משבר האקלים ועליית הטמפרטורות העולמית גורמים ללא מעט תופעות מדאיגות, אחת מהן היא פגיעה בשנתם של אנשים ברחבי העולם, כך מצא מחקר חדש, והגדול ביותר בנושא עד כה.

שינה טובה קריטית לבריאות ולרווחה שלנו, אך ההתחממות העולמית מעלה את הטמפרטורות בלילה, אפילו מהר יותר מאשר ביום, מה  שמתברר –מקשה על השינה. המחקר שבדק את נתוני השינה של 47 אלף אנשים מ-68 מדינות, באמצעות צמידי מעקב, חשף כי אזרח עולמי ממוצע כבר מאבד 44 שעות שינה בשנה, מה שמוביל ל-11 לילות עם פחות מ-7 שעות שינה – שנחשבות לסטנדרט של שינה מספקת.

על פי הממצאים, המחסור בשעות שינה יגדל עוד יותר ככל שכדור הארץ ימשיך להתחמם, אך קבוצות מסוימות באוכלוסיה משופעות מהשינוי הרבה יותר מאחרות. אובדן השינה בעקבות ההתחממות, גבוה ב-25% עבור נשים מאשר גברים, פי שניים עבור מבוגרים מעל גיל 65, ופי שלושה עבור אזרחים במדינות פחות אמידות. 

מחקרים קודמים הראו שעליית הטמפרטורות פוגעת בבריאות, כולל התקפי לב מוגברים והשפעה על בריאות הנפש, וכן תאונות ופציעות, כמו גם הפחתת כושר העבודה. שינה לקויה ידועה כגורם לרבות מהתופעות הללו, ולכן סבורים החוקרים כי אובדן שעות השינה עשוי להיות מנגנון מפתח שבאמצעותו חום גורם להשפעות בריאותיות אלו. באופן מדאיג, אמרו החוקרים, הנתונים שלהם לא הראו סימנים לכך שאנשים יכולים להסתגל ללילות חמים יותר.

“עבור רובנו, שינה היא חלק מאוד מוכר משגרת היום שלנו; אנחנו מבלים כמעט שליש מחיינו בשינה", אמר קלטון מינור, חוקר מאוניברסיטת קופנהגן, דנמרק, שהוביל את המחקר. "אבל מספר גדל והולך של אנשים במדינות רבות ברחבי העולם לא ישנים מספיק. במחקר זה, אנו מספקים את ההוכחה הראשונה בקנה מידה עולמי לכך שטמפרטורות חמות מהממוצע פוגעות בשינה".

החוקרים מסבירים כי שינה מופחתת בלילות חמים יותר משפיעה על אוכלוסיות ענק, כך לדוגמה, לילה של מעל 25 מעלות צלזיוס בעיר של מיליון בני אדם יביא לכך ש-46,000 אנשים נוספים יסבלו משינה קצרה יותר. "ואם נסתכל על גל החום שמתרחש כעת בהודו ובפקיסטאן , אנחנו מדברים על מיליארדי אנשים שנחשפו לתנאים שצפויים לגרום לאובדן שינה ניכר", אמר מינור.

המחקר, שפורסם בכתב העת One Earth , ניתח נתוני שינה ומזג אוויר חיצוניים שנאספו מ-2015 עד 2017 ומצא כי טמפרטורות גבוהות יותר הפחיתו את השינה על ידי דחיית תחילתה. ההסבר לכך, הוא שהגוף שלנו צריך להתקרר כדי שנצליח להרדם, אבל זה קשה יותר כשחם יותר. החוקרים גם מסבירים מדוע אוכלוסיות מסויומות משופעות יותר מאחרות, כך למשל עבור אנשים מבוגרים שגם ככה ישנים פחות בלילה, ויסות פחות טוב של טמפרטורת הגוף, עשוי להסביר את רגישותם. אנשים במדינות עניות יותר עלולים לאבד יותר שעות שינה מכיוון שיש להם פחות גישה לאמצעי קירור כמו תריסים, מאווררים ומיזוג אוויר.

ההשפעה של לילות חמים יותר על השינה נראתה בכל המדינות שנבדקו, בין אם היה בהן אקלים קריר יותר או חם יותר, כאשר ההשפעה היתה ברורה כשטמפרטורות הלילה עלו מעל ל-10 מעלות צלזיוס. עוד נמצא כי דווקא מי שחיים במדינות בהן האקלים חם יותר, יחוו פגיעה גדולה יותר בשינה עם כל עלייה בטמפרטורה.

החוקרים מאמינים כי תוצאות המחקר צריכות להשפיע על קובעי המדיניות, שצריכים להבטיח שערים, ומבנים מותאמים היטב לחום כדי להפחית את ההשפעות הבריאותיות של עליית הטמפרטורות. לדבריהם, יש צורך במחקרים נוספים בתחום, במיוחד במקומות שכבר דורגו בין החמים בעולם, כמו חלקים נרחבים מאפריקה, מרכז אמריקה והמזרח התיכון.