במסגרת היערכות הממשלה להתמודדות עם משבר האקלים, אושרה היום (א') תכנית לאומית להצללה וקירור של המרחב העירוני,. במסגרת התכנית, אותה מגישים ראש הממשלה, נפתלי בנט, השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג  ושר החקלאות עודד פורר נקבע יעד רב שנתי לפיו יינטעו כ-450,000 עצים לאורך כ-3 מיליון מטר של רחובות בישראל, בהשקעה הנאמדת בכ - 2.25 מיליארד שקל עד שנת 2040.

התכנית הממשלתית מיישמת את מסקנותיו של דו"ח בין-משרדי שנכתב בהובלת המועצה הלאומית לכלכלה במשרד רה"מ, אשר מצא כי ישראל נדרשת ללא דיחוי למהלך אסטרטגי שיקדם את משאב העצים העירוני ויסיר חסמים לשתילה ותחזוקה של עצים, הן ברמה הממשלתית, והן ברמה המקומית. לפי הד"וח מהלך שתילה מאסיבי ישפר את הנוחות הטרמית במרחב העירוני, יעודד הליכה ושגרת חיים בריאה יותר, יצמצם משמעותית את איי החום, ויתרום להפחתת השלכות שליליות נוספות של שינויי האקלים ושל הזיהום בערים.

לדברי ראש הממשלה, נפתלי בנט: "ממשלת ישראל הציבה את נושא האקלים כיעד לאומי. מעל 90% מתושבי המדינה חיים ביישובים עירוניים, וככל שהאקלים נהיה חם יותר יהיה קשה יותר להסתובב בחוץ. לכן אנחנו נערכים לשתול כחצי מיליון עצים בכל הרחובות בערים בהם אנו צועדים. צל עצים משפר באופן דרמטי את השהייה ברחוב, והעצים תורמים גם לשיפור איכות האוויר ולהתמודדות עם גשמים חזקים. ייעור הערים לא רק יסייע במאבק במשבר האקלים, אלא גם יהפוך את הסביבה בה אנו חיים לירוקה ונעימה יותר".

מהשרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג הוסיפה נמסר כי "משבר האקלים כבר כאן ומצריך מאיתנו היערכות. אחד מהמקומות הבולטים שבהם נחוש אותו הוא עומס החום העירוני. הערים שלנו צריכות יותר צל, יותר עצים ויותר פתרונות מבוססי טבע, וזה הזמן להביא החלטת ממשלה שתבטיח תכנון עירוני מותאם אקלים. נפעל עם השותפים שלנו בממשלה ובשלטון המקומי לקדם שימוש בעצי רחוב, הליכתיות, ולהפוך את מרכזי הערים למקומות ירוקים, מוצלים ופעילים כל השנה"

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "חשיבות עצים היום כבר ברורה לכול, ובעידן של התחממות גלובלית חשיבותם אף עולה. באמצעות תכנית זו ניתן לקדם את הייעור העירוני ולהשיג שתי מטרות חשובות – שמירה על הסביבה ושיפור פני המרחב העירוני".

נפתלי בנט מדבר עם תמר זנדברג במליאת הכנסת (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

יתרונותיהם של עצים במרחב העירוני הם רבים וידועים, וביניהם: הצללה, הפחתת השפעתו של אי החום העירוני וקירור הסביבה, ספיחת מזהמי אוויר שונים וביניהם חלקיקים נשימים שעלולים להוות סכנה בריאותית ועוד. בהודעת המשרד להגנת הסביבה נמסר כי, ממשלת ישראל שמה בראש סדר העדיפויות את משבר האקלים, ונדבך משמעותי בהתמודדות עמו הינו קידום שתילתם של עצי רחוב. וכי הצוות הבין-ממשלתי בחן את החסמים לשתילה ואת הגורמים המובילים לפגיעה ולתחזוקה לקויה של עצים במרחב העירוני, והציע מענים כדי לצמצמם. הדו"ח שהוגש לממשלה מגדיר עקרונות פעולה וזיהה דרכי פעולה עדיפות, על בסיס תכניות ייעור מן העולם (סן פרנסיסקו, טוקיו, לונדון, טורונטו ומלבורן) וביצע ניתוח עלות-תועלת של ההשקעה בעצים.