פריצת הדרך שתבלום את שינויי האקלים? החברה השוויצרית Climeworks הודיעה לאחרונה שהצליחה לשאוב פחמן דו-חמצני מהאוויר הפתוח ולאחסן אותו מתחת לאדמה. בניסיון להילחם בשינויי האקלים, שורת חברות נמצאות במאבק להוציא כמה שיותר פחמן דו-חמצני מהאטמוספירה בתהליך שנקרא לכידת אוויר.

החברות הפועלות בתחום הבטיחו כי שימוש במכשירים המדמים ואקום - כדי לשאוב אוויר, לסנן אותו ולקבור את הפחמן הדו-חמצני באדמה - יכול לעזור להקל על הנזק הסביבתי שנגרם על די האדם.

התהליך שמקדמת Climeworks דומה לתהליך שעושים העצים, שסופגים את הפחמן הדו-חמצני מהאוויר. הטכנולוגיה של לכידת אוויר מבטיחה לאחסן את אותו החומר באדמה במשך אלפי שנים. "זהו צעד חשוב בהתפתחות טכנולוגיית לכידת האוויר", הדגישה סטייסי קאוק, בכירה באחת החברות הפועלות בתחום, "זהו לא מדע בדיוני – זוהי מציאות".

הממשל בארה"ב השקיע מיליארדים

החברה הקימה את אחד המפעלים היחידים בעולם שנמצא באיסלנד, שמסוגל להסיר כ-4,000 טון פחמן דו-חמצני בשנה. כמות שוות ערך לזיהום שמייצרות 800 מכוניות נוסעים פרטיות בשנה. היא פועלת כדי להקים מפעל נוסף שיאפשר הסרה של 36 אלף טון בשנה.

המודל העסקי הוא הפעלת המכשיר בשם חברות שיוכלו להתגאות בכך שהן ירוקות. עד כה, עסקים ברחבי העולם רכשו את השירות בהיקף שמאפשר הסרה של למעלה מ-700 אלף טון פחמן-דו חמצני מהאוויר. מדענים מעריכים כי נדרשת הסרה של מיליארדים רבים בשנה עד לאמצע המאה הנוכחית, במטרה להימנע מההשלכות ההרסניות של ההתחממות הגלובלית.

הענף נתמך גם בידי הממשל בארה"ב שהשקיע במסגרת התקציב של שנת 2021 לא פחות מ-3 מיליארד וחצי דולרים בהקמת 4 מרכזי לכידת אוויר. גם האיחוד האירופי פועל כדי להרחיב את התחום.