קיץ 2022 כנראה ירשם כאחד הקיצים החמים שידעה האנושות, עם גל חום שרודף גל חום נוסף ושיאי טמפרטורה שנשברים גם במדינות קרירות יחסית. בסופ"ש היכה בצרפת ובספרד גל חום המלווה שריפות מרובות נפגעים, ובבריטניה יצאו השלטונות באזהרה חמורה לקראת שיא החום הצפוי מחר. אלא שהחום הכבד לא גורם רק לנזקים בנפש וברכוש, ובטווח הארוך משליך  גם על אספקת המזון העולמית, עם חוסרים שכבר מורגשים.

בישראל הודיעו בשבוע שעבר על עלייה במחיר הלחם, זאת בעקבות עלייה במחיר החיטה שנובעת ממחסור שמקורו במלחמת רוסיה-אוקראינה, כאשר אוקראינה היא בין יצואניות החיטה המרכזיות בעולם. אבל המלחמה היא לא הסיבה היחידה למחסור שמורגש בעולם כולו.

על פי  דו"ח ביטחון תזונתי של 'הבנק העולמי', מליוני אנשים כבר חווים עוני בשל עליית מחירי המזון והשיבושים בשרשרת האספקה, כאשר לפחות 19 מדינות הטילו הגבלות ייצוא על סחורות חקלאיות. נכון לסוף יוני עלו מחירי החיטה ב-42% בהשוואה לינואר 2021, ומחיר התירס עלה ב-47%. לצד המלחמה, והתאוששות השוק משנתיים של מגפה – השינויים הקיצוניים במזג האוויר הם אחד הגורמים המרכזיים לעליית המחירים, כאשר חום קיצוני פוגע ביבולים רבים וגורם למחסור.

אחד הביטויים של השפעת ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים על המחסור במזון הוא הגבלות הייצוא שמיישמות מדינות רבות. המחסור בחיטה למשל, נובע גם מהעובדה שהודו - היצרנית השנייה בגודלה בעולם - אסרה ייצוא חיטה בעקבות גל החום שספגה בחודשים מרץ ואפריל ופגע בתשואת היבול שרגיש לטמפרטורות גבוהות. במלזיה הוטלו כבר במאי הגבלות על יצוא מוצרי עוף, זאת מכיוון שלצד מחסור בדגנים לתזונת התרנגולות, הן גם נוטות לייצר פחות ביצים במזג אוויר חם במיוחד .

משבר האקלים, בצורת (צילום: Piyaset, shutterstock)
בצורות פוגעות בייבולים ברחבי העולם | צילום: Piyaset, shutterstock

בצרפת מורגש לאחרונה מחסור בחרדל דיז'ון, כאשר גל חום בקנדה, המספקת כ-80 אחוז מזרעי החרדל לצרפת, גרם לקיצוץ של 50% בייצור הזרעים בשנה שעברה, כעת גם הגידול המקומי נפגע בעקבות גלי החום. המחסור במוצר הפופלארי גם לעלייה של 25% במחירו, וכן להגבלה לצנצנת לאדם במרכולים במדינה.

מחסורים נוספים הקשורים הקשורים למשבר האקלים הם מחסור מתמשך בפלפל צ'ילי ובעקבותיו ברוטב סריראצ'ה, בעקבות בצורת במקסיקו; פגיעה בגידולי הקפה בברזיל וקולומביה שגורמת לעליית מחירים; מחסור בחומוס גם הוא בשל הבצורת בקנדה; ופגיעה בייבולי שיבולת שועל וחיטה, ואפילו תפוחים בארה"ב.

מספר מחקרים כבר הגיעו לאותה מסקנה – ככל שכדור הארץ יתחמם, תנובת היבולים תמשיך לרדת. מומחים מעריכים כי החמרה בשינויי האקלים, תגביר את המגמה ותשנה את פני הסחר העולמי, כאשר מדינות רבות ישימו קודם את האינטרס הלאומי ויימנעו מייצוא. דו"ח של האו"ם שפורסם בחודש אפריל הצביע על כך ש-40% מקרקעות העולם כבר איבדו מפוריותן וחזה כי עוד 11% משטח היבשה יפגעו עד 2050.