ילדם שנולדים היום יסבלו במהלך חייהם מחום קיצוני ואסונות אקלים אחרים פי כמה וכמה מאשר הסבים והסבתות שלהם. כך עולה ממחקר, שערכו מדענים בשיתוף הארגון העולמי Save the Children, ופורסם השבוע בכתב העת Science.

המחקר, שניתח תחזיות אירועי קיצון ממודלים מתוחכמים של אקלים ממוחשב, נתוני אוכלוסייה ותוחלת חיים מפורטים ומסלולים של טמפרטורות עולמיות, מעריך את שכיחותם של אירועי קיצון אקלימיים בעתיד ומשווה את בין האירועים שסביר שיחוו אלה שנולדו בשנת 1960 לעומת ילדים שנולדו בשנת 2020. 

מתוצאות המחקר עולה כי ילד שנולד בשנת 2020 יסבול בממוצע 30 גלי חום קיצוניים בחייו, גם אם מדינות ימלאו את התחייבותן הנוכחית לצמצם את פליטת הפחמן העתידית. כלומר פי שבע יותר גלי חום מאשר חווה מי שנולד בשנת 1960. בנוסף לגלי החום, המחקר חוזה כי הדור הזה גם יחווה במהלך חייו פי שניים יותר בצורות ושריפות ופי שלושה יותר שיטפונות מאשר חוו ויחוו מי שהיום בני 60. 

המחקר מגיע רגע לפני ועידת האקלים Cop26 באו"ם שתערך בגלאזגו בנובמבר, בה צפויות להתקבל החלטות משמעותיות בנוגע לקיצוץ פליטות הפחמן במדינות השונות, ומצביע על כך שקיצוץ מהיר של פליטות הפחמן הגלובליות שיעצור את ההתחממות הגלובלית בעלייה של 1.5 מעלות צלזיוס, יכול להפחית כמעט בחצי את כמות גלי החום שהילדים של היום יחוו.

הניתוח מצא כי רק אנשים שנמצאים מתחת לגיל 40 היום, יחיו כדי לראות את ההשלכות של הבחירות שנעשו בכל הנוגע להפחתת הפליטות, בעוד המבוגרים יותר כנראה ימותו עוד לפני שההשפעות של בחירות אלה יתבררו בעולם. "התוצאות שלנו מדגישות איום חמור על בטיחותם של דורות צעירים וקוראות לצמצום פליטות דרסטי כדי להגן על עתידם", אמר פרופ וים תיירי, שהוביל את המחקר. לדבריו כל מי שחי היום ומתחת לגיל 40 צפוי להתמודד בעתיד עם תנאים חסרי תקדים של גלי חום, בצורות והצפות שהסיכוי שהיו מתקיימים ללא ההתחממות הגלובלית הוא 0.01%.

"משבר של זכויות הילד"

המחקר מתייחס גם למצב הגיאוגרפי והסוציו-אקונומי בו נמצאים הילדים היום ומדגיש כי ילדים שכבר מצויים במצוקה, כמו ילדים עם מוגבלויות וילדים החיים במדינות עולם שלישי, צפויים להתמודד עם סיכונים גדולים עוד יותר. כך למשל, לילדים באפגניסטן יש סיכוי גדול עד פי 18 לחוות גלי חום קיצוניים, מאשר לסבא וסבתא שלהם. במקרים כאלה, מציינים בדו"ח, למשבר האקלים יכולה להיות השפעה קשה גם על הגישה של הילדים לבריאות ולחינוך.

"הדו"ח שלנו מציג את המציאות המפחידה של הדור הזה והעתיד אם לא נפעל עכשיו. ילדים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית ובקהילות מוחלשות יהיו הנפגעים ביותר, אך כל ילד ירגיש את ההשפעה החמורה של מצב חירום אקלים זה", אמרה אינגר אשינג, מנכ"לית Save the Children International. אשינג אף הגדירה את משבר האקלים כ'משבר זכויות הילד' וציינה כי גלי החום שראינו לאחרונה בארה"ב ובקנדה, כמו גם השריפות באוסטרליה והשיטפונות ברחבי אירופה – הם הוכחה לכך ששום מקום לא בטוח. לדבריה, ללא פעולה דחופה, אנחנו גוזרים על ילדינו עתיד קטלני.