אומרים שאין חכם כבעל ניסיון, אבל מה שלא לימדו אותי עשרה מעברי דירה קודמים - לימד אותי המעבר בשבוע שעבר. חשבתי שהפעם זה יהיה שונה: מעבר דירה אקולוגי, אפס פסולת למופת. אז חשבתי. במקום זה, הנה אני יושבת בדירתי החדשה בין הרים של ארגזים וערמות של ניילון.

כולם יודעים שלעבור דירה זה בגדול די מבאס. כן, זה יכול להיות מרגש ומשמח, לסמל התחלה חדשה, שינוי או התרחבות, יכול להיות שהבית החדש הוא התגלמות כל חלומותיכם, ועדיין – איך שלא תהפכו את זה, מעבר דירה זה כאב ראש. גם בלי להיכנס לכל החלק של לחפש דירה ולמצוא אחת (לקח לנו רק שנה), זה כולל הוצאות כספיות רבות, התעסקות בירוקרטית וכמובן המון פסולת וזיהום סביבתי.

הדבר הראשון שעשיתי כשידעתי שאנחנו עומדים לעבור היה להתחיל לאסוף ארגזים. כל ארגז שקיבלנו עם משלוח כלשהו, או כזה שנתקלנו בו ברחוב, נאסף ונשמר. הדבר השני שעשיתי היה לחפש הובלה אפס פסולת. בפייסבוק מצאתי אחת כזו, חברה שעוטפת רהיטים בבד ולא משתמשת בחומרי אריזה חד פעמיים. אלא שהמעבר התעכב והחודשים עברו, וכשסוף סוף היה תאריך – רק שבועיים מראש, החברה הירוקה כבר הייתה תפוסה. חזרתי לחיפושים וקיבלתי המלצה על חברה אחרת, שאפילו היה לה GREEN בשם, ומהלחץ שלא אמצא הובלה אחרת בהתראה כה קצרה ובתקווה שלפחות יהיה אקולוגי כפי שהבטיחה הממליצה, סגרתי איתם למרות המחיר המופקע.

מעבר דירה מזהם (צילום: רומי בן צבי)
"מצאתי את עצמי יושבת בדירתי החדשה בין הרים של ארגזים וערמות של ניילון" | צילום: רומי בן צבי

רק ביום ההובלה עצמו הבנתי כמה החזון שלי היה שונה מהמציאות. כמה ימים לפני ההובלה סיפקה לנו החברה ארגזים - לשמחתי כולם היו בשימוש חוזר (הדברים השונים שהיו כתובים עליהם העידו שאפילו כמה פעמים), אבל פה בערך נגמר החלק האקולוגי. כמה דקות לתוך ההובלה הארגזים כבר היו במשאית, ואז – לפני שעיכלתי בכלל מה קורה, שלושה מובילים עם ארבעה גלילים עצומים של ניילון נצמד התחילו לעטוף את כל הרהיטים שלנו כאילו היו שאריות מארוחת הצהריים. ממכשירי החשמל, דרך השולחנות והספה, אף רהיט לא קופח. ונכון, יכולתי לעצור אותם ולבקש לוותר על הניילון, אבל מה הייתה האלטרנטיבה? הרי לרהיטים הרוסים שאצטרך להחליף יהיה מחיר סביבתי אפילו גבוה יותר מזה של כמה גלילי פלסטיק. אז שתקתי וראיתי את הבית שלי הופך להר פלסטיק ונדחס לתוך משאית.

המסקנה שלי מהסיפור הזה, והטיפ הכי טוב שאני יכולה לתת, זה להתארגן מראש. קיימות הובלות ידידותיות לסביבה, זה אפשרי, אלא שבתוך הלחץ והבלגן של המעבר קל לנו לשכוח שלא כולם באותה רמת מודעות שלנו, ושגם אם לנו ברור מאליו שפלסטיק הוא מחוץ לתחום, למובילים זה לא. אם תבדקו מראש עם חברות ההובלה, תשאלו אילו פתרונות ירוקים הם מציעים, האם יש אפשרות לשימוש בארגזי פלסטיק רב פעמיים או בארגזים בשימוש חוזר, האם יש אפשרות לאריזה ללא ניילון ולשימוש בבדים ובחומרי אריזה ממוחזרים במקום - יכול מאוד להיות שתגלו שזה דווקא אפשרי.

מעבר דירה זה לא רק יום ההובלה, כל מי שעבר לאחרונה יודע שזה מתחיל עוד הרבה קודם, ולכן עוד טיפ חשוב הוא לעשות מיון מראש, ולא לקחת אתכם מה שלא צריך. העובדה שארזנו די ברגע האחרון גרמה לזה שלא הספקנו לעשות סדר, אלא בעיקר דחסנו הכל לארגזים. גם כשכבר זיהינו דברים שאנחנו לא צריכים ונרצה להעביר הלאה, לא היה לנו זמן למצוא להם בית חדש, וכך קרה שברגע האחרון ארזנו שניים או שלושה ארגזים שבעצם מלאים בדברים שאנחנו לא צריכים ושמיועדים לתרומה. אליהם מתווספים גם חפצים ורהיטים שהתקשינו לשחרר מהם למרות הידיעה שבדירה הקטנה יותר הם כנראה לא ימצאו את מקומם, מה שיוצר עומס ומוסיף לבלגן. אז בקיצור, שחררו מה שאפשר מראש, זה יחסוך לכם דאגות ויחסוך גם ארגזים וחומרי אריזה.

מעבר דירה, בית עטוף בפלסטיק (צילום: רומי בן צבי)
"ממכשירי החשמל, דרך השולחנות והספה, אף רהיט לא קופח" | צילום: רומי בן צבי

מהצד השני של אותו מטבע, מעבר דירה תמיד דורש גם השלמות, דברים שבדירה הקודמת היו וכאן חסרים, או דברים שבאמת הגיע הזמן להחליף. הטיפ השלישי שלי, באופן לא מפתיע, הוא לאבזר ביד שנייה. לפני המעבר הכינו רשימה ובדקו עם קרובים ומכרים אם יש להם משהו ממנה, ואחר כך חפשו בקבוצות מסירה, באגורה, או במרקט פלייס. אם מדובר בדברים גדולים כדאי לעשות זאת עוד לפני המעבר, ולנסות לשלב את האיסוף ביום ההובלה כדי לחסוך נסיעות נוספות. ועוד שני טיפים קטנים אם בכל זאת קונים חדש: 1. לא מעט רהיטים אפשר למצוא היום מעץ ממוחזר. 2. כשמדובר במכשירי חשמל, וודאו שהדירוג האנרגטי גבוה.

אין ספק שיכולתי לעשות דברים אחרת, כמויות הפסולת שאני נאלצת לזרוק בסיום המעבר הזה בהחלט מבאסת אותי, אבל לחיים שנחיה בבית החדש הזה לאורך הזמן תהיה הרבה יותר השפעה מאשר ליום האחד הזה. ובעיקר, תמיד אפשר לבחור אקולוגי יותר בפעם הבאה.