אלפי בני אדם מכל הארץ משתתפים הבוקר (שישי) בצעדת האקלים לשנת 2021 שנערכת ברחובות תל-אביב. האירוע החל בפעילויות חינוכיות, דוכנים ומיצגים וימשיך לעצרת מרכזית שצפויים לקחת בה חלק עשרות אלפי צועדים, שעיקרם בני נוער וצעירים הדואגים לעתידם.

מצעד האקלים בתל אביב (צילום: רויטרס)
מיצג בעצרת מחאת משבר האקלים | צילום: רויטרס

בשנה שעברה לא נערך המצעד בשל משבר הקורונה, אך נראה שלאור התעוררות המודעות לנושא, כמות המשתתפים השנה גדלה באופן משמעותי משנים קודמות. איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע: "ניכר כי הכוח הציבורי עולה משנה לשנה, ובמיוחד משמח לראות את הנוכחות המשמעותית של ילדים ובני נוער, שהגיעו כדי לקחת אחריות על עתיד העולם אליו הם גדלים".

על העצרת, שנחשבת האירוע הסביבתי הגדול של השנה, מנצחים פעילים מארגונים ירוקים כמו החברה להגנה הטבע, מגמה ירוקה, גרינפיס, אדם טבע ודין ועוד. אלעד הוכמן מנכ"ל ארגון מגמה ירוקה: "מרגש לראות את ההתעוררות בציבור. אזרחים מודאגים לצד פעילים סביבתיים, הופכים את המצעד השנה לגדול ועוצמתי שהיה אי פעם בישראל. הציבור מתחיל להפנים, משבר האקלים הוא האיום הביטחוני הגדול ביותר עלינו ועל העולם כולו. אנחנו מוחים אך למעשה נלחמים על הקיום שלנו ושל ילדינו".

מצעד האקלים בתל אביב (צילום: רויטרס)
מצעד האקלים בתל אביב | צילום: רויטרס

בין הצועדים היו גם כ-200 חניכי תנועת "הנוער העובד והלומד". תמר צברי בת ה-16 מתל אביב, חברת הנהגת האקלים בתנועה אמרה: "בחרתי להצטרף למחאת הנוער למען האקלים כי זה לא הגיוני שמקבלי ההחלטות, המבוגרים, יזרקו את העתיד שלנו לפח בכזו קלות למען עוד קצת כסף. לא הגיוני שהדור שלי יצטרך להתמודד עם ההשלכות של הדברים שאנשים אחרים עושים בלי לחשוב פעמיים". 

חניכי הנוער העובד במחאת האקלים (צילום: הנוער העובד והלומד)
חניכי הנוער העובד במחאת האקלים | צילום: הנוער העובד והלומד

את גוש שמירת הטבע במצעד הובילה החברה להגנת הטבע, בנוכחות של כ-1,000 משתתפים ביניהם מאות ילדים ובני נוער מחוגי הסיור ומהחינוך הסביבתי, מבתי ספר מכל רחבי הארץ - קריית שמונה, ירושלים, מודיעין באר שבע, קריית גת ועוד, שרובם התחפשו לחיות בר צבעוניות. בצעדה השתתפו גם ועשרות רבות של עובדים מכל רחבי הארץ. "אנחנו צועדים למען שמירה על הטבע והעתיד שלנו. הבריאות שלנו כבני אדם קשורה ישירות ותלויה בבריאות של הטבע ומרגש לראות שדור העתיד של המדינה ושל החברה להגנת הטבע התגייס למען עתיד טוב יותר", הוסיפה האן.

מחאת משבר האקלים (צילום: השומר הצעיר)
צילום: השומר הצעיר

ביום שלישי פורסם דוח מבקר המדינה על מוכנותה של ישראל למשבר האקלים. על פי הדוח, על אף שבמשך שנים מתריעים גורמי המקצוע בפני הממשלה על השינויים העתידיים, לא חל שינוי תפיסה במדיניות הישראלית לנושא. מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "ישראל היא מהמדינות המעטות בעולם שעדיין אינה פועלת על בסיס תוכנית היערכות לאומית מתוקצבת, אף שהיא מצויה באזור בעל סיכון מוגבר. נתונים אלו מהווים נורת אזהרה".

הבוקר הכריזו ראש הממשלה בנט שרת האנרגיה קארין אלהרר כי ישראל הציבה יעד לאומי לפליטת אפס גזי חממה עד שנת 2050. צעד זה מגיע בהמשך לתוכנית להפחתת פליטות גזי חממה ולהיערכות לשינויי האקלים שאישרה הממשלה בתחילת השבוע. לצורך כך שעד שנת 2050 ישראל תגיע לאיפוס פליטות הפחמן, מסרו רה"מ והשרה כי תימשך עבודת המטה הנרחבת בתחום. הגעה ליעד תחייב את כלל המשקים - אנרגיה, תחבורה, תעשייה, חקלאות ופסולת - לשורה רחבה של צעדים לצמצום הפליטות.