1. לא תרכשו - הפחתה
    אנחנו חיים בעולם מלא פיתויים, ותמיד מחפשים את הדבר הבא, הטוב יותר החדש יותר. אבל אחד הצעדים  המשמעותיים בשמירה על הסביבה הוא פשוט לקנות פחות. אימוץ הרגלי צריכה נבונים, קנייה מתוך צורך אמיתי ולא מתוך רצון או גחמה, ורכישה מיד שנייה של מה שאפשר, יכולים לעשות שינוי של ממש.
  2. לא תזרקו - שימוש חוזר
    הצד השני של ההפחתה הוא השימוש החוזר, במקום לזרוק ולקנות חדש – מתקנים; במקום להשליך מה שכבר לא צריך – מוצאים לו שימוש אחר, ומעניקים לו חיים חדשים. השימוש החוזר מונע קניות מיותרות ומצמצם את הפסולת שמגיעה להטמנה. 
  3. מחזרו
    את הפסולת שלא ניתן לעשות בה שימוש חוזר, אל תזרקו לפח. את רוב סוגי הפסולת ניתן למחזר וזה כולל אריזות פלסטיק ומתכת, בקבוקים, מוצרי אלקטרוניקה, טקסטיל ועוד. לא בטוחים מה הולך לאיזה פח מיחזור? המדריך הזה יעשה לכם סדר>
    בזבוז מזון, אוכל בפח (צילום:  Fevziie, shutterstock)
    מיינו את הפסולת למחזור, והכינו קומפוסט מהשאריות | צילום: Fevziie, shutterstock

  4. עברו לרב פעמי
    כלים חד פעמיים, ובכלל דברים שנזרקים אחרי שימוש בודד הם האויב של הסביבה ושל בעלי החיים, ולכן גם שלנו. זה הזמן להיגמל מהחד"פים ולעבור לרב פעמי – יוצאים לטייל? קחו איתכם בקבוק מים רב פעמי, וסט צלחות, כוסות וסכו"ם רב פעמייפ מפלסטיק, במבוק או נירוסטה; קונים הרבה קפה בחוץ? התארגנו על כוס טייק אוואי רב פעמית; אוהבים לשתות מקשית? גם כאלה יש רב פעמיות. וזה לא נגמר שם, לכל מוצר חד פעמי בחיינו תוכלו למצוא תחליפים אקולוגיים רב פעמיים וזה כולל גם מגבונים, חיתולים ואפילו מוצרי היגיינה נשית.
  5. עשו קומפוסט
    מה זה לעזאזל קומפוסט? קומפוסט הוא דשן, שנוצר מפירוק של חומרים אורגניים כמו צמחים ושאריות מזון, ויכול לחזור לאדמה ולסייע לצמיחת צמחים חדשים. אחרי שמיינתם את הפסולת שלכם למחזור, ועברתם למוצרים רב פעמיים, כנראה שעיקר הפסולת שנשארה לכם היא פסולת אורגנית המורכבת משאריות מזון, קליפות וכו', אם תתחילו לקמפסט אותה, תישארו כמעט בלי זבל להשליך לפח וגם יהיה לכם אחלה דשן לגינה. אין לכם גינה? בידקו האם באזור מוגריכם קיימים קומפוסטרים שכונתיים אליהם תוכלו להשליך את הפסולת האורגנית שלכם.
  6. שאפו למינימום אריזות
    מחזור אמנם מאפשר לעשות שימוש חוזר בחלק מהחומרים וליצור מהם דברים חדשים, אבל חשוב לזכור שלא הכול ניתן למחזר, ושמחזור הוא לא פתרון קסם והוא דורש לא מעט משאבים ואנרגיה (שינוע, מים, חשמל ועוד). לכן, אחד הדברים הכי טובים שאפשר לעשות הוא פשוט לצמצם ככל הניתן את השימוש באריזות. איך עושים את זה? ישנם מוצרים שאפשר לקנות ללא אריזה, למשל סבון ושמפו מוצקים במקום נוזליים בבקבוק, או באריזת חסכון גדולה שתספיק ליותר זמן ותייצר פחות פסולת. גם סוגי מזון שונים, כמו למשל קטניות, אגוזים ודגנים, ניתן לקנות ללא אריזות בחנויות שמוכרות אותם במשקל – פשוט מגיעים עם שקית (רב פעמית) או צנצנת מהבית, שוקלים וממלאים.
    קנייה בתפזורת (צילום: maramorosz, shutterstock)
    אפשר לקנות גם בלי אריזות | צילום: maramorosz, shutterstock
  7. הכינו לבד
    דרך נוספת לחסוך באריזות, וכך בעצם בפסולת היא להכין לבד מה שניתן. זה נכון לגבי מוצרי צריכה שונים, שאתם יכולים להכין לבדכם בבית על ידי שימוש חוזר – למשל עציצים מבקבוקים ריקים; אתם יכולים להכין לבד בבית מוצרי טיפוח, כמו דאורדורנט, במקום לקנות אחד; וכמובן להכין לעצמכם אוכל בבית במקום לקנות מאכלים מוכנים, או להזמין משלוח שמגיע עם המון שקיות ואריזות חד פעמיות.
  8. אכלו מאוזן
    אם כבר להכין לעצמכם אוכל בבית, למה שאתם אוכלים יש השפעה אדירה לא רק עליכם ועל התחושה הפיזית והנפשית שלכם, אלא גם על הסביבה. מחקרים רבים מראים את הנזק הסביבתי שגורמות תעשיית הבשר והדיג, אבל גם אם אתם לא מתכננים לעבור לטבעונות בקרוב, תזונה מאוזנת עם הפחתה (גם אם קלה) במוצרים מן החי בהחלט יכולה לעשות שינוי. הקפידו לשלב בכל ארוחותכם כמות מספק של ירקות ופירות, ונסו לסגל לעצמכם מנהג של יום אחד בשבוע ללא מוצרים מן החי. זה בטוח יעשה טוב לכם, ולסביבה.
  9. כבו את האור וסגרו את הברז
    כולנו שרנו בגן "חבל על כל טיפה" ולמדנו שחשוב לחסוך במים, גדלנו עם תשדירי ישראל מתייבשת ברקע ושמענו את אבא מעיר לנו לכבות את האור או הדוד כי הוא לא עובד בחברת חשמל. אבל כמה מאיתנו באמת מקפידים על הדברים האלו ביום יום? הקפידו לסגור את הברז כשאתם מצחצחים שיניים, מסבנים ידיים או חופפים, לכבות את האור כשאתם יוצאים מהחדר ולנתק מהשקע מוצרי חשמל כשאינם בשימוש (כן אנחנו מדברים על המטען). לחסכון הקטן הזה במשאבים יכולה להיות השפעה עצומה על הסביבה, וגם על החשבונות שלכם. 
    ברז, כיור (צילום:  nikkytok, shutterstock)
    חבל על כל טיפה | צילום: nikkytok, shutterstock
  10. להתנייד חכם - לא תיסעו במכוניתם לשווא
    כן, מכונית זה נוח. כן, הקורונה הרגילה אותנו להתרחק מכולם ולנסוע לבד. אבל האם אתם באמת צריכים את האוטו כדי לקפוץ לסופר השכונתי? האם לא יכול להיות נחמד לנסוע לעבודה בנחת ברכבת ולגלול את הפייסבוק במקום להתעצבן על הפקקים? הכלל פשוט צמצמו נסיעות לבד ברכב למינימום ההכרחי.