח הרגיל לא תהיה להשקעה שום משמעות והם פשוט יסיימו מוטמנים באדמה בדיוק כמו אלו מהפלסטיק. בערים מסויימות ניתן למצוא קומפוסטרים עירוניים, וגם באילו שלא – תוכלו להיעזר בקבוצת הפייסבוק קומפוסט להמונים ולמצוא בסביבה קומפוסטר שיסכים לקבל את הכלים המתכלים שלכם יחד שאריות המזון ושאר הזבל האורגני שלכם. ואם כבר מזון - אל תגזימו בכמויות, חבל לזרוק. 

יום העצמאות הוא יום חשוב וראוי לציון, אני לגמרי בעד לחגוג ולשמוח, אבל בשורה התחתונה – החגיגה שלנו לא יכולה ולא צריכה להיות על חשבון בעלי החיים, ובטח לא על חשבון העתיד שלנו. שמרו על הסביבה ועל כדור הארץ כדי שנוכל להמשיך לחגוג עוד עשורים רבים. אין לנו ארץ אחרת, אבל גם אין לנו כדור אחר.