פלישת רוסיה לאוקראינה גרמה לפליטת עשרות מיליוני טון של גזי חממה לאטמוספירה, כך טענו נציגי אוקראינה בוועידת האקלים, COP27 במצרים. על פי הדיווחים, אוקראינה אוספת ראיות על מנת לתבוע את רוסיה על פשעים סביבתיים.

"רוסיה הפכה את שמורות הטבע שלנו לבסיס צבאי. רוסיה עושה הכל כדי לקצר את האופק שלנו ושלכם. בגלל המלחמה, נצטרך לעשות עוד יותר כדי להתגבר על משבר האקלים", אמר רוסלן סטרילץ, השר להגנת הסביבה של אוקראינה במהלך ועידת האקלים של האו"ם שמתקיימת בימים אלו בשארם א שייח'.

על פי השר, המלחמה הובילה ישירות לפליטות של 33 מיליון טון של גזי חממה – הסכום שווה ערך להוספת כמעט 16 מיליון מכוניות לכבישים במשך שנתיים. הנתון חושב על ידי ספירת פליטות משריפות יער ושריפות חקלאיות, וכן הנפט שנשרף לאחר התקפות על מחסני אחסון. לטענת סטרילץ, שיקום ובנייה מחודשת של אוקראינה יגרמו אפילו ליותר פליטות – כ-50 מיליון טונות של פחמן דו חמצני.

 

אוקראינה שלחה 24  נציגים רשמיים לוועידה בשארם א-שייח', כדי לפרט על הקשר בין המלחמה שפתחה רוסיה בפברואר לבין משבר האקלים ומשתמשת בשיחות האקלים כדי להוכיח שהפלישה של רוסיה גורמת לאסון סביבתי כמו גם הומניטרי. לדברי הנציגים, המלחמה פגעה באופן קשה גם בטבע ובבעלי החיים, הממשלה טוענת שכ-600 בעלי חיים ו-750 צמחים ופטריות, כולל מינים בסכנת הכחדה, נמצאים תחת איום. כך למשל, תועדו מאז פברואר 120 מקרי מוות של דולפינים בים השחור, שאותם מקשרים באוקראינה למלחמה.

 

 

מאז תחילת המלחמה בפברואר, המדינה אספה עדויות ל-2,000 "פשעים סביבתיים" שעלותם מוערכת ב- 37 מיליון יורו, כולל הרס יערות, שחרור גזים רעילים ופגיעה במתקני מים. באוקראינה אומרים שרוסיה חייבת לשאת באחריות לפליטות הגבוהות, ומתכננים להשתמש בראיות כדי לדרוש ממנה פיצוי על הנזק שנגרם. בנאום וידאו בפני צירי הוועידה ומנהיגי העולם בשבוע שעבר אמר הנשיא וולודימיר זלנסקי כי "לא יכולה להיות מדיניות אקלים יעילה ללא שלום". 

אתמול אירח השר האוקראיני את ג'ון קרי השליח לענייני אקלים של ארה"ב בביתן של אוקראינה שמציגה לראשונה בביתן משלה ב-COP. בעוד מדינות אחרות מציגות ב-COP27 דוכנים צבעוניים המציגים את חידושיהן בתחום האקלים, הדוכן שהקימו אוקראינה מתואר בתקשורת העולמית כאפור וקודר, ומציג בעיקר תמונות הרס מהמלחמה. בציוץ בטוויטר לאחר המפגש סטרילץ אמר כי התגברות על השלכות המלחמה היא בראש סדר העדיפויות של אוקראינה בתחום הסביבתי והוסיף "נצטרך סיוע בינלאומי להתאוששות". קר התייחס למפגש גם הוא וכתב כי "ארה"ב תהיה הראשונה לתמוך במאמצי אוקראינה להיבנות מחדש".

נושא הפיצוי הוא מרכזי בוועידה הנוכחית, לא רק בהקשר האוקראיני, ותופס מקום מרכזי במשא המתן בין המדינות, כאשר השאלה המרכזית היא מי ישלם על הנזק הבלתי הפיך שנגרם משינויי האקלים במדינות מתפתחות. בסוף השבוע התייחס קרי לסוגייה ואמר כי ארה"ב "תומכת לחלוטין" במהלכים לטיפול באובדן ובנזק, ו"מוכנה ב-100%" לדון בנושא בפירוט.